Geld op de bank kost geld

Landbouwgrond ei van Columbus voor beleggers

6 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Investeringsmaatschappij Teslin, bestuurder van beleggingsfonds RPC, heeft zojuist 27 hectare landbouwgrond in de Noordoostpolder aan haar beleggingen toegevoegd. Volgens bestuurders Kruize en Van Beuningen zijn beleggers naarstig op zoek naar grond om te beleggen. ‘Het is waardevast en vereist geen onderhoud. Voor geld op de bank moet je betalen’, zo vatten ze kort samen.

Beleggingsfonds RPC, met 100 jaar het oudste beleggingsfonds in Nederland, omvat in totaal ruim 2.000 hectare landbouwgrond. Het gaat voornamelijk om akkerbouwgrond. Volgens bestuurder Van Beuningen wordt uit principe niet in tuinbouw of intensieve veehouderij belegt. ‘In melkveehouderij een klein beetje’, zo zegt hij in een interview met het FD.

Het beleggingsfonds biedt flexibiliteit die je bij banken niet ziet

Het rendement van het fonds, dat 82,5 miljoen euro groot is, bestaat voornamelijk uit pachtinkomsten. De pachtprijs bedraagt 1,5 tot 2 procent. Laag maar zeker voor de beleggers menen zij. Soms wordt grond verkocht voor huizen en dan is het cashen voor de investeerders. Beheerder Teslin is naar eigen zeggen flexibel met betalen. ‘We hebben het één keer meegemaakt dat een pachter niet op tijd betaalde maar, daar was een reden voor. Wij hebben flexibiliteit en die zie je bij banken niet altijd’, menen zij.

RPC is zeker niet het enige fonds dat in landbouwgrond belegt. De vraag neemt toe bemerkt Teslin. ‘Er wordt door beleggers naar alternatieven gezocht. Landbouwgrond is waardevast en vergt geen onderhoud. Je hoeft het niet tegen diefstal en brand te verzekering’, leg Teslin-bestuurder Aleid Kruize uit. ‘Beleggers die veel geld op de bank hebben staan moeten daarvoor betalen.’ RPV zit middenin een nieuwe aandelenuitgifte (emissie). Het doel is om 8,5 miljoen euro op te halen. De teller staat momenteel op 6 miljoen. 100.000 euro is de minimale inleg.

Van Beuningen en Kruize zijn inmiddels aan het shoppen naar landbouwgrond. Geen probleem volgens Frederik van Beuningen: ‘Veel boeren hebben geen opvolger. Die grond komt te koop. Banken zijn terughoudend als het gaat om financiering. Ze stellen strenge kapitaaleisen. De buurman wil die extra hectares er graag bijhebben. De landhonger is enorm.’ De bestuurder verwacht volgend jaar weer eenzelfde bedrag op te halen om in grond te investeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
boerin 6 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10869604/Landbouwgrond-ei-van-Columbus-voor-beleggers]Landbouwgrond ei van Columbus voor beleggers[/url]
Opletten! Zeer gevaarlijk! Grond wordt te duur voor de boer die lijdt onder de crisis en ondertussen kopen Russische of Chinese beleggers grond op!
Dit is ook 'koude oorlog'!!
boerin 6 Mei 2016
Opletten! Zeer gevaarlijk! Grond wordt te duur voor de boer die lijdt onder de crisis en ondertussen kopen Russische of Chinese beleggers grond op!
Dit is ook 'koude oorlog'!!
Luctor 6 Mei 2016
Het zal met de Chinese beleggers nog wel mee vallen, het zijn de belegging fondsen en particulieren met een te hoog banksaldo.
De belasting rekent een rendement van 4% wat bij lange na niet gehaald wordt door de particulier. Deze particulier heeft ontdekt dat beleggen in grond een betere optie is. Grond is altijd al te duur geweest voor de boer maar de boer die grond kocht heeft het meeste hier aan verdient.
Johan 7 Mei 2016
En als we als beleggingsfonds ooit een paar duizend hectares in bezit hebben, versassen we het aan de veel biedende chinezen en dan wordt het echt cashen.
vanaf de zijlijn bekenen 7 Mei 2016
Iets minder doen en alle in eigendom houden is voor mij het ei van columbus.

Niks WEVAB probleem op termijn.
Ik ben mezelf bewust dat ik niet de nieuwst bewaarschuur heb en ik in een trekker zit met 4000uur er op.
Maar het domste wat je kunt doen is (erf)pacht constructies aangaan met hetgeen wat je bezit ik zie iedereen hier in de buurt de ontvangen centjes in gebouwen kisten en oudijzer steken dom dom dom.

Een constructie aangaan om grond aan te schaffen is wel een optie alhoewel de grondprijs hoog is en de pacht geindexeerd en de spoeling van goede grond heel dun is.
Staf 7 Mei 2016
In Vlaanderen gaat het op dit moment zo hard dat de gewone landbouwer niet meer kan kopen wegens te duur. 100000 is standaard. Vorig jaar gaf een gek 150000 euro. Bijna steeds zijn het bedrijfsleiders van buiten de landbouw om die hun geld te beleggen in landbouwgrond.
jos 8 Mei 2016
boeren grond in boeren hand.
Anderson Morris 16 Mei 2018
U hebt een lening nodig om een rekening te betalen of als u geld nodig heeft om uw bedrijf te starten, neem dan contact met ons op, want wij bieden u een lening met een rentepercentage van minimaal 2% en u kunt ook een lening verstrekken. Voor kortere termijn, voor meer informatie, neem contact met ons op per e-mail andmoris38@gmail.com of bezoek onze website op https://andmoris38.wixsite.com/morrisplc
plantuitje 16 Mei 2018
ben nu ongeveer 35 jaar boer heb altijd mijn brood verdiend als ik kijk wat de grond nu waard is heb ik net zoveel verdiend met de stijging van de grondprijs die belastingvrij is. als met geploeter in en op de grond eigenlijk wel een beetje krom
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden