Bouwland stijgt 5 procent

Veehouder vraagt minder voor grasland

11 April 2017 - Niels van der Boom

De gemiddelde agrarische grondprijs steeg in 2016 met gemiddeld 5 procent. Vooral de prijs van bouwland nam toe. Die van grasland nam in de tweede helft van het jaar juist iets af. Die conclusies trekt NVM Vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed.

De gemiddelde prijs voor een hectare landbouwgrond komt voor 2016 uit op 57.900 euro. Een jaar eerder was dat 55.200 euro. Dat becijfert NVM Vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed (NVM A&LV) aan de hand van eigen data, gegevens van Wageningen Economic Research (voorheen LEI) en data van het Kadaster.

8

procent

stijgt de prijs van bouwland

Grasland daalt in tweede kwartaal
57.900 euro per hectare betekent een stijging van 5 procent ten opzichte van 2015. Bouwland steeg in een jaar tijd 8 procent, tot 60.600 euro. In 2015 was dat 65.700 euro.

Grasland steeg met 4 procent in waarde. Het komt daarmee uit op 52.800 euro. In de tweede helft van 2016 daalde het echter in prijs. Er was een daling zichtbaar van 1,7 procent. Dat leidde tot een prijs van 52.300 euro.

Rente als katalysator
Katalysator voor de stijgende prijzen is, volgens NVM A&LV, de lage rente. Dit trekt investeerders aan, die grond verpachten en daardoor meer rendement genereren dan geld op spaarrekeningen parkeren oplevert. Daarnaast stijgen de pachtprijzen.

Aangezien de verdiencapaciteit in de akkerbouw gunstiger was dan de melkveehouderij, stijgen de prijzen voor bouwland harder. Volgens een raming van Wageningen Economic Research bedraagt het gemiddeld akkerbouwinkomen 97.000 euro. Voor melkveebedrijven is dat 75.000 euro. Die laatste groep heeft lagere kosten, maar ook minder inkomen.

Grondprijs stijgt het snelt in Zuidwesten
De grondprijs steeg over 2016 het sterkste in het zuidwestelijk akkerbouwgebied, met 14 procent. Bouwhoek en Hogeland steeg tien procent, de Veenkoloniën en Oldambt zeven procent. Met gemiddeld 77.000 euro per hectare blijft de IJsselmeerpolders veruit bovenaan staan, al is het verschil met het Zuidwestelijk Akkerbouwgebied nog 'maar' goed 7.000 euro. Het areaal reguliere pacht nam in 2016 af. Liberale pacht, met een loopduur van zes jaar of korter, stijgt voor het eerst tot boven de 100.00 hectare.

In West- en Zuid-Nederland is juist meer grond verhandeld.

In 2016 niet meer grond verkocht
In 2016 is in totaal 34.600 hectare van eigenaar gewisseld. De grondmobiliteit komt daarmee uit op 1,9 procent. dat is gelijk aan 2015. In het noorden en oosten is minder grond verhandeld. In het westen en zuiden juist meer.

Veehouderijbedrijven verkopen moeizaam
De vastgoedmarkt verschilt sterk per sector. Vooral transacties van melkveehouderbedrijven verliepen moeizaam. Vorig jaar kwam voor het eerst het aantal te koop staande melkveebedrijven boven de 100 uit. Dat was in voorgaande jaren maximaal 90. Ook het aantal verkochte bedrijven neemt af. NVM wijt dit aan de lage melkprijs en het onduidelijke fosfaatbeleid. De verkoop van varkenshouderbedrijven verloopt ook moeizaam. De pluimveesector toont een minimale verbetering. 

Daling aantal verkochte akkerbouwbedrijven
Akkerbouw en (glas)tuinbouw doen het beter. Wel hebben aangesloten makelaars meer woonboerderijen verkocht. Het aantal te koop aangeboden akkerbouwbedrijven steeg in 2015 licht. Het aantal verkochte bedrijven daalde. 

In totaal verzorgde NVM-makelaars gedurende het afgelopen jaar 272 transacties van agrarische bedrijven. Een dertigtal meer dan in het jaar ervoor. 

Klick hier voor het nieuwe aanbod op de grondmarkt > 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden