Gevolgen nog onduidelijk

Blunder bij veiling pachtgronden RVB

13 November 2017 - Clarisse van der Woude - 17 reacties

Bij de veiling van de pachtgronden in de IJsselmeerpolders vorige week is een grote fout gemaakt. Zo is 1 uur voor sluiting van de veiling het hoogste bod bekend geworden, waarna andere geïnteresseerden konden overbieden en zo de grond in handen kregen.

Dit artikel is aangepast.

Bij een veiling per opbod is het juist de bedoeling dat bieders de biedingen kunnen zien en een hoger bod kunnen doen, maar in dit geval (een openbare inschrijving) was dat net níet de bedoeling. Nu is er bij alle kavels 59 minuten voor sluiting een geautomatiseerd mailtje gestuurd met het hoogste bod, zo bevestigt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). In veel gevallen gingen bieders €1 hoger zitten.

Het had niet moeten gebeuren

Gevolgen
"Het had niet moeten gebeuren", aldus de perswoordvoerder van het RVB. "We zijn nu aan het onderzoeken welke kavels in dat laatste uur zijn overboden. Dat hebben we nog niet scherp. Daarna bekijken we welke gevolgen dit heeft voor de veiling." Of de gehele veiling of slechts bepaalde kavels nietig worden verklaard, kan de woordvoerder ook nog niet zeggen.

Kavels teruggetrokken
De kavels die al zijn teruggetrokken, staan hier overigens los van. Deze zijn van de lijst geschrapt, omdat huidige gebruiker, Staatsbosbeheer, ze nog niet kwijt wilde. De kavels in Zuidelijk-Flevoland worden waarschijnlijk later alsnog aangeboden. 

In 2018 staat een nieuwe uitgifte van de RVB op de planning.

Rectificatie 14 november: Eerder werd in dit bericht gemeld dat, door de fout in het biedsysteem, 1 boer zijn huiskavel zou zijn kwijtgeraakt. Dat is echter niet het geval. De hoogste bieding op de huiskavel is niet op de laatste moment gedaan. Zover bekend zijn in de openbare veiling geen andere huiskavels opgenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
17 reacties
schoenmakers1 13 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10876550/blunder-bij-veiling-pachtgronden-rvb][/url]
als een boer zo`n fout maakt noemt men dat een economische delict, dus boete, korting op betalingen van de overheid. Ben benieuwd hoe er nu mee om wordt gegaan nu het gewoon een medewerker van de overheid is die in de fout gaat, zou niet meer als normaal zijn dat deze ook een boete krijgt en korting op zijn salaris, zowel degene die het doet als de opdrachtgever
agrifurby 13 November 2017
Ik vind, maar slechts op basis van de informatie in bovenstaand artikel,
het vreemd en bedenkelijk dat staatsbosbeheer zijn gronden niet wil inleveren.
Niet alle partijen in deze kwestie hebben ogenschijnlijk een openbaar gelijke kans.
Het RVOB zou het sieren hierin een verklaring af te leggen.
Abonnee
agriklootje 13 November 2017
Hoezo blunder, ze willen de hoogste prijs, en hoe jaag je die op, door de tot dan toe hoogste "per ongeluk"bekend te maken.
Berry 13 November 2017
Gaat RVOB ook snel de voorwaarden voor wat betreft het bouwplan controleren. Ik heb de indruk dat dit na de inschrijfronde van 2 jaar terug nog niet gebeurd is.
Berry 13 November 2017
Dit kan overigens eenvoudig via Boerenbunder.
Leo zonder land 13 November 2017
Wat een farce,, is één groot manipulatie spel. Een dergelijke veiling moet dan gewoon opnieuw. En wat een slecht beleid dat de Staatsbosbeheer zo maar kavels uit de verhuur kan krijgen terwijl deze gewoon onder RvB zitten!!
Appie 13 November 2017
Staatsbosbeheer wel!!
Alle boeren die het land huurden wilden het ook langer houden, en hebben dat ook bekent gemaakt. Maar het was praten tegen een muur!!
Veel kleinere bedrijven die via structuurbeleid land bij konden huren zijn het nu weer kwijt. Kleine boeren leveren in de grote gaan ermee aan de haal !!!
Kjol 13 November 2017
Vraag me af wie nu blij moet zijn... de huurder of de niet huurder. Waar wil je het mee terug verdienen?
Abonnee
betweter 13 November 2017
zou mooi geweest zijn als er niemand had ingeschreven.......
Nop 13 November 2017
Fout van zowel overheid als boer dit flik je je collegas niet. Onderzoeken!
sjappie 13 November 2017
Dit is geen blunder maar slimme set.
Hoogste bieder 14 November 2017
Laat ze het alsjeblieft onderzoeken, het bod was al ruim voor sluitingstijd ingediend. Dan hoop ik dat BoerenBusinnes ook zal publiceren dat het eerlijk is gegaan.
Harrie 14 November 2017
Laat ze snel ophouden met deze vorm van grond verpachten. Dit is een hele grote blunder, is niet op een rechtmatige manier gegaan, snel een streep zetten door deze hele veiling. Het nieuwe kabinet gaat vast niet meer mee in deze vorm van verpachten. Enige vorm van duurzaamheid is hier heel ver te zoeken.
Abonnee
Meester Peen 14 November 2017
Iedereen kan wel lekker klagen, maar verzin eens iets beters. Hoe het nu ging door willekeurig te verdelen aan boeren die al op leeftijd zijn slaat ook nergens op.
schaars 14 November 2017
ik begrijp wel waarom RvB kavels heeft teruggetrokken. Die gaan ze later een keer veilen.
Als je steeds een beetje veilt, hou je het aanbod laag. Bij een grote vraag weet iedereen wat dat met de prijs doet!
john 14 November 2017
Ik heb af en toe het idee dat dit steeds meer tot slavernij gaat leiden. Tot het gaatje gaan om toch maar te kunnen werken en je machines te benutten. De grondeigenaar leunt achterover harkt zijn geld bij elkaar en lacht erbij. Je zou eigenlijk een coöperatieve pachtersvereniging op moeten richten die als enige bieder meedoet op de grond en die deze daarna onder de leden verdeeld.
Abonnee
martien 14 November 2017
Meeste reageerders komen uit jaar kruik. Per inschrijving geeft beste kans. Opbieden is opruien, door middel van gunnen komt het altijd bij de vertrouwde lui. Dat dit niet volgens de regels is gegaan is duidelijk.
De gegunde mensen hebben de rechten, de vrijgegeven prijsinformatie was tegen de regels, deze mensen kunnen een schade vergoeding eisen via de rechter. Opbrengst - directe kosten voor de gene die nu dit land mist.
theo 7 Mei 2018
Enorme pacht betalen, kan dit wel ??????????
En deze boeren hebben de toeslagrechten ook nodig ????????????
Ze zijn met zijn allen ,incl. overheid HARDSTIKKE GEK !!!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Nieuws Grond

‘40 procent van pacht niet volgens afspraak’

Nieuws Grond

Landschapbeheer harde eis in pachtcontract bij ASR

Nieuws Grond

Krachtig herstel van prijzen landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden