Weipoeder erg laag

Boter- en kaasprijs VS blijft maar stijgen

10 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het plafond voor de boter- en kaasprijzen zijn nog niet bereikt in de VS , zo blijkt uit de resultaten op de beurs van Chicago. Ook magere melkpoeder laat een stijging zien, terwijl weipoeder is gedaald. Gezien de export werd Cheddar 40, volle melkpoeder en boter afgelopen week gesteund door het CWT.

Dat de prijzen voor boter in de VS historisch hoog zijn was al bekend, maar nu is het de vraag wanneer het plafond bereikt is. De prijs is inmiddels gestegen naar 6.643 dollar per ton. Twee weken geleden namen de prijzen op de termijnmarkt voor boter nog af aangezien verwacht werd dat de boterprijs ging dalen, maar inmiddels noteert ook de termijnmarkt voor boter weer een hogere prijs. Afgelopen week werd er 2.848.430 pond boter verkocht terwijl dit twee weken gelden nog 3.802.514 pond was. Dit lijkt toch een hint te zijn dat de boterprijzen een keer gaan dalen.

Ook de prijs voor Cheddar 40 blijft maar stijgen. Inmiddels ligt de prijs op 5.255 dollar per ton. Zo hoog is de prijs sinds april niet meer geweest. Ook op de termijnmarkt is de afgelopen week de prijs weer iets toegenomen waardoor een prijsdaling van kaas nog niet direct wordt verwacht. Gezien de toename van het aantal verkopen is de prijsstijging een logisch gevolg. Afgelopen week werd er maarliefst 12.924.251 pond  Cheddar verkocht, 2 miljoen pond meer als vorige week.

De prijs voor weipoeder is op de beurs van Chicago verder afgenomen tot 1.466 dollar per ton wat betekent dat de prijs voor het eerst sinds maart zo laag is. Desondanks namen de prijzen op de termijnmarkt voor weipoeder toe wat betekent dat er verwacht wordt dat de bodem in zicht komt. Het aantal verkopen kwam uit op 7.024.740 pond.

De prijs van magere melkpoeder schommelt op dit moment rond de bodem. Terwijl de prijs vorige week nog afnam naar 3.181 dollar per ton is deze inmiddels weer toegenomen tot 3.290 dollar per ton. Op de termijnmarkt neemt de prijs voor magere melkpoeder weer iets toe.

Verwacht wordt dat de vraag naar Cheddar 40 hoog blijft aangezien het CWT opnieuw steun verleend aan de export van dit product. Daarnaast wordt er ook steun verleend aan volle melkpoeder en boter.


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse melk

Termijnmarkt melk impopulair na wilde jaren

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Nieuws Melk

Vermogen MTC over 2022 in de min, accountant twijfelt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden