Niet door einde éénkindpolitiek

Vooruitzichten afzet babyvoeding blijven goed

25 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Zuigelingenvoeding blijft een lucratief segment voor de zuivelmarkt, ondanks dat de extreem hoge afzetcijfers even achter de rug zijn. Toch houdt het Franse adviesbureau Advancy de komende vijf jaar rekening met een groei van 7 procent per jaar. Groei die niet perse volgt op de stop van éénkindpolitiek in China.

De ergste gekte op de markt voor zuigelingenvoeding is even achter de rug. Groeicijfers van 18 procent, die korte tijd geleden nog gehaald werden, zijn even verleden tijd. Advancy geeft aan dat bedrijven zoals Wyeth (Nestlé), Mead Johnson en het Chinese Feihe hieronder geleden hebben.

Keizersnedes en allergieën kansen bij babyvoeding

Zo boekte Danone met het merk Nutrilon in het Rijk van het Midden een 'lager dan verwachte omzet'. Het bedrijf is nu van plan zijn omzetten daar te verbeteren. Het merk Nutrilon laat er al een sterke groei zien. Tegelijk kunnen de fabrieken de dalingen bij het afgezette volume nog steeds compenseren met hogere prijzen. Zo kost een pak van 900 gram al snel 15 tot 90 euro, waar in Nederland een zelfde verpakking niet meer dan 15 euro kost.

Toch is er nog geen reden voor negativiteit want de vooruitzichten voor de markt rondom zuivel ingrediënt en in het bijzonder babyvoeding blijven zeer goed. Advancy rekent hier nog steeds op een groei van 7 procent per jaar, gedurende een periode van vijf jaar.

Waar fabricaten zich volgens het adviesbureau niet blind op moeten staren is het éénkindbeleid. 'Het einde van dit beleid wordt niet noodzakelijkerwijs gevolgd door een sterke stijging van het geboortecijfer.' Uit enquêtes onder vrouwen in Shanghai blijkt onder meer dat 70 procent geen tweede kind wil. 'De kosten zijn daarvoor te hoog.'

Een aantal andere ontwikkelingen bieden wel degelijk kansen. Zo neemt het aantal keizersnedes toe. 'In China speelt de geboortedatum een belangrijke rol bij het bepalen van de toekomst van het individu, waardoor gezinnen met behulp van een keizersnede de geboortedatum hopen te manipuleren', aldus Emmanuel Faber. 'Kinderen die zo geboren worden hebben een onderdrukt immuunsysteem wat met melk verrijkt moet worden.'

Nog interessanter is de daling van het percentage vrouwen wat borstvoeding geeft. Dit ligt rond de 28 procent, waar in Europa de helft van de vrouwen borstvoeding geeft. Ook speelt de vervuiling in het land allergieën in de hand, waardoor de honger naar specialvoedingen toeneemt.

De Franse zuivelreus Danone verwacht eveneens te profiteren van zijn investering in het Chinese Yahili. Een belangrijk onderdeel van Mengniu die met een aantal specifieke problemen te kampen heeft. Voor de Nederlandse melkveehouder is het welvaren van Danone van belang, omdat onder meer FrieslandCampina grondstoffen aan het bedrijf levert.

   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Danone na veel gedoe eindelijk weg uit Rusland

Nieuws melk

Danone doet bio-zuivel in VS van de hand

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Nieuws Halfjaarcijfers

Russische inpikpraktijken smet op resultaat Danone

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden