Banken luiden noodklok

Melkers in Nieuw-Zeeland in financieel zwaar weer

17 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Het is bekend dat de zuivelcrisis ook Nieuw-Zeeland en Australië treft. Door de slechte melkprijzen staan de verdiensten zwaar onder druk, waardoor melkveehouders in deze landen acute financiële problemen hebben.

De situatie is dusdanig zorgwekkend dat banken alarm slaan vanwege de onzekerheid of melkveehouders - in de huidige crisis - het hoofd wel boven water kunnen houden. Dit meldt The Wall Street Journal.

Betalingsachter-standen van 90 dagen zijn geen uitzondering 

In het afgelopen decennium ontwikkelde Nieuw-Zeeland zich tot ’s werelds grootste exporteur van zuivel. Om de uitbreiding te bekostigen zijn melkveehouders tot over hun oren gefinancierd door lokale banken. De centrale bank van Nieuw-Zeeland geeft aan dat 10 procent van de totale kredietverstrekking uitstaat bij zuivelproducenten. Ruim 80 procent van deze groep heeft in 2015-2016 te maken met rode cijfers.

In Australië is de situatie nog erger. Banken hebben nog maar een fractie ter beschikking om andere sectoren te financieren. Melkveehouders met een betalingsachterstand van 90 dagen vormen geen uitzondering. Banken spreken dan ook van ‘verzuurde’ leningen en luiden daarom de noodklok. 

De totale uitstaande leningen van Nieuw-Zeelandse melkers steeg in de periode van 2003 tot 2015 van omgerekend 6,5 miljard euro tot ruim 22 miljard euro. Veel ondernemers staan nu voor de gedwongen keuze om land te verkopen en zo weer wat lucht te krijgen. Nederlander Theo Spierings, CEO van Fonterra, zei eerder deze maand dat het prijsherstel nog steeds gaat komen dit jaar. ‘De prijzen van nu zijn duidelijk onhoudbaar voor alle melkveehouders wereldwijd, dit kan zo niet doorgaan’, aldus Spierings. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Ton Wesytgeest 17 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868267/Banken-in-Nieuw-Zeeland-luiden-noodklok-voor-melkers]Banken in Nieuw-Zeeland luiden noodklok voor melkers[/url]
De markt gaat omhoog omdat het zo niet langer kan....Ja,ja als het zo werkte was het niet zo moeilijk, mijnheer Spierings! De banken hebben het over "verzuurde’ leningen. Eerst 15,5 miljard extra bij de boeren aan leningen erin gestopt en nu piepen. Het is overal hetzelfde de banken en melkfabrieken pushen en de naïeve boeren die in sprookjes geloven betalen de rekening.
wat zal er een ellende zijn.....financieel maar ook prive!
Ton Westgeest 17 Februari 2016
De markt gaat omhoog omdat het zo niet langer kan....Ja,ja als het zo werkte was het niet zo moeilijk, mijnheer Spierings! De banken hebben het over "verzuurde’ leningen. Eerst 15,5 miljard extra bij de boeren aan leningen erin gestopt en nu piepen. Het is overal hetzelfde de banken en melkfabrieken pushen en de naïeve boeren die in sprookjes geloven betalen de rekening.
wat zal er een ellende zijn.....financieel maar ook privé!
tonny 17 Februari 2016
Het zijn niet alleen de banken en melkfabrieken die de boeren opjagen met hoge toekomstverwachtingen.De belangenbehartigers zoals Lto verenigd in de COPA hebben de boeren opgejaagd om meer te produceren.Nog geen jaar na BEVRIJDINGSDAG zit de hele sector zwaar in de problemen.
johnny 17 Februari 2016
gaan we nu een ander de schuld geven of zijn we echt zo naief
Arjan 17 Februari 2016
Laten we ons toch niet gaan opnaaien, het heeft toch geen zin. Arjan
poldes 17 Februari 2016
gewoon meer melken = meer omzet = meer winst of verlies.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden