De prijzen voor rundvlees stegen in de maanden mei en juni flink in de Verenigde Staten. Dat blijkt echter geen belemmering voor de export van rundvlees, want die laat een flinke stijging zien.
De totale export van rundvlees in Amerika komt voor juni uit op 78.708 ton. Dat is 11,7% meer dan vorig jaar in dezelfde periode.
Waar ging het rundvlees heen?
Het grootste gedeelte van de rundvleesexport ging naar Japan, namelijk 22.794 ton. Daarmee komt het aantal 12% hoger uit dan vorig jaar rond deze tijd. Ook naar Mexico werd meer rundvlees geëxporteerd. Dat land nam 10.898 ton af van de Amerikanen, wat neerkomt op een stijging van 16% ten opzichte van 2016. Zuid-Korea had ook meer interesse in het Amerikaanse vlees. Dat land nam 13.813 ton af en zet daarmee een stijging neer van 13%, ten opzichte van vorig jaar.
De hogere prijzen voor het Amerikaanse rundvlees hebben tot nu toe dus nog geen effect gehad op de exportmarkt. Dit zou te verklaren zijn door het feit dat de dollar momenteel zwak is. Hierdoor is de impact van de hogere tarieven nauwelijks zichtbaar tijdens de export.
De waarde van de rundvleesexport komt over juni uit op $521,6 miljoen. Dat is ongeveer $54,5 miljoen hoger dan vorig jaar in dezelfde periode.
Vraag blijft uitstekend
Als de vraag naar rundvlees zo sterk blijft, dan kan de rundvleesexport in augustus ruim 10% boven vorig jaar liggen. De Amerikanen hebben daarbij het voordeel dat de voorraad in Australië beperkt is en dat Japan nog steeds geen rundvlees uit Zuid-Amerikaanse landen wil importeren. Ook het herstel van de export naar Mexico is een belangrijke ontwikkeling.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.