Trend of toeval?

Niet eerder zo veel leden weg bij FrieslandCampina

23 Februari 2018 - 24 reacties

Het aantal melkveebedrijven in Nederland groeide voor het eerst sinds 2009 weer. Echter, tegen die trend in toonde het aantal leden-melkveehouders bij FrieslandCampina een afname van 4,5%. Daarmee zakt de hoeveelheid leden naar een aantal die vrijwel gelijk is aan Arla.

FrieslandCampina telde in 2016 nog 13.300 leverende bedrijven, maar in 2017 zijn daar nog 12.707 van over. Het is een daling van net geen 4,5%, wat de grootste afname van het aantal leverende bedrijven is sinds 2009. In totaal verloor de verwerker tussen 2009 en 2017 2.619 leveranciers van melk. 

Wat is er aan de hand?
Doorgaans draagt natuurlijk verloop bij aan de afname van het aantal leden, maar over 2017 is daar geen sprake van. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) signaleert zelfs dat het aantal bedrijven met melkkoeien groeide van 17.910 naar 18.060 stuks. Tegelijkertijd zijn er jaarlijks een aantal overstappers, maar gemiddeld komt het percentage uit rond de 1,5%. Wat deed zo veel melkveehouders in 2017 besluiten om de coöperatie te verlaten?

37

euro

is de gemiddelde melkprijs over 5 jaar

Een eerste argument is de melkprijs. Over 2016 kwam deze (inclusief prestatietoeslag en reserveringen voor de ledenobligaties) uit op €30,57 per 100 kilo. Over 2015 was de melkprijs (€32,93 per 100 kilo) maar net iets hoger. Toch komt de gemiddelde melkprijs (inclusief 2017) over de laatste 5 jaar nog steeds uit op bijna €37 per 100 kilo.

Melkprijs in middenmoot
Daarmee bevindt FrieslandCampina zich in de middenmoot. Daar komt bij dat verwerkers die meer betaalden, veelal een ledenstop hebben. A-ware kent pas sinds de zomer van 2016 een eigen melkprijs. Dankzij die melkprijs bevindt de zuivelaar zich sinds 2017 bij de hogere melkprijzen.

Door het beeld dat de melkprijzen schetsen, kan gesteld worden dat er meer aan de hand is. Dit omdat veel melkveehouders de overstap naar een andere verwerker anders al eerder hadden gemaakt. Van een aantal melkveehouders is bekend dat ze overgegaan zijn op biologisch en dus voor een andere afnemer kozen. Dit zijn er evenwel geen 593.

Wat blijft over?
Wat overblijft zijn: de ontevreden geluiden over de standstill aan het begin van 2017, de rol die de verwerker speelde in de plannen rondom de fosfaatreductie en de inzet op ammoniak- en CO2-reductie. De discussie rondom de grup- en aanbindstallen begon pas na het begin van oktober. Toen konden leden al niet meer overstappen.

Wat ook opvalt in deze ontwikkeling, is dat er ondanks de afname van de leden een maatregel kwam om extra liters te boycotten. Het is niet duidelijk hoeveel liters melk de leden die vertrokken zijn vertegenwoordigen, maar dat het een toename in de melkaanvoer tegenhoudt staat vast. Waarom was er dan een regeling rondom een melkstop nodig? 

FrieslandCampina laat zelf weten dat de teruggang toch echt te maken heeft met stoppers. 

Gaat trend in 2018 door?
Wordt de trend van 2017 doorgetrokken, dan neemt over 2018 nog een grote groep melkveehouders afscheid van de coöperatie. Niet alleen FrieslandCampina ziet leden weggaan, maar ook bij DMK zien ze leden vetrekken. Hoeveel leden dat er over 2017 waren, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat er in Nederland en Duitsland 400 miljoen liter melk verdween. Wat met een Nederlandse jaargemiddelde van 900.000 kilo melk omgerekend uitkomt op 444 bedrijven.

Voor DMK staat vast dat januari 2019 een nieuwe deadline wordt, want er is al een voorbode dat leden van plan zijn om 1.500 miljoen liter melk te verplaatsen. Over 2018 werd 80% van wat de leden aangaven definitief verplaatst, wat inhoudt dat de verwerker nog hard aan het werk moet om een uitstroom van melk te voorkomen.

Arla uitzondering
De uitzondering onder de grote West-Europese verwerkers van melk blijkt Arla. Die slaagt er namelijk wel in om haar leden te behouden en kan terugvallen op een relatief stabiel ledenbestand (circa 2.700 melkveehouders). Van dit aantal bevinden zich er 55 in Nederland.

Als er gekeken wordt naar de verwerker die het meest actief leden aan het werven is, dan komen alle wegen uit bij A-ware. Ook omdat diverse verwerkers eerst afwachten wat de melkaanvoer gaat doen, voordat ze weer overgaan tot het aannemen van leden.Het aantal melkveehouders stijgt, maar het aantal leden bij FrieslandCampina daalt.

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
24 reacties
Ton Westgeest 23 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877674/niet-eerder-zo-veel-leden-weg-bij-frieslandcampina][/url]
Kijk naar de look van Keurentjes en je weet dat het geen trend of toeval is, de arrogantie druipt er van af. En als je dan ook totaal het gevoel van de leden kwijt bent. Dan is het net als de politiek, als er een nieuwe partij/melkfabriek ontstaat, duiken de stemmers/ boeren massaal op zo'n nieuwe partij/melkfabriek. In de hoop dat zij het beter doen....

Maar ik zeg al bij voorbaat als zij het niet beter doen en ze gaan met deze betutteling en domme regeltjes door, die nergens voor nodig zijn, dan zijn ze er nog niet en ook bij A-Ware niet.

De fabrieken moeten de verantwoording bij de boeren laten waar het hoort en goed op haar eigen zaakjes letten.
Abonnee
cootje 23 Februari 2018
Wat een suggestief artikel, misschien van stoppers gehoord ??
Abonnee
Ronnie 23 Februari 2018
Het feit dat FrieslandFoods meewerkt aan een fosfaatreduktieplan zonder een redelijke knelgevallenregeling heeft mij razend gemaakt.
Als je geen compleet plan hebt bemoei je er dan niet mee.
Heb geen enkele gevoel meer bij FrieslandFoods, Rabobank of LTO, dit was in één klap weg.
jozef 23 Februari 2018
Net als in de politiek,een koppel duiven die als ze op de grond zitten uit je hand vreten en als ze in de lucht vliegen je op je kop schijten. Kortom allemaal druk met vooral eigen zakken vullen!
voor niks melker 23 Februari 2018
keurentjes is gewoon een misser het is precies zoals Ton zegt
erwinmiddeneuropa 23 Februari 2018
pas maar op het gras is niet groener bij de buren. we rijden allemaal de trechter / fuik in. of het je past of niet
peter 23 Februari 2018
ook bestuurders bij RFC stapten afgelopen tijd massaal op , want zij wisten dat de winst de komende jaren fors lager zou uit pakken en dus géén hoge BONUS tegemoet konden zien. Hetgeen hun dus heeft doen besluiten we verrekken het wordt ons te moeilijk/zwaar(te veel werk) om de tent goed draaiend te krijgen. Ze hebben jaren het geld van de leden opgegeten en vergokt!!!
peter 23 Februari 2018
Als de bestuurders de mogelijkheid had gekregen aandelen uit te geven om extra kapitaal te verwerven ,dan hadden ze de tent opgegeten tot BANKROET.
Ard Eshuis 23 Februari 2018
Logisch verhaal, het gevoel met RFC is hier ook vér te zoeken, het is dat ze een goede afzet en mix van producten hebben, maar anders was het hier ook snel exit. Hoop dat ze zich eens achter de oren krabben en eens wat meer naar de leden gaan luisteren ipv vanuit de Ivoren toren beetje kansloos beleid over de boeren uit te storten. Ik zou eerst eens de samenwerking met WNF per direct beëindigen, die saboteurs zijn helemaal geen goede partner voor RFC.
rund 23 Februari 2018
De fout zit hem bij Friesland Campina zelf ,ze zijn zitten er voor de melk en niet de mest.Ze bedenken regels wat de afnemers willen is niet de wens van de afnemers.Kan wel even doorgaan zonder boeren geen Friesland Campina meer.
Abonnee
Dirk 23 Februari 2018
rund schreef:
De fout zit hem bij Friesland Campina zelf ,ze zijn zitten er voor de melk en niet de mest.Ze bedenken regels wat de afnemers willen is niet de wens van de afnemers.Kan wel even doorgaan zonder boeren geen Friesland Campina meer.

En zouden er zonder RFC nog [melk]boeren overblijven? Allemaal naar een particulier kon dan nog weleens een vergissing zijn of worden.
Wij zijn ooit bij een particulier vertrokken en naar Campina gegaan. Nooit spijt van gehad. Wel jammer dat we niet eerder overgingen. Blij met RFC, wees er zuinig op!!
Abonnee
info 23 Februari 2018
Keurentjes moet zich bezich houden met melk verwaarden en niet met boeren de wet voor lezen in allerlei opzichten het lijkt wel een activist , de veehouder is voor de productie van zijn grondstof , hoe we die maken gaat hem eigenlijk niks aan
Frans 24 Februari 2018
Koeien aan hangketting willen ook niet meer zullen er nog meer afvallen .
Abonnee
cootje 24 Februari 2018
Inderdaad Dirk, ben zuinig op wat we hebben.
Sprak laatst pluimveehouder, die zei: jullie beseffen niet wat je in handen hebt, ben daar zuinig en trots op. Wij zijn overgeleverd aan de particulieren !!
Het grootste probleem van RFC zijn de leden, die niet zien dat tijden veranderen en we daar in mee zullen moeten. Voor diegene die dat niet willen is er uiteindelijk geen toekomst, zo simpel is het. Overigens ben ik gewoon positief over toekomst van RFC en melkveehouderij. Dat maakt alles stuk makkelijker en leuker.
Ton Westgeest 24 Februari 2018
cootje en Dirk ik kom wel meer mensen tegen die idolaat zijn van een coöperatie, kost wat kost dragen ze uit dat zo'n coöperatie goed is. Waarschijnlijk zit dat in de genen of in de opvoeding, maar als er iets fout gaat moet je je ogen daar niet voor sluiten.
Ik hoorde van een buitendienst medewerker, die belde dat de duurzaamheids- monitor en nog een paar lijsten nog niet aangeleverd waren, "weet je wel dat er boeren zijn waar 30 kalveren per jaar dood gaan?"
Nee dat weet ik niet, maar als jullie met je regeltjes zo doorgaan worden dat er zeker niet minder.
Net als in de gezondheidszorg met de vijf minuten regel, waar ze elke vijf minuten op papier moeten verantwoorden, werkt het averechts.
Zij kunnen te weinig zorg leveren, bij boeren is het net zo. Je kan wel zeggen dat tijden veranderen en we daar in mee zullen moeten, maar net als de gezondheidszorg komt er een tijd dat de wal het schip gaat keren...
hans 24 Februari 2018
Het probleem zit 'm niet in particulier of cooperatief, maar in de machtsblokken van de inkooporganisaties van de supers. Zij zijn met z'n 3 of 4en,ook in onze omringende landen, en maken samen de prijs van de landbouwproducten (al dan niet afgesproken), en hebben een internationale aanbodsmarkt. Een kleine niche met speciaalproducten zullen zij zien als marktverkenners, maar wordt de vraag hiernaar groter, dazn zullen zij meerdere aanbieders verlangen om de inkoopprijs onder controle te krijgen. Ketens zijn hierin slechts belangrijk om de aanvoer te verzekeren.
Abonnee
cootje 24 Februari 2018
Beste Ton, ben helemaal met je eens dat je moet kunnen benoemen als er dingen niet goed gaan. Mijn grootste zorg daarbij ligt kort bij de deur: Duitsland. Tegenwind in China is vervelend, maar ben ook blij dat die hele joint venture ondertussen van Rfc is en dus niet meer afhankelijk van Huishan. Daarnaast blijven het in China geen gouden bergen, dat zagen we al paar jaar aankomen. Wel vraag ik me steeds vaker af met welke regeltjes een aantal RFC-leden dan zoveel tijd mee kwijt zijn. Ik zie dat ik jaarlijks paar dingen bij moet houden (updaten energiemonitor, bijwerken kringloopwijzer), maar ben hier echt geen uren per week mee kwijt. Ben bekend met problematiek in zorg, maar vind die gelukkig (nog) niet vergelijkbaar. Of mis ik iets ?
peter 24 Februari 2018
kringloopwijzer verplicht invullen melkveebdrijf met akkerbouw tak. Ik kan deze kringloopwijzer naar waarheid invullen en toch verplicht RFC iedereen !!!!? en er wordt niets meegedaan wat een gekke zooi is dat???
Waar zijn de bestuurders Frans Keurentjens etc dat ze zich eens bezighouden het eiegnvermogen te verbeteren zonder bij melkveehouders te hoeven stelen(10%minder prestatie toeslag op naam,stroom om melk op te halen en nog minder winst))!! WAT DOEN DIE BESTUURDERS????
peter 24 Februari 2018
peter schreef:
kringloopwijzer verplicht invullen melkveebdrijf met akkerbouw tak. Ik kan deze kringloopwijzer NIET naar waarheid invullen en toch verplicht RFC iedereen !!!!? en er wordt niets meegedaan wat een gekke zooi is dat???
Waar zijn de bestuurders Frans Keurentjens etc dat ze zich eens bezighouden het eiegnvermogen te verbeteren zonder bij melkveehouders te hoeven stelen(10%minder prestatie toeslag op naam,stroom om melk op te halen en nog minder winst))!! WAT DOEN DIE BESTUURDERS????
Ton Westgeest 24 Februari 2018
Ja cootje je mist iets, de fabrieken gaan zitten op de stoel van de veehouder. Daar hebben ze niets te zoeken. Ze moeten de melk goed verwaarden meer niet. Ze moeten hun eigen zaakjes op orde brengen en goed opletten dat er geen geld van de boeren overal verdwijnt in het buitenland bv. Want het blijft boeren geld! een bank had allang de stekker eruitgehaald met het geld dat in het buitenland zoek raakt.

Als je gaat tellen wat er allemaal aan kosten van de melk afgaat bij de fabrieken zoals allerlei personeel om de workshoppen te begeleiden etc. bij de boeren allerlei extra veearts kosten(koekompas etc.) kosten grond-en grasmonsters de tijd van controles en duurzaamheids-monitor etc. Als je al die extra kosten van de laatste tien jaar bij elkaar optelt is het al gauw 2 cent de liter.
Ze denken dat de boeren volslagen idioot zijn en willen alles bepalen op je erf, ik hoorde laatst dat een buitendienst medewerker had gezegd tegen een boer die klaagde dat hij nu weer koeborstels verplicht moest aanschaffen, dat hij niet zo een dure trekker moest kopen...
Laat ze dan lekker zelf gaan melken, we zijn toch niet alleen goed voor het werk en de risico's.... kan je net zo goed bij een baas gaan werken!
Cootje 24 Februari 2018
Dank voor je reactie,Ton. Snap in welke richting je denkt. Wellicht dat enig verschil van gevoel veroorzaakt wordt door het feit dat ik onze melkfabriek als verlengstuk van ons bedrijf zie en begrip op kan brengen voor het feit dat ook ik als veehouder verantwoording af moet leggen voor dat deel, dat wij in de keten toevoegen. De manier waarop producten geproduceerd worden, is nu eenmaal onderdeel geworden van de vermarkting. Ik voel niet dat de fabriek op mijn stoel gaat zitten, maar wel dat ik de fabriek meegeef hoe wij onze melk geproduceerd hebben. Zodat ze datgene kunnen verantwoorden wat ze beloven. Extra veearts kosten heb ik niet, ben Cdm deelnemer en grond en gewasonderzoek is al jaren normaal, om zelf een goede efficiënte bedrijfsvoering te hebben.Het verhaal wat je ‘ hoorde’ over koeborstel is denk ik beetje stereotype aan het worden voor diegene die iets tegenzit om dan maar melkfabriek de schuld te geven. Wellicht dat hij koeborstels voor maatlat of zo moest kopen, ik heb daar bij Rfc nog nooit over gehoord. Mijn conclusie: het is maar net hoe je zaken wilt zien en hoe je in het leven staat.
Ton Westgeest 24 Februari 2018
ik als veehouder verantwoording af moet leggen voor dat deel, dat wij in de keten toevoegen.

Cootje wat een proza, en een verlengstuk van ons bedrijf, daar is een coöperatie helemaal niet voor opgericht. Ze zijn opgericht om onze melk te verkopen.
En wij hebben de verantwoording om een perfect product te leveren, niets meer of minder. Als het goed is zijn wij capabel genoeg om ons bedrijf te runnen, als dat niet het geval is vallen we vanzelf af. Dat is bij een melkfabriek ook zo. Ook als jullie wel hulp/verlengstuk van de fabriek willen, is het nog niet goed want daar heb je andere instanties voor zoals AB, DLV of ALFA.

We komen er vanzelf wel achter wat een zooitje het wordt....gezondheidszorg, universiteiten, onderwijs, recherche, agrarische sector etc. het is namelijk overal hetzelfde. Het werkt niet meer door de bureaucratie en de bemoeizucht van anderen, managers genaamd.
Ze moeten de verantwoording daar laten, waar die hoort, bij de mensen die het doen! Dan blijft het leuk en houd je motivatie!
Peter 25 Februari 2018
Helemaal mee eens Ton degene die het werk doen moeten fatsoendelijk betaald worden en niet de managers die er met ONS salaris van door gaan en ons willen vertellen hoe WIJ het moeten doen. Als deze managers het zo goed weten met hun bureaucratistiche regels en er zoveel te verdienen is ,dan zouden ze allang zelf een bedrijf onder handen hebben, maar zij willen de hoeveelheid werk en regels niet!!!
Koeboer 25 Februari 2018
Ton, wellicht inderdaad het beste om wat anders te gaan doen. Ga lekker bij een baas werken en je inkomen is gegarandeerd. Verhalen over koeborstels en dure trekkers is goedkope borrelpraat. Pak een spiegel en zie waar het werkelijke probleem ligt.
Ton Westgeest 25 Februari 2018
Slaap rustig verder Koeboer.....goedkope borrelpraat? Dikke verhalen over 7700 frauderende boeren en geen eieren meer eten, dat is goedkope borrelpraat!!
En ik werk al bij een baas net als jullie, de melkfabriek!!$#@#$%^&*^%$#@
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Melk

FrieslandCampina keert weer kleine nabetaling uit

Achtergrond Melk

Bestuur FrieslandCampina zet kleine veranderstapjes

Inside Melk

FrieslandCampina verliest leden en een sloot melk

Nieuws Global Dairy Top 20

Lactalis versterkt koppositie in de zuivel

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief