Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Melkveehouder ziet fors minder geld op rekening

31 Januari 2019 - 5 reacties

De kaspositie op melkveebedrijven verbeterde in 2017 sterk, maar in de loop van 2018 ging deze flink onderuit. Dit had met name te maken met de lagere melkopbrengsten. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro en Wageningen Economic Research (WUR).

De kaspositie op Nederlandse melkveebedrijven daalde in 2018 met ruim €5.700, wat circa €55 per koe is. Dit had met name te maken met de lage melkopbrengsten, want die lagen maar liefst €16.000 lager. Om de daling op de rekening-courant te compenseren, hebben de melkveehouders minder afgelost en geïnvesteerd en werden er minder privé-uitgaven gedaan.

Stand op de rekening
De gemiddelde stand op de rekening kwam aan het einde van 2018 uit op €3.300. Dit is vergelijkbaar met het derde kwartaal van 2018, maar €5.700 minder dan in 2017. Daarnaast nam ook het saldo op de spaarrekening af. Wel zorgde de uitbetaling van de hectarepremie door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in december voor een piek in de bijschrijvingen.

De daadwerkelijke daling op de rekening is veel groter dan deze in eerste instantie doet vermoeden. Uit de inkomensraming van de WUR bleek ook al dat het gemiddelde inkomen uit het bedrijf wordt geschat op €30.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid, terwijl dat in 2017 nog €34.000 meer was. Het gaat dus om een afname van ruim €0,05 per kilo melk.

Lage melkprijs als oorzaak
De druk op de rekening-courant en liquiditeitspositie van Nederlandse melkveebedrijven was vooral een gevolg van de lagere melkprijs. Aan het begin van 2018 was de voorspelling zelfs nog negatiever. Echter, doordat het aanbod in de droge zomer gedempt werd, is dit geen werkelijkheid geworden. Daarentegen zorgde de droogte wel voor hogere kosten bij de aankoop van voer. 

De aan- en verkoop van fosfaatrechten heeft opvallend genoeg relatief weinig invloed gehad op de rekening-courantpositie van de totale groep melkveehouders. Dit omdat een klein gedeelte van de bedrijven rechten verkoopt en een groter deel deze in beperkte mate heeft gekocht. ABN Amro meldt dat de cijfers elkaar in evenwicht hebben gehouden.

Positief vooruitzicht
Hoewel het bovenstaande (zeer) negatief klinkt, wordt er wel een positief vooruitzicht geschetst. De marktomstandigheden op de zuivelmarkt zijn verbeterd; zo is de interventievoorraad van magere melkpoeder opgelost en is de wereldwijde productietoename vrij gematigd. Ook is er ondanks de droogte geen groot tekort aan ruwvoer ontstaan.

Daarbij meldt de bank dat zij verwachten dat de bedrijfsproductie in 2019 beter kan worden afgestemd op de aanwezige fosfaatrechten. Dit omdat de sector nu 1 jaar heeft gehad om ervaring op te doen. Het zal volgens ABN Amro op veel bedrijven leiden tot optimalisatie, waardoor de kostenefficiëntie zal verbeteren.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Ton Westgeest 31 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881212/melkveehouder-ziet-fors-minder-geld-op-rekening]Melkveehouder ziet fors minder geld op rekening[/url]
Zo nu voel ik me gelijk een heel stuk beter.....

ABN Amro:" het zal op veel bedrijven leiden tot optimalisatie, waardoor de kostenefficiëntie zal verbeteren."
Ze weten amper hoe een koe er van dichtbij uitziet en wat er speelt!

En WUR kom eens met echte cijfers, daar hebben we meer aan dan een inkomensraming.... dat hebben we zelf al op onze rekening gezien.
Ton Westgeest 31 Januari 2019
Zo nu voel ik me gelijk een heel stuk beter.....

ABN Amro:" het zal op veel bedrijven leiden tot optimalisatie, waardoor de kostenefficiëntie zal verbeteren."
Ze weten amper hoe een koe er van dichtbij uitziet en wat er speelt!

En WUR kom eens met echte cijfers, daar hebben we meer aan dan een inkomensraming.... dat hebben we zelf al op onze rekening gezien.
geert 31 Januari 2019
je ziet het gewoon elke dag we worden genaaid door overheid Retail en allerlei mee-eters als focus planet gd rvo waterschap en noem maar op
Abonnee
info 1 Februari 2019
Wat is dat voor een bedrag 3300 euro hiervoor komt een arbeider nog niet voor zijn bed uit die vangt al 7200 per jaar met niks doen , de wereld op zijn kop
gerrit 4 Februari 2019
Toch wel fijn dat er bij de ABN mensen werken, wie ons een postitief gevoel geven en wij lekker door modderen. Zodat er nog veel mensen kunnen profiteren van een hard werkende agrarische sector.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

'Liquiditeit varkensbedrijf knelt, maar wel perspectief'

Nieuws ABN Amro

'Volume agrarische sector krimpt dit jaar 2 procent'

Nieuws Inkomensraming 2021

Inkomen varkenssector valt minder negatief uit

Nieuws Wageningen UR

Heimovaara volgt Fresco op als topvrouw WUR

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief