Shutterstock

Nieuws Brexit

Noord-Ierland moet koeien slachten bij no-deal-brexit

9 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Als eind oktober een no-deal-brexit doorgevoerd wordt, dan is de verwachting dat in Noord-Ierland circa 45.000 melkkoeien geslacht gaan worden. Dit komt doordat een groot deel van de melk in de Republiek Ierland verwerkt wordt, en dat deel blijft wel een onderdeel van de Europese Unie.

Ongeveer 33% van de Noord-Ierse zuivelproductie wordt in de Republiek Ierland verwerkt. Dat 'land' blijft na een no-deal-brexit wel een onderdeel van de Europese Unie. Volgens verschillende analisten zou het slachten van de dieren al binnen luttele weken na 31 oktober een feit kunnen zijn als er geen deal wordt gesloten. Volgens BBC Newsnight is het ministerie van Milieu, Landbouw en Plattelandszaken (Defra) op de hoogte van de zorgen.

Hogere tarieven en controles
Er zijn ongeveer 310.700 melkkoeien in Noord-Ierland en de verwerkende industrie exporteert ieder jaar tussen de 700 en 800 miljoen liter naar de Republiek Ierland. De gemiddelde handelsprijs van 1 liter Britse melk ligt momenteel op omgerekend €0,28. In het geval van een no-deal, waarbij tarieven van €0,21 kunnen worden toegepast, stijgt de prijs dus naar €0,49 per liter.

Ook de douanecontroles en het vele papierwerk kan voor complicaties zorgen. Daarnaast is de angst dat het straks niet langer legaal is om melk uit het noorden en zuiden te mengen. Veehouders verwachten dat zij bij een no-deal met een overvloed aan melk blijven zitten. "Koeien moeten worden gemolken, maar sls er geen markt is en veehouders kunnen hun product niet verkopen, dan kunnen ze niet lang doorgaan. Ze hebben dan uiteindelijk geen andere keuze dan het inkrimpen van hun veestapel", zo laat een bezorgde melkveehouder bij BBC News weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden