Shutterstock

Nieuws Dieraantallen

Aantal varkens en koeien in Duitsland verder omlaag

22 Januari 2020 - 1 reactie

Het aantal koeien en varkens in Duitsland is het afgelopen jaar verder gedaald tot nieuwe dieptepunten. Dit blijkt uit cijfers van de Duitse statistiekdienst Destatis.

Uit de novembertelling valt op te maken dat het aantal varkensbedrijven hard blijft slinken. Ten opzichte van een jaar eerder zijn 1.200 bedrijven gestopt. Oftewel, een krimp van ruim 5% tot 21.100 bedrijven. Het aantal varkens krimpt ook, maar minder hard. Zo is de totale varkensstapel bij onze oosterburen afgelopen jaar met 2% geslonken tot 25,9 miljoen. Dit is het laagste aantal sinds in elk geval 2000.

De Duitse zeugenstapel noteerde in november 1,78 miljoen, een krimp van krap 3% ten opzichte van de telling in 2018 en tevens het laagste niveau sinds enkele decennia. Het ziet er niet naar uit dat de krimp spoedig afgewend kan worden. Zo verwacht belangenbehartiger ISN dat de helft van het aantal zeugenhouders in Duitsland de komende jaren gaat stoppen. Vergrijzing, een gebrek aan perspectief en steeds strengere regels zijn de belangrijkste drijfveren.

90.000 melkkoeien minder
Ook het aantal melkkoeien in Duitsland loopt alsmaar verder terug, tot 4,01 miljoen afgelopen november. Dat is het laagste aantal sinds de eeuwwisseling. Ten opzichte van 2018 is dit een daling van bijna 90.000 koeien. Het aantal melkveebedrijven liep afgelopen jaar met 4,6% terug tot iets minder dan 60.000. Tijdens de telling afgelopen zomer was ook al een flinke krimp zichtbaar. 

Vooral veel kleine bedrijven (tot 50 koeien) stoppen ermee. Het aantal bedrijven met meer dan 500 koeien groeit juist licht. Net als veel varkenshouders gooien waarschijnlijk ook veel melkveehouders in Duitsland de komende jaren de handdoek in de ring. Een verdere krimp in dieraantallen ligt daarmee op de loer. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
peter 25 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885472/aantal-varkens-en-koeien-in-duitsland-verder-omlaag]Aantal varkens en koeien in Duitsland verder omlaag[/url]
Nederland moet verplicht krimpen andere landen groeien!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Mes in Duitse melkvee- en varkensstapel

Inside Duitsland

Mes in Duitse melkvee- en varkensstapel

Duitse melkproductie verder gekrompen

Analyse Melk

Duitse melkproductie verder gekrompen

Varkensstapel Noordrijn-Westfalen krimpt ook flink

Nieuws Varkens

Varkensstapel Noordrijn-Westfalen krimpt ook flink

Forse verkrapping Duitse melkaanvoer september

Inside Melk

Forse verkrapping Duitse melkaanvoer september

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief