Shutterstock

Nieuws Dieraantallen

Krimp van honderdduizend melkkoeien in Duitsland

17 Juli 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

Net als in Nederland zwaaien ook veel Duitse melkveehouders af. Uit de mei-telling blijkt dat in de 12 maanden daarvoor bijna 3.000 ondernemers zijn gestopt. Ook de melkveestapel daalt, met honderdduizend koeien.

In mei telde Duitsland 61.087 melkveebedrijven, zo blijkt uit cijfers van statistiekbureau Destatis. Vergeleken met de telling een jaar geleden is dat een daling van 4,5%. In exacte aantallen komt dat neer op 2.898 stoppers.

Het aantal Duitse melkveebedrijven laat al jaren een dalende trend zien. In 2015 bijvoorbeeld waren er nog ruim 73.000 melkveebedrijven. De verwachting is dat de dalende trend doorzet, als gevolg van vergrijzing en verdere schaalvergroting. 

Verdere krimp in melkkoeien 
Ook de melkveestapel neemt alsmaar kleinere vormen aan. In mei stonden er 4.067 miljoen melkkoeien geregistreerd. Dit betekent een krimp van honderdduizend koeien (oftewel -2,4%) in een jaar tijd. Ten opzichte van de voorlaatste telling in november is de melkveestapel nog eens met bijna 35.000 koeien geslonken. Toen tikte de melkveestapel al het laagste punt aan in 10 jaar tijd.

Inclusief vlees- en jongvee telde Duitsland in mei 11,7 miljoen runderen. Vergeleken met een jaar eerder is dat een daling van 2,7%. De krimp van de rundveestapel staat niet op zichzelf, want ook de Duitse varkensstapel is slinkende. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
mt 17 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883287/krimp-van-honderdduizend-melkkoeien-in-duitsland]Krimp van honderdduizend melkkoeien in Duitsland [/url]

Blijkt dat het nergens kan, stopt overal.
Piet 17 Juli 2019
Kan best, maar slechts bij de top-25 van de boeren. Nog driekwart te gaan. Zorg dat je bij de top zit of zorg dat je op tijd stopt. Een tussenweg is er niet.
jan melk 28 Juli 2019
Wat is bij jou, of voor jou (de top) Piet?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

ZuivelNL wil ook voor biologisch KringloopWijzer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden