Shutterstock

Nieuws Weidegang

Koeien weer naar buiten, ondanks natte weilanden

16 Maart 2020 - Jorine Cosse

De één vindt het nog te nat, bij de ander valt dat mee. ‘Informeel’ is het weideseizoen van 2020 in Nederland weer afgetrapt. Door heel het land lopen er koeien buiten, van noord tot zuid en van oost naar west. Op sommige plekken al meer dan een week.

Dat er veel ‘koeiendansen’ gepland staan, is allicht bekend. Dat er ondertussel al veel koeien buiten lopen, waarschijnlijk wat minder. In de afgelopen weken werd duidelijk dat het in veel regio’s nog altijd erg nat is. Toch lijkt dit voor sommige boeren geen reden om de koeien binnen te houden. Op Facebook en Twitter verschijnen al verschillende foto’s en video’s van koeien die naar buiten mochten.


Meningen verschillen
Opvallend is misschien wel dat de meningen over ‘te nat of niet’ enorm verschillen. Er zijn veehouders uit regio’s die de koeien buiten hebben, terwijl een collega in het dorp verder het juist nog veel te nat vindt. Menig melkveehouder lijkt overigens nog even af te wachten. De meeste ‘koeiendans’-dagen staan gepland voor eind maart/begin april. De jaarlijkse ‘koeiendans’ van FrieslandCampina staat gepland op vrijdag 20 maart. Al gaat dat, vanwege de corona-maatregelen, mogelijk niet door. 

Mestmarkt
Ook het rijden van mest wordt op het moment belemmerd door de natte omstandigheden. Het mestseizoen is al even van start, maar lang niet alle boeren hebben tijdig uit kunnen rijden. Dit heeft grote effecten op de mestmarkt. Er zijn putten die tot de nok toe vol zitten.

Op veel plekken moest het mestrijden uitgesteld worden. De zonnige weersverwachting van de komende weken is niet alleen wat betreft weidegang meer dan welkom, het zou ook de mestmarkt een helpende hand kunnen bieden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden