Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

'Aanpak Voerspoor Schouten moet van tafel'

8 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Buiten het ministerie van LNV om is er niemand die begrijpt hoe minister Carola Schouten met de gepresenteerde uitwerking van de voerspoormaatregel heeft kunnen komen. Het Landbouw Collectief, waar LTO Nederland vrijdag is uitgestapt, heeft haar het afgekondigde pakket nadrukkelijk afgeraden.

Lees ook:
Schouten maximeert ruw eiwitgehalte krachtvoer
LNV: 'Nieuwe voerspoor raakt melkproductie niet'
- Nevedi: 'Schouten vaart haar eigen voerkoers'

Aalt Dijkhuizen, voorzitter van het Landbouw Collectief, roept minister en parlement op om de voorgestelde voermaatregel van tafel te halen. “Dit kan echt niet. Wij zijn bereid weer met de minister om tafel te gaan, maar dan wel met onze voorgestelde maatregelen als uitgangspunt. Die sluiten aan bij de praktijk, zijn goedkoper en trekken meer stikstof op de kant."

Bovendien hebben de Tweede Kamerleden Jaco Geurts en Maurits von Martels voor het CDA al laten weten niet met de uitwerking van het voerspoor door LNV akkoord te gaan. Ze stelden verschillende schriftelijke Kamervragen. Zonder het CDA is er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het uitwerken van de voerspoor aanpak van de minister.

Werkgroep genegeerd
Het Landbouw Collectief wijst er op dat een deskundige en breed gedragen werkgroep, onder leiding van Marije Klever (NAJK), inhoudelijk zeer constructieve gesprekken heeft gevoerd met LNV. Dit ging over de drie door het Landbouw Collectief voorgestelde maatregelen: minder ruw eiwit in het totaalrantsoen, mest bij uitrijden aanlengen met water en meer beweiden.

De nu door de minister gekozen maatregel is uitgebreid aan de orde geweest en sterk afgeraden. Krachtvoer dient in de melkveehouderij als ‘fine-tuning’ op het totaalrantsoen. Om het totaalrantsoen uit te balanceren zijn juist extremere (eiwit)voersoorten van groot belang om overall de werking en de efficiëntie te waarborgen, inclusief minder uitstoot van ammoniak. Dit werd door de betrokken LNV-medewerkers in de Werkgroep volledig onderschreven, zegt het Landbouw Collectief.

Volgens het Landbouw Collectief maakt de aanpak van het voerspoor van het ministerie van LNV het onmogelijk om het totale rantsoen te optimaliseren. Ook werken de voerspoormaatregelen van de minister kostprijsverhogend en lokt het extra krachtvoerverbruik uit, aldus het Landbouw Collectief. Een slechtere rantsoenoptimalisatie zal niet alleen leiden tot een kleinere reductie van ammoniak, maar ook tot een lagere productie en verslechterende gezondheid van de dieren.

Onterecht verwijt minister
Het Landbouw Collectief wijst de suggestie van minister Carola Schouten van de hand dat de voorgestelde maatregel in allerijl is opgetuigd, omdat het Collectief uit het overleg is gestapt. Dat is volgens hen een volstrekt onjuiste voorstelling van zaken. Het Landbouw Collectief heeft op 1 april het overleg gestopt, omdat de minister ondanks alle overleg met de Werkgroep en het Collectief ineens en heel bewust teruggreep op haar voorstel aan de Tweede Kamer van half november. Kennelijk omdat daar politieke overeenstemming over was. Van overleg met het Landbouw Collectief was toen in ieder geval nog geen sprake.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Kjol 10 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10887178/aanpak-voerspoor-schouten-moet-van-tafel]‘Aanpak Voerspoor Schouten moet van tafel’[/url]
Politiek is draaien, draaien en boeren de nek omdraaien.
hans 10 Mei 2020
1 -2 tje politiek - LTO.

Calon mag straks namens schoothondje LTO de scherpe randjes van deze kleuterklas-regeling gladstrijken.
LC afgeserveert, oude status quo in ere hersteld.
En de zuidelijke intensieve ZLTO aanhang, alsmede de katholieke CDA kern weer blij.

Samen verder de afgrond in.
Koetje boe 12 Mei 2020
Dit voerspoor is onacceptabel en moet van tafel. het is een vorm van dierenmishandeling om een koe onvoldoende eiwit te geven. voor een gewone boer is dit onaanvaardbaar maar voor een goed christen onbegrijpelijk hoe hier met godsschepping wordt omgegaan. dieren hoor je goed te verzorgen en niet te mishandelen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Kamer legt bal klaar voor eerste mestsucces Wiersma

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden