Erik Van / Shutterstock.com

Nieuws Zuivelmarkt

Rabobank: 'Groei in melkproductie neemt af'

23 Juni 2020 - Chanti Oussoren

De zuivelmarkt is nog niet volledig hersteld van de coronacrisis. De zuivelprijzen zijn nog steeds lager dan voorheen en de exportcijfers komen naar verwachting over het tweede kwartaal een stuk lager uit. Ook de groei in de Nederlandse melkproductie gaat afnemen, zo voorspelt Rabobank in een nieuw rapport over de zuivelmarkt.

Door de lockdown en het sluiten van de horecagelegenheden heeft het coronavirus een flinke impact gehad op de zuivelmarkt. De omstandigheden verbeteren en de zuivelprijzen laten herstel zien, maar de sector heeft zich nog niet volledig herpakt. Zuivelprijzen zijn nog steeds lager dan voorheen en omzetverliezen in de horeca houden aan.

De zuivelprijzen zijn in mei weer gestegen na forse dalingen in maart en april. Berichten over het heropenen van de horeca hebben tot prijsstijgingen geleid evenals initiatieven vanuit de Europese Commissie. De Rabobank verwacht voor de komende maanden een stabieler prijsbeeld. Dit is gebaseerd op een groeiende melkproductie in exportregio's, beperkingen in afzetmogelijkheden en voorraadvorming waardoor een verder prijsherstel wordt belemmerd.

Melkproductie Europa
De groei in de Europese melkaanvoer is over het eerste kwartaal van 2020 goed op peil gebleven. De melkproductie wist een plus van 1,4% te realiseren. Rabobank verwacht echter dat in de komende maanden de groei in de Europese melkproductie gaat afnemen. De productiegroei zal uitkomen op een toename van 0,6% in het tweede kwartaal. Deze voorspelling is gebaseerd op de stagerende cijfers over de maand april en de lagere marges en aankomende droge periode.

Ook voor de Nederlandse melkproductie is de verwachting dat de groei gedurende het jaar zal afvlakken. Wederom in verband met de aanhoudende droogte en verminderde marges. In april nam de productie nog met 3% toe maar in mei zakte de groei al terug tot 1,6%.

Nieuw-Zeeland en Amerika
Rabobank verwacht dat de melkproductie in de zuivelexporterende landen de groei van het eerste kwartaal (+1,1%) ook in de tweede helft van 2020 zal continueren. De schatting is dat de melkproductie met 1% gaat blijven groeien. Dit is gebaseerd op een verwachte toename van 0,9% in de Amerikaanse melkproductie in de tweede helft van 2020. De Nieuw-Zeelandse melkproductie zal met 1,8% toenemen voor het seizoen 2020-2021, daar is het afwachten op de periode na augustus wanneer het grootste deel van de koeien gaat afkalven.

Zuivelexport
Voor het tweede kwartaal en de tweede helft van 2020 moet er volgens de Rabobank rekening gehouden worden met een terugval in exportvolumes. Over de eerste 3 maanden van het jaar was er nog geen sprake van een afname omdat de gevolgen van de coronacrisis in die betreffende cijfers nog niet zichtbaar waren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Nieuws Melk

Ierse melkaanvoer zakt nog dieper weg

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden