Shutterstock

Nieuws Halfjaarcijfers

Corona hakt in op resultaat Ierse partner A-ware

12 Augustus 2020 - Wouter Baan

Ondanks een lichte omzetgroei zag het Ierse Glanbia de brutowinst in de eerste helft van 2020 met een kwart dalen tot €85 miljoen. Samen met A-ware gaat de grootste zuivelcoöperatie van het land op eigen grondgebied een nieuwe kaasfabriek bouwen, waarvoor kortgeleden definitief groen licht kwam. 

De omzet steeg in het eerste kwartaal met 2,3% tot €1,8 miljard. Door de gevolgen van de coronacrisis daalde de brutowinst echter met 25,4% tot €85 miljoen. Onder de streep bleef krap €70 miljoen over. Vooral op de Noord-Amerikaanse afzetmarkt waren de problemen groot, al was richting het einde van het tweede kwartaal sprake van enige verbetering.

Groen licht voor bouw kaasfabriek
Begin 2019 kondigden A-ware en Glanbia gezamenlijk aan een kaasfabriek te bouwen in het Ierse Belview. Met deze, enigszins verrassende, samenwerking is een investeringsbedrag van €140 miljoen gemoeid. De bouw van de fabriek liet echter op zich wachten door bezwaar van de An Taisce, een Ierse NGO die opkomt voor het milieu.

De actieclub claimde dat de nieuwe kaasfabriek, die jaarlijks 450 miljoen melk gaat verwerken, zou leiden tot uittreding van de Ierse veestapel met negatieve gevolgen voor het milieu als gevolg. Begin juli heeft de Ierse rechter het beroep echter verworpen, waarmee de bouw van start kan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond melk

Transfermarkt 2023 tekent einde bijzondere periode

Nieuws melk

A-ware en Interfood van start in Estland

Nieuws Jaarcijfers 2022

Royal A-ware ziet omzet en winst toenemen

Nieuws melk

A-ware België wil verdere stappen verduurzaming

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox