Glanbia

Nieuws Melk

Glanbia blijft piekaanvoer melk remmen tot 2024

21 Februari 2022 - Klaas van der Horst

De Ierse coöperatie Glanbia blijft de melkaanvoer in de piekperiode van het seizoen afremmen, zij het op vrijwillige basis. Het lijkt een bijzondere maatregel in een tijd van melktekorten, maar het bedrijf kampt met de vertraagde oplevering van een nieuwe kaasfabriek die samen met A-ware wordt gebouwd.

Tot die  tijd ontbreekt bij Glanbia Ireland de capaciteit om alle melk tijdens de voorjaarspiek te kunnen verwerken, zo laat het bedrijf weten. Leden worden overigens niet gedwongen om hun melkaanvoer te beperken. Melk die er is, wordt opgehaald. Melkveehouders die hun aanvoer vrijwillig beperken, krijgt €0,10 voor elke niet geleverde liter. Vorig jaar trok Glanbia €6,7 miljoen uit voor de financiering van deze maatregel. Die is tot en met 2024 jaarlijks van kracht gedurende de voorjaarspiek in de melkaanvoer.

In 2016 voerde FrieslandCampina tijdelijk ook een soortgelijke maatregel in. Dat gebeurde in het najaar en hield verband met een toen overweldigende stijging van de melkproductie, in een destijds moeilijker markt. In Ierland stijgt de melkproductie nog steeds en is er ook genoeg vraag naar zuivel, maar Glanbia moest langer dan gepland wachten met de vergroting van de verwerkingscapaciteit. De Ierse National Trust (An Taisce) spande een rechtszaak aan tegen de komst van de nieuwe kaasfabriek van Glanbia en A-ware in Belview, wat resulteerde in jaren tijdverlies.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Melkaanvoer Nieuw-Zeeland schiet omlaag

Nieuws Melk

Melkproductie daalt 13 tot 20 procent in West-Europa

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden