Lely

Nieuws Lely, Rabo en FrieslandCampina

Stormloop op stikstofpilot met Lely Sphere

15 Juli 2022 - 5 reacties

Er is onder melkveehouders zeer veel animo om mee te doen aan de pilot voor stikstofreductie met de Lely Spere. Hierin trekt de machinebouwer samen op met FrieslandCampina en Rabobank. In deze pilot is ruimte voor het plaatsen van 96 Lely Spheres, verspreid over Nederland. "Binnen twee uur was de pilot al ruim overschreven", aldus Lely.   

De pilot houdt in dat Lely, FrieslandCampina en Rabobank samen het plaatsen van de Spheres financieel gaan ondersteunen. Lely doet dat middels een korting, Rabobank geeft een rentekorting op de financiering en FrieslandCampina trekt via het melkgeld de portemonnee. De zuivelcoöperatie maakt hiervoor €960.000 beschikbaar. De bedragen die de andere bedrijven inleggen zijn in dezelfde orde van grootte.

'Hoe meer, hoe beter'
Na de lancering donderdag is er bij Lely een stormloop van interesse ontstaan. "Binnen twee uur was de Pilot al ruim overschreven", zegt een woordvoerder zonder concrete aantallen te willen noemen. "Dit juichen wij van harte toe, want de Lely Sphere is in onze ogen dé manier om op grote schaal in de Nederlandse melkveehouderij stikstof te reduceren." De wetenschappelijke onderbouwing is dat de Sphere tot 70% stikstof in de stal kan reduceren. Tot nu toe verkocht Lely tien Spheres, dat aantal gaat de komende maanden waarschijnlijk rap toenemen. "Wij kunnen de productie flink opschalen en staan open voor meer pilots als deze. Hoe meer, hoe beter", wat ons betreft.

FrieslandCampina en Rabobank
Ook FrieslandCampina is enthousiast en denkt hiermee de leden een concrete tool te bieden om stikstofuitstoot omlaag te brengen. Volgens CEO Hein Schumacher is innoveren veel effectiever en bovendien goedkoper dan boeren uitkopen. In een brief aan de leden die gisteren werd verstuurd, laakt Schumacher de starre houding van het kabinet over de gestelde reductiedoelen.  

Rabobank gaf kortgeleden aan zich qua financiering te focussen op de koplopers op gebied van duurzaamheid in de agrarische sector. Met het verschaffen van een rentekorting en een aflossingsvrije periode op de Lely Sphere zet de bank een concrete stap. "Innovatie is belangrijk om te verduurzamen en te kunnen blijven boeren", aldus Martine Boom adjunct-directeur Food & Agri bij Rabobank.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
anna 15 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10899591/stormloop-op-stikstofpilot-met-lely-sphere]Stormloop op stikstofpilot met Lely Sphere[/url]
Wel bijzonder dat er zoveel melkveehouders zijn die zich voor een onzeker karretje laten spannen. Alle drie de partijen hebben baat bij het instant houden van de veestapel. Rabo omdat ze doodsbenauwd zijn dat er massaal versneld wordt afgelost. Renten en aflossing is hun verdienmodel! FC omdat ze haastig op zoek zijn naar nieuwe leden, behoud van hun huidige verwerkings volume is het doel! Lely omdat ze juist de afgelopen jaren hebben ingezet op innovatie op het boeren erf. Het verleden leert ons dat innovatie tot op heden geen oplossing bied! Ik vrees dat we over een aantal jaren het zelfde probleem nog steeds hebben. Dan kunnen we zeggen: al 45 jaar wordt de landbouw sector geconfronteerd met stikstof, er is nog steeds geen oplossing!
Abonnee
betweter 15 Juli 2022
jij heet anna van der Wal?
Abonnee
tijdbom 15 Juli 2022
Kabinet haalt miljoenen naar voor. Collega s let op. Ze proberen al op te kopen/onteigenen VOOR dat alle mogelijkheden besproken zijn. Van der (K)Wal wil het er zo snel mogelijk door drukken. We laten ons niet opnaaien he?Proberen te rekken.Voor mij maakt het niet meer uit,maar wel voor mijn kinderen.We moeten rekken tot de verkiezingen,dan zien we wel weer. 1 ding is zeker:de bossen boeken vooruitgang,dus wie weet.
Sterkte voor iedereen.
schoenmakers 15 Juli 2022
Anna, wij hebben geen stikstofprobleem, enkel een stikstof tekort, omdat jouw vrienden die regels maken, dat onze planten gewoon aan anorexia lijden, hoe ziek kun je zijn, om zo verder te willen?
Abonnee
betweter 16 Juli 2022
voor 500 miljoen krijg je niet veel
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Directeur Food&Agri

Rabobank hoopt met Alex Datema op groen krediet

Nieuws Financieel

Rabobank houdt zorg over verdienmodel boeren

Analyse Stikstofstemming

Stikstoffonds nu on hold en Schiphol is uitgeshopt

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox