Vanggewas na aardappelen

Ruimte voor organische stof in Nitraatrichtlijn

17 Oktober 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

In het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn, dat minister Henk Kamp vrijdag 13 oktober presenteerde, zijn maatregelen opgenomen die meer ruimte bieden voor het aanvoeren van organische stof. Op zand- en lössgronden wordt het verplicht om na aardappelen een vanggewas te telen.

Bij percelen bouwplan, met fosfaattoestand hoog, treedt vanaf 1 januari 2018 een verhoogde norm in werking. Wanneer een meststof wordt toegepast, die rijk is aan organische stof, waaronder compost, champost en strorijke vaste mest, gaat de fosfaatnorm met 5 kilo per hectare omhoog. De aanwending moet wel minimaal 20 kilo fosfaat per hectare bedragen.

5

kilo

fosfaat mag bij hoge OS-meststoffen worden toegediend

Per 1 januari 2020 worden de fosfaatklassen op landbouwgrond aangepast. Klasse neutraal wordt opgesplitst in neutraal en ruim voldoende. De gebruiksnormen zijn herzien. De categorieën laag en neutraal worden voor bouwland met 5 en 10 kilo verhoogd. Voor klasse hoog geldt 10 kilo korting.

Vanggewas na aardappelen verplicht
Een andere belangrijke maatregel is de verplichting voor het telen van een vanggewas na aardappelen op zand- en lössgronden. Deze maatregel treedt echter op 1 januari 2021 pas in werking. Uiterlijk 16 september moet een groenbemester zijn gezaaid. Lukt dit niet, dan moet uiterlijk 31 oktober wintergraan zijn gezaaid.

Ook aardappeltelers op kleigrond krijgen met extra maatregelen te maken. Zo is het, eveneens vanaf januari 2021, verplicht om op klei- en lössgrond drempels aan te leggen die afspoeling tegengaan. Deze drempels kunnen bijvoorbeeld dammen rondom een perceel of sleuven zijn. De eis geldt voor alle gewassen op ruggenteelt.

Uitrijdperiode verlengd
Aan de uitrijdperiode voor drijfmest wordt in het zesde actieprogramma gesleuteld. Voor bouwplan verschuift die van 15 februari tot en met 15 september. Op zand- en lössgrond wordt de stikstofnorm voor groenbemesters gehalveerd, om uitspoeling tegen te gaan. Meer over de veranderingen op het gebied van drijfmest lees in je in het artikel: ‘Kabinet wil mestplafonds vastleggen in wet.

Het volledige Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn is hier te lezen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
mij 17 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876224/ruimte-voor-organische-stof-in-nitraatrichtlijn][/url]
wat weer een onzinige maatregel om na aardappels een vanggewas te telen en dat voor 16 september dat gaat ja nooit lukken meeste word in oktober gerooid en moet je nu zien hoe het achter blijft door de nattigheid ,ze hebt echt geen verstand van het boeren!!!
Drent 17 Oktober 2017
En anders wintergraanjQuery21107987157536357025_1508183377929 Veel percelen hier zijn daar echt niet geschikt voor, daar staat swinters de plassen op land
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden