In het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn, dat minister Henk Kamp vrijdag 13 oktober presenteerde, zijn maatregelen opgenomen die meer ruimte bieden voor het aanvoeren van organische stof. Op zand- en lössgronden wordt het verplicht om na aardappelen een vanggewas te telen.
Bij percelen bouwplan, met fosfaattoestand hoog, treedt vanaf 1 januari 2018 een verhoogde norm in werking. Wanneer een meststof wordt toegepast, die rijk is aan organische stof, waaronder compost, champost en strorijke vaste mest, gaat de fosfaatnorm met 5 kilo per hectare omhoog. De aanwending moet wel minimaal 20 kilo fosfaat per hectare bedragen.
Per 1 januari 2020 worden de fosfaatklassen op landbouwgrond aangepast. Klasse neutraal wordt opgesplitst in neutraal en ruim voldoende. De gebruiksnormen zijn herzien. De categorieën laag en neutraal worden voor bouwland met 5 en 10 kilo verhoogd. Voor klasse hoog geldt 10 kilo korting.
Vanggewas na aardappelen verplicht
Een andere belangrijke maatregel is de verplichting voor het telen van een vanggewas na aardappelen op zand- en lössgronden. Deze maatregel treedt echter op 1 januari 2021 pas in werking. Uiterlijk 16 september moet een groenbemester zijn gezaaid. Lukt dit niet, dan moet uiterlijk 31 oktober wintergraan zijn gezaaid.
Ook aardappeltelers op kleigrond krijgen met extra maatregelen te maken. Zo is het, eveneens vanaf januari 2021, verplicht om op klei- en lössgrond drempels aan te leggen die afspoeling tegengaan. Deze drempels kunnen bijvoorbeeld dammen rondom een perceel of sleuven zijn. De eis geldt voor alle gewassen op ruggenteelt.
Uitrijdperiode verlengd
Aan de uitrijdperiode voor drijfmest wordt in het zesde actieprogramma gesleuteld. Voor bouwplan verschuift die van 15 februari tot en met 15 september. Op zand- en lössgrond wordt de stikstofnorm voor groenbemesters gehalveerd, om uitspoeling tegen te gaan. Meer over de veranderingen op het gebied van drijfmest lees in je in het artikel: ‘Kabinet wil mestplafonds vastleggen in wet.’
Het volledige Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn is hier te lezen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10876224/ruimte-voor-organische-stof-in-nitraatrichtlijn][/url]