ChristenUnie

Nieuws Stikstof

Stikstofplan Schouten: veel geld, weinig perspectief

25 April 2020 - Redactie Boerenbusiness - 23 reacties

Hoewel landbouwminister Carola Schouten blijft benadrukken boeren perspectief te willen bieden, maakt het Landbouw Collectief gehakt van het stikstofplan dat zij vandaag (vrijdag 24 april) heeft gepresenteerd. Samengevat: geldverslindend, ordinaire opkoop, krimp van de veestapel en een rem op doorontwikkeling van bedrijven.

Het stikstofplan die Schouten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, biedt weinig verrassingen meer. Een groot gedeelte ervan was begin deze week al uitgelekt. Het kabinet trekt tot 2030 ruim €5 miljard voor het ontwikkelen van natuur en het opkopen van agrarische bedrijven om ruimte te maken voor deze natuur. Ook wordt meer geld geïnvesteerd in het verduurzamen van de Nederlandse agrarische sector en er wordt steviger ingezet op natuurinclusieve landbouw. 

Boeren harder nodig dan ooit
Volgens Schouten heeft "Nederland de boeren harder nodig dan ooit om te helpen met het oplossen van de stikstofproblematiek." Daarbij kan ze echter niet rekenen op draagvlak vanuit de agrarische sectoren, waarschuwt het Landbouw Collectief. Volgens het pact van agrarische belangenbehartigers belichaamt het stikstofplan van Schouten exact waar zij al bang voor was. "Het is precies de reden waarom we in een eerder stadium alle overleggen met minister Schouten en het ministerie hebben stopgezet."

Het collectief baalt vooral stevig dat het eigen ontworpen stikstofplan compleet is genegeerd, waarbij de resultaten aan stikstofreductie volgens de organisatie "vele malen meer is dan wat het kabinet met haar plannen realiseert." Terwijl de kosten met €2 miljard in lijn liggen met de €1,8 miljard die het kabinet uittrekt voor het - zoals het Landbouw Collectief verwoordt - "ordinair opkopen van boerenbedrijven." Het resultaat van het opkopen van agrarische bedrijven rond Natura2000-gebieden is minimaal, benadrukt het Landbouw Collectief op basis van berekeningen. 

Groene economie wordt grijs
Ook het extern salderen van stikstof aan partijen buiten de agrarische sector, is tegen het zere been van de agrarische belangenbehartigers. Hoewel Schouten in de kamerbrief benadrukt dat zij allerlei waarborgen wil inbouwen om een uitkoop van agrarische bedrijven te voorkomen, heeft het Landbouw Collectief daar weinig fidusie in. "Groene economie wordt ingeruild voor grijze economie", is de reactie, verwijzend naar de waarschijnlijke bestemming van de 'agrarische' stikstof: woningbouw en industrie.

Ook het innemen van de latente stikstofruimte op bedrijven wordt door het Landbouw Collectief veroordeeld: "Een vergunning is een bezit, afpakken is diefstal en diefstal is verboden." Volgens de organisatie worden hierdoor vooral jonge ondernemers benadeeld, die nu extra moeten investeren voor bijvoorbeeld meer stalruimte of duurzame energie.

Geen toekomstgericht perspectief
Want daar wringt ook de schoen bij het Landbouw Collectief en ook LTO Nederland die separaat van het collectief met een verklaring komt. Het stikstofbeleid is vooral geënt op het opkopen van agrarische bedrijven en wordt nergens concreet om ondernemers die willen doorboeren een toekomstgericht perspectief te geven. Behalve dat zij aan een reeks maatregelen moeten gaan voldoen die hen door het kabinet worden voorgelegd. 

Schouten somde deze verlangens in de kamerbrief op: "Samen met boeren wil ik inzetten op investeringen in stallen in de veehouderij, het bevorderen van beschikbaarheid van landbouwgrond in de melkveehouderij, aanpassen van het veevoer, vergroten van weidegang in de melkveehouderij, dan wel het emissiearm uitrijden van mest, waarbij maatregelen bij voorkeur een positief en in ieder geval geen negatief effect hebben op diergezondheid, dierenwelzijn, volksgezondheid en afzetbelangen."

Politieke agenda leidend
Heel veel belastinggeld gaat naar maatregelen die voor het doel waarvoor ze dienen nauwelijks effectief zijn, laat Aalt Dijkhuizen, voorzitter van het Landbouw Collectief, dan ook in de verklaring weten "Ze lijken veel meer een politieke agenda lijken te dienen." Volgens hem mag hiervoor "één van de meest toonaangevende sectoren in de wereld niet in de waagschaal mag worden gesteld. In een wereld bovendien waarin de vraag naar voedsel nog heel sterk toe gaat nemen", daarbij verwijzend naar de gevolgen van de huidige coronacrisis. 

Ook LTO Nederland vindt de stikstofaanpak te weinig toekomstgericht. De voorkeur gaat uit naar innovatie boven vrijwillige uitkoop qua verdeling van het geld, zet LTO in een verklaring uiteen. "Het voor circa € 1,3 miljard opkopen van veehouders is vele malen minder effectief dan wanneer eenzelfde bedrag in het nog verder verbeteren van de bedrijfsvoering via innovaties, management en investeringen wordt gestoken."

Keten moet bijdrage leveren
Opvallend is dat Schouten oordeelt dat de boer die zijn bedrijfsvoering moet aanpassen om aan de toekomstige regels te voldoen, vooral moet kijken naar de agrarische keten om deze investeringen terug te verdienen. De agrarische ketens, zoals veevoerbedrijven, slachterijen en andere marktpartijen moeten volgens Schouten namelijk ook "een bijdrage leveren."

Volgens haar kunnen de maatregelen alleen slagen als de boer de nodige investeringen kan opbrengen en terugverdienen. "Dat vergt dan ook een forse beweging van afzetkanalen en consumenten in de goede richting." Hoe zij dat wil bewerkstelligen en welke beweging dat moet zijn, wordt in de kamerbrief niet nader toegelicht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
23 reacties
dirk 24 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886894/stikstofplan-schouten-veel-geld-weinig-perspectief]Stikstofplan Schouten: veel geld, weinig perspectief[/url]
Wat is er ordinair aan opkoop , gaan we ons ineens druk maken dat het veel te duur is voor de staat? Er zijn veel meer stoppers als gedacht , laat die er lekker warm mee kunnen stoppen na een leven lang ploeteren en uitgekotst te zijn door de overheid en ngo's. Voor de achterblijvers zal het alleen maar beter worden hoe meer er stoppen. Alleen degene met een plank voor de kop wil hier nog boer zijn.
Kjol 24 April 2020
Ik vind het ook prima dat ze de hele rambam willen opkopen, herinvesteren overzees geeft structureel meer toekomst dan hier lijdzaam afwachten tot je toko door idiote regelgeving langzaam wegkwijnt.
Lojk 24 April 2020
Als jij altijd zo negatief bent heb je geen fijn leven. Prutser.
Kjol 24 April 2020
Uiteraard is dit geen oplossing voor angsthazen...
Antoine 24 April 2020
Wat vreemd allemaal. Alle CO² die wij uitstoten zowel mens als dier is vastgelegd door de landbouw. Zonder die voeding kunnen we niet leven. Er is geen probleem met het bedrijven van landbouw. Zeker niet in gebieden waar landbouw effectief en efficiënt bedreven kan worden zoals Noord-West Europa want daar is het verbruik van middelen het geringste en de uitstoot het geringste. Zulke gebieden zijn er niet veel op onze aardbol. Wees daar uiterst zuinig op. Alles wat je verplaatst qua landbouw productie gaat ten koste van onze planeet.
frits 24 April 2020
Stalin dacht ook dat hij het boerenland in Rusland wel is ff kon herstructureren. Staatsbedrijven en alles in de pas met het dictaat van de staat. Gevolg? Ernstige hongersnoden! De geschiedenis herhaalt zich...
Jb 24 April 2020
Het meeste geld wordt verknoeid met plannen maken en zakken vullen nee die 5 miljard is zo op en hoe gaan ze dan verder ?
Jan-Jaap 24 April 2020
Waarom doen de boeren niks aan de overvloedige stikstof in het veevoer. Elk pondje stikstof in de melkveehouderij gaat door het koeienmondje. Reduceer dat met 50%, dan heb je niet dit ammoniakprobleem. De knoet er onder en afdwingen. Die lamzakken van de voederindustrie verdienen grof aan deze schandalige nodeloze vervuiling.
pieter 24 April 2020
Jan-Jaap. Je hebt doorgestudeerd zeker. Goede opmerking zeg.
gewone boer 24 April 2020
beste frits niet alleen stalin had zulke ideetjes ook mao zhe dong
De Grote Sprong Voorwaarts (vereenvoudigd Chinees: 大跃进; pinyin: Dàyuèjìn; Kantonees: Taai Juk Chun) was een campagne van de Communistische Partij van China (CPC) die duurde van 1958 tot en met 1961. Mao Zedong wilde met de campagne zorgen voor een snelle transformatie van China van een agrarische economie naar een industriële maatschappij. De Grote Sprong Voorwaarts leidde tot een hongersnood met miljoenen dodelijke slachtoffers.[1]
bron Wikipedia de grote sprong voorwaarts
duurzaam 25 April 2020
Antoine ziet het aardig goed.

duurzaam 25 April 2020
Antoine ziet het aardig goed.

Karel 25 April 2020
Nog een jaar doorbijten en dan weg met Rutte,
Tijd dat de wind naar rechts draait, kunnen we de plannen weer terug draaien.
Bob 25 April 2020
Het CDA had de hele boel tegen kunnen houden door het kabinet te laten vallen, boeren stem krijgen ze niet meer!!
Kjol 25 April 2020
Na Rutte kun je er vanuit gaan dat de wind juist nog verder naar links gaat waaien, maak je maar geen illusies dat we weer terug gaan naar oude tijden.
Abonnee
betweter 25 April 2020
Bob schreef:
Het CDA had de hele boel tegen kunnen houden door het kabinet te laten vallen, boeren stem krijgen ze niet meer!!
heb je een boer in de 2e kamer, dan mag hij zich bezig houden met treinen en plastic

als ik hem was zou ik opstaan en zeggen ik zit hier voor de boeren en wat we nu doen dat klopt niet.
maar nee hoor gewoon zijn geld verdienen mond houden en zitten.
daar hebben dan duizenden boeren op gestemd
theo 25 April 2020
We moeten beginnen met een deskundige minister aan te stellen,
anders wordt het in ieder geval nooit niks !!
SjefO 27 April 2020
Het begin van het einde voor de landbouw en de toeleveringsbedrijven, de verwerkende industrie enz ook zij gaan naar de klote als Schouten haar zin krijgt . Een halvering van een zo’n belangrijke sector, dat een Tjeerd de Groot dit voorsteld kan ik nog enigszins begrijpen, is een redelijk domme man als je weet wie zijn vorige werkgever was en dan nu zulke doelen nastreven getuige niet van intelligent gedrag .
Maar van Schouten had ik echt meer verwacht dan dit ordinaire uitroeien, maar ooit krijgen deze mensen die dit op hun geweten hebben de rekening gepresenteerd .
Het is dan voor veel boeren te laat.
Als enige land ter wereld hebben wij een (gecreëerd) stikstof probleem
Nederland het meest geavanceerde landbouw bolwerk ter wereld daar sta je dan om afgeserveerd te worden
kees 27 April 2020
Zo snel als mogelijk overal borden plaatsen bij de boerderijen met NOOIT meer VVD! NOOIT meer CU! Zal ze leren boeren te slopen.
Abonnee
beste 28 April 2020
toen de Corona kwam opdagen moesten iedereen in heel Europa stoppen met het leveren van melk of wat dan ook toen had je kunnen zeggen nu gaan jullie luisteren en dan had je heel de bevolking gezegd ja overheid ga is luisteren naar onze boeren en dan had je het er doorheen kunnen drukken nu gaan we braaf door met werken en dan worden genaaid van achteren en van voren door die stink kut van een schout nog meer kostprijs om hoog ik ben benieuwd want als land dadelijk op de afgrond licht en de boeren ook in korte tijd wat er dan gaat gebeuren
Bert 29 April 2020
Zijn boeren nodig om het stikstofprobleem op te lossen. Wel nee, als opkopen door de grachtengordel niet lukt dan maatregelen opleggen met al de kosten van dien. Er moet een einde komen aan die grenzeloze vervuiling. Demonstreren kan niet meer nu Malieveld is ingezaaid.
schoenmakers 1 29 April 2020
Bert praat als een kip zonder kop
bblogic 29 April 2020
Blijkbaar heeft het kabinet miljarden ter beschikking om een niet bestaand stikstofprobleem op te lossen. De natura2000 gebieden zijn ooit ontstaan door roofbouw. Drie tot 5 ha heide was er nodig om 1ha akkerland vruchtbaar te krijgen middels plaggen en schapenmest. Pas na de uitvinding van de kunstmest (een zegen voor de wereld) was dit niet meer nodig en werden deze gebieden langzaam maar zeker weer vruchtbaar, en begonnen ze te worden wat ze ooit waren: bos! En nu miljarden om dit gezonde proces weer te keren. In Afrika doen ze alles om de bodem vruchtbaar te krijgen. Hier doen ze alles om de bodem te verschralen. De gekte regeert.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden