Shutterstock

Nieuws Mest

Kunstmest en winterweer stuwen verkoop K+S

13 Mei 2021

Kunstmest- en zoutproducent K+S heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. Het bedrijf presenteerde deze week de cijfers. Verbeterde marktomstandigheden in de agrarische sector heeft de verkoop van kunstmest een boost gegeven. 

De omzet van K+S is met 13% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 naar €733 miljoen. Dat komt overigens niet alleen voor rekening van de kunstmest. Door het koude winterweer is er ook fors meer zout voor gladheidsbestrijding op wegen verkocht. De EBITDA (brutowinst) van het concern komt voor het eerste kwartaal van 2021 uit op €126 miljoen, 27% hoger dan vorig jaar. De agrarische divisie van K+S zag de afzet stijgen met 6% naar iets meer dan 2 miljoen ton. De omzet is daarmee ligt gestegen naar €469 miljoen.

De marktvooruitzichten voor kalihoudende meststoffen -de belangrijkste producten van K+S zijn goed volgens het bedrijf. Vooral buiten Europa is er meer vraag naar kali. De prijzen van chloorhoudende kali zijn sinds januari ligt gestegen vooral buiten Europa. Dat heeft een positieve invloed op de inkomsten van K+S.

Winstverwachting voor heel 2021 naar boven bijgesteld
De winstverwachting voor 2021 is daarom naar boven bijgesteld naar €500 miljoen tot €600 miljoen. Dat was €440 miljoen tot €540 miljoen. "We zijn 2021 goed van start gegaan", zegt Burkhard Lohr voorzitter van de raad van bestuur van K+S in een toelichting op de cijfers. "We zijn optimistisch over het verdere verloop van dit jaar. Daarom durven we de winstverwachting te verhogen".

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Aangeboden door FarmTrade

Door hoge kunstmestprijs alternatief op FarmTrade

Achtergrond Kunstmest

Rusland zorgt voor extra onrust op de kalimarkt

Analyse Kunstmest

Logistiek is de grootste zorg in de kunstmestmarkt

Inside Kunstmest

Fabrikanten varen wel bij dure kunstmest

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief