Op Agrotechniek Holland

Opnieuw brengt mest de grootste innovatie

7 September 2016

Twee jaar geleden mocht John Deere de prestigeprijs Bronzen Sikkel in ontvangst nemen voor hun NIRS-sensor, die de actuele gehaltes van drijfmest meet. Dit jaar is dat de Nederlandse firma Veenhuis met een doorontwikkeling op deze techniek: Nutriflow. Hiermee wordt organische mest opgewaardeerd met kunstmest.

Veenhuis kreeg de Bronzen Sikkel uitgereikt van oud-landbouwminister Cees Veerman, na opening van de Agrotechniek Holland beurs in Biddinghuizen op woensdag 7 september. Daarmee steekt het elf andere bedrijven de loef af, die meedongen naar de innovatieprijs.

John Deere won twee jaar geleden ook met NIRS

Opvallend is te noemen dat op de editie van 2014 John Deere dezelfde prijs in ontvangst nam voor haar Manure Sensing techniek. Een NIRS-sensor (nabij infrarood) scant de drijfmest en varieert de gift om de bemesting egaal uit te voeren, simpel gezegd. Daarbij wordt de afgifte per hectare aangepast om de gehaltes NPK niet teveel te laten schommelen.

Veenhuis uit Raalte pakt het anders aan. Ze gebruiken eveneens NIRS-techniek maar voegen nieuwe onderdelen toe. Op de afgelopen Agritechnica werd het prototype gelanceerd, waar het bedrijf verder aan heeft gesleuteld. De drijfmest wordt bij het systeem van Veenhuis geanalyseerd en vloeibare kunstmest wordt toegevoegd om zowel het gehalte fosfaat als stikstof te maximaliseren.

In totaal werden 80 inzendingen gedaan voor de prijs. Een vakjury van agrarische journalisten koos hier 12 nominaties uit. John Deere, de winnaar van 2014, is op deze editie niet aanwezig als fabrikant. Lokale dealers tonen wel de groen-gele machines.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief