Opinies

bearish

Opinie Han de Jong

Is meer optimisme over economie op zijn plaats?

Het ondernemersvertrouwen in Europa neemt verder toe, evenals de kans dat we een recessie gaan ontlopen. Vooral dankzij een dalende Europese gasprijs, het verminderen van leveringsproblemen en het einde van de Chinese lockdowns. De industriële bedrijvigheid houdt stand, maar er zijn grote verschillen tussen sectoren. De Amerikaanse economie is sterker dan verwacht, maar de risico's blijven.
supermarkt inflatie voedselprijs

Opinie Edin Mujagic

Hoe lang blijft de inflatie nog hoog?

De inflatie is in 2025 rondom het vurig gewenste niveau van 2%. Een werkloosheid die dit jaar klimt naar 4,6% (nog steeds zeer laag, historisch gezien) om in de jaren erna weer te dalen. Economische groei die de komende jaren tussen 1,5 en 2% per jaar uitkomt. En de Amerikaanse centrale bank (Fed) die de rente in 2024 én 25 behoorlijk kan kortwieken.
china

Opinie Joost Derks

Waterkonijn-jaar belooft weinig goeds voor China

melkveebedrijf Verenigde Staten sneeuw

Opinie Han de Jong

Strenge winter vertroebelt beetje zicht op economie

De Nederlandse consumenten zijn voor de derde maand op rij iets minder pessimistisch. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de iets afnemende inflatie en onzekerheid. De Amerikaanse cijfers vallen tegen, maar dat ligt waarschijnlijk aan het strenge winterweer in december. De Chinese cijfers zijn iets beter dan verwacht, tijd om daar het Chinees Nieuwjaar te gaan vieren.
Brexit verenigd koninkrijk

Opinie Joost Derks

Brexit: in 7 jaar van Breuforie naar Brecessie

Deze zomer is het Brexit-referendum alweer zeven jaar geleden. Het vertrek uit de Europese Unie heeft het Verenigd Koninkrijk echter niet de gehoopte economische voorspoed opgeleverd. De krappe arbeidsmarkt zorgt er juist voor dat de inflatie zich lastiger laat beteugelen dan op het vasteland.
Christine Lagarde

Opinie Edin Mujagic

Buitenwereld aan centrale banken: ‘Ik geloof je niet’

Geloofwaardigheid van de buitenwereld is het meest waardevolle bezit van een centrale bank. Het is een soort goodwill die niet op de balans te vinden is.
china

Opinie Han de Jong

Vertraging van de wereldeconomie zet door

Handelscijfers uit China over de maand december schetsen een zorgelijk beeld. De waarde van de export lag 9,9% lager dan een jaar geleden. In november was de daling 8,9%, maar in juli was de waarde van de Chinese export nog 18,2% hoger dan een jaar eerder. Er heeft zich dus een heel sterke omslag voorgedaan. Bedenk daarbij dat de prijzen ongetwijfeld zijn gestegen. In volume is de daling van de export daardoor nog groter dan die -9,9%. Ook de waarde van de import daalde al was die daling in december (-7,5%) iets minder groot dan die in november (-10,6%).
Zwitserland

Opinie Joost Derks

132 miljard verlies? Geen probleem voor Zwitserland

Zwitserland roept in financieel opzicht vaak een beeld op van degelijkheid, bankgeheim en van voorzichtig financieel beleid. Toch slaagde de Zwitserse centrale bank er vorig jaar in om ruim 100 miljard frank te verspelen. De financiële pijn van dat verlies valt enorm mee.
euro betalen inflatie kassa

Opinie Han de Jong

Brengt 2023 een recessie of een groeiversnelling?

Sommige vertrouwensindicatoren verbeteren, maar negatieve factoren blijven echter vooralsnog dominant. De Nederlandse inflatie daalt teleurstellend weinig in december. De meningen over waar het dit jaar heen gaat, lopen behoorlijk uiteen.
Kroatie

Opinie Edin Mujagic

Klaagzang in Kroatië over omrekenen naar de euro

Sinds het begin van dit jaar telt de Europese muntunie 20 deelnemende landen. Op 1 januari om 00:00 voerde Kroatië de euro in. 'Doet Kroatië er nou goed aan de euro in te voeren?' is een vraag die ik de laatste dagen veelvuldig heb gekregen.
eurodollar

Opinie Joost Derks

Gaat de euro een dollar doen in 2023?

De dollar was lange tijd onaantastbaar in de valutawereld van 2022. De laatste maanden heeft de euro echter een inhaalslag gemaakt. De Europese munt kan een goede start maken in 2023. Voor later dit jaar zijn de vooruitzichten echter minder mooi.
platteland

Opinie Krijn Poppe

Het plattelandsgevoel: in welk land willen we leven?

Het jaar zit er bijna op. De top-2000 vergezelt de laatste werkzaamheden, we worden bedolven met lijstjes en jaaroverzichten. Boerenprotesten en omgekeerde vlaggen zullen de oudejaarsconferences wel halen. Met dat in gedachten pakte ik 'Dit is mijn hof' van Chris de Stoop uit de boekenkast.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox