Opinies

australie

Opinie Joost Derks

Is dit een voorbode voor een nieuwe renteschok?

Begin deze week ging de rente in Australië onverwacht toch weer iets omhoog en een paar dagen later gebeurde hetzelfde in Canada. De renteverhogingen zijn een signaal dat de hoge inflatie nog lang niet onder controle is.
windenergie

Opinie Kasper Walet

Transitie voor klimaat en energie bedreiging of kans?

Klimaatbeleid en de energie transitie zijn nauw met elkaar verbonden en hebben een grote invloed op uw bedrijfsvoering. Daarom is het zo jammer dat het debat hierover zo is gepolariseerd.
euro

Opinie Peter Pals

Het gedoe om geld neemt alleen maar verder toe

Vanaf de kredietcrisis in 2010 tot vandaag zien we de bancaire onrust steeds verder toenemen en dat maakt geld lenen lastiger en vooral duurder. Maar goed, er komen meer alternatieven voor bancaire financiering. En deze verschillende vormen van financieren zijn prima met elkaar te combineren.
yen

Opinie Joost Derks

De dalende yen vertelt een pijnlijk verhaal

windenergie windturbine windmolen energie grasland

Opinie Han de Jong

Is krimpende economie van Duitsland ons voorland?

De industriële activiteit krimpt overal en de Duitse economie is in recessie, al mag je er dit niet over zeggen. De Amerikaanse economie groeit daarentegen iets sneller dan verwacht, waarbij het begrotingsbeleid en het monetaire beleid elkaar in de Verenigde Staten tegenwerken.
Brexit Engeland Groot Brittannie

Opinie Joost Derks

Hier giert inflatie nog altijd de pan uit

De Britse inflatie daalt minder overtuigend dan in de Verenigde Staten en Europa. Het pond krijgt een duwtje in de rug door de renteverhogingen die de Bank of England doorvoert, maar het Verenigd Koninkrijk gaat een zware zomer tegemoet.
koers

Opinie Krijn J. Poppe

Als boer met spinnenweb en varkenscyclus handelen

Het is misschien niet de tijd van het jaar, maar we moesten het maar eens over spinnewebben hebben. De aanleiding is de varkensprijs, die afgelopen maanden aanmerkelijk hoger ligt dan een jaar geleden. De varkenscyclus beweegt zich in opgaande lijn.
economie inflatie recessie

Opinie Han de Jong

Harde, zachte of helemaal geen landing van economie

Volgens de definitieve inflatiecijfers over april neemt de stijging van voedselprijzen bij ons eindelijk iets af. De eerste grafiek laat zien dat voedselprijzen in ons land in april zelfs iets zijn gedaald ten opzichte van maart. Dat was slechts 0,2% dus je moest wel een vergrootglas gebruiken om het te zien. Maar toch.
euro valuta

Opinie Joost Derks

Valutahandel gaat gewoon door op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag en bijna elke andere feestdag gaat de valutahandel 24 uur per dag gewoon door. Met die handel is bovendien veel meer geld gemoeid dan je zou denken. Toch heeft de valutawereld ook zijn eigenaardigheden, zoals het nachtelijke ‘heksenuurtje’.
frituren

Opinie Han de Jong

Hoera: eindelijk daalt de voedselprijsinflatie

Het gaat niet lekker met onze industrie en ook niet met die in Duitsland. De productie in de verwerkende industrie in ons land is in maart met 2,0% gedaald ten opzichte van februari en met 4,0% ten opzichte van maart 2022. Het was de derde maand op rij met een daling ten opzichte van een jaar eerder. In de chemie en de rubber- en kunststofindustrie nam de productie wel iets toe ten opzichte van februari. Dat mag je ook verwachten in deze energie-intensieve sectoren nu de energieprijzen fors zijn gedaald. Toch lag het productieniveau in de chemie nog wel 17,6% (!) lager dan een jaar eerder en in de rubber- en kunststofindustrie 9,5%.
valuta Lira Turkije

Opinie Joost Derks

Laat je niet foppen door de Turkse lira

De dalende lira wakkert de populariteit van Turkije als vakantieland aan, maar maakt het leven van de bevolking behoorlijk moeilijk. De presidentsverkiezingen van komende zondag gaan deels bepalen of de lira nog meer pijn te wachten staat, of dat het herstel eindelijk inzet.
ecb havik

Opinie Han de Jong

Hogere rentes en veel minder kredietaanvraag

Zoals verwacht verhoogden de Fed en de ECB de officiële rente deze week met 0,25%. De Fed gaf daarbij aan dat het voorlopig waarschijnlijk welletjes is, terwijl de ECB bij monde van Christine Lagarde opmerkelijk expliciet meldde juist zeker nog niet klaar te zijn met renteverhogingen. Wel was de rentestap de kleinste sinds de ECB in juli vorig jaar begon.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox