Opinies

euro inflatie

Opinie Han de Jong

Verschrikkelijk dat hoge inflatiecijfer, heel erg triest

Ver-schrik-ke-luk. Een dramatisch cijfer, anders kan je het niet noemen. Volgens de Europese HICP-maatstaf bedroeg de inflatie in ons land in september 17,1%. In augustus was het nog 13,6%. Uiteraard was het een record op deze maatstaf. En uiteraard was energie de grote boosdoener: +113,8% jaar-op-jaar, tegen 'slechts' 88,4% in augustus.
pond

Opinie Joost Derks

Dit is een heel gevaarlijk plan van premier Truss

Een flinke belastingverlaging van de Britse premier Liz Truss levert een groot deel van de bevolking nauwelijks wat op. Sterker nog, de maatregelen ondermijnen het vertrouwen in de staatsfinanciën en zorgen ervoor dat het pond hard onderuit gaat.
luchtfoto

Opinie Marianne Adema

Kavelruil en vrijstelling van overdrachtsbelasting

Menig agrarisch ondernemer heeft bij de overdracht van onroerend goed te maken met overdrachtsbelasting. Een forse kostenpost, zodat het interessant kan zijn om te bekijken of er gebruik kan worden gemaakt van een vrijstelling. Een aantrekkelijk instrument om overdrachtsbelasting te besparen, is de kavelruilvrijstelling.
mest drijfmest Agrifoto3

Opinie Jaap Uenk

Verlies derogatie zet voor jaren druk op mestmarkt

Het verlies van derogatie zorgt de komende jaren voor extra druk op de distributiemarkt en de verwerkingscapaciteit. De toename van het extra aanbod van rundveemest is voor 2023, 2024, 2025 en 2026 berekend op respectievelijk: 1,7 miljoen ton, 3,3 miljoen ton, 7,9 miljoen ton en 11,5 miljoen ton.
FED Federal Reserve

Opinie Joost Derks

Komt de Fed twee keer te laat?

De Federal Reserve blijft met een renteverhoging van driekwart procentpunt keihard op de inflatierem trappen. Er komen steeds meer signalen dat de inflatietop al achter ons ligt. Voorlopig is de dollar de grote winnaar: zelfs als de beleidsomslag van de Amerikaanse centrale bank te laat komt.
recessie inflatie

Opinie Han de Jong

Recessie of niet, dat hangt af van de gasprijs

De werkloosheid in ons land is in augustus opnieuw toegenomen: 3,8%, tegen 3,6% in juli en een laagste stand van 3,2% in april. De grafiek laat zien dat de werkloosheid historisch nog altijd heel laag is. Daarbij moet gezegd worden dat de stijging van de werkloosheid van april tot en met juli volledig op het conto kon worden geschreven van een toename van het aantal mensen dat zich op de arbeidsmarkt aanbiedt. Het aantal werkenden nam in die maanden nog toe.
renminbi

Opinie Joost Derks

Waarom China de eigen munt nu niet laat vallen

Van de Chinese plannen om de renminbi een grote rol te laten spelen in de valutawereld, komt weinig terecht. De digitale renminbi heeft echter een flinke voorsprong op cryptomunten van andere centrale banken.
koeien natuur

Opinie Jaap Majoor

Enige verdienmodel voor boer is verdubbeling prijzen

Een groep wetenschappers vindt dat de stikstofneerslag nog strenger moet worden aangepakt. Wel vreemd deze wetenschappers roepen over stikstof, maar niet nadenken over wat er werkelijk aan de hand is.
Liz Truss

Opinie Joost Derks

Zo kraakt Truss het pond én de Britse economie

De nieuwe Britse premier Liz Truss gaat de belasting verlagen en huishoudens compenseren voor hoge energieprijzen. De economie kan wel een steun in de rug gebruiken, maar op de valutamarkt gaat de aandacht uit naar het prijskaartje van de plannen.
drone

Opinie Krijn J. Poppe

De film bijna vergeten in communicatie overheid

De aandacht voor gebiedsprocessen in het kabinetsbeleid doet de belangstelling voor de oude ruilverkavelingen herleven. Sommigen verlangen terug naar de oude landbouwvoorlichtingsdienst of de DLG, de Dienst Landelijk Gebied. Maar dat waren niet de enige instrumenten die de overheid in de jaren vijftig en zestig inzette om de landbouw aan te passen aan de eisen van de nieuwe tijd.
kapper

Opinie Han de Jong

Geef boeren de ruimte, voor kappers en ambtenaren

Waarom we graag een grote agrarische producent en exporteur willen zijn? Het lijkt mij nogal evident. Daar zijn we kennelijk uitzonderlijk goed in. Het is een belangrijk deel van ons verdienmodel.
geld euro

Opinie Joost Derks

Inflatierecord, en nu weer omlaag

Het was weer even slikken toen deze week bekend werd hoe hoog de inflatie is opgelopen. Een daling van de olieprijs en een voorzichtig herstel van de euro zijn echter signalen dat de ergste inflatiepijn achter ons ligt.

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief