Opinies

industrie

Opinie Han de Jong

Het gaat weer de goede kant op met de industrie

De NEVI-inkoopmanagersindex is in februari gestegen tot 49,3. In januari was het nog 48,9 toen de index een forse sprong in de goede richting maakte. Het enigszins vergelijkbare cijfer over het producentenvertrouwen in de industrie van het CBS liet in februari ook een verbetering zien, maar bij de CBS-reeks is de verbetering minder overtuigend. Ik ben verheugd over dat NEVI-cijfer.
elektrisch rijden

Opinie Joost Derks

Elektrische opleving kan renminbi helpen

Autofabrikanten uit China winnen razendsnel terrein op de markt van elektrisch rijden, terwijl de traditioneel sterke Europese auto-industrie de boot dreigt de missen. Hierdoor bloeit de Chinese export weer wat op en dat kan in 2024 de renminbi een impuls geven.
Prinsjesdag

Opinie Han de Jong

Financiën, nieuw kabinet zal moeten ombuigen

De Nederlandse overheidsfinanciën staan er minder mooi voor dan het tekort van 0,6% bbp van 2023 doet vermoeden, stelt het CPB deze week, terecht, in het Centraal Economisch Plan (CEP). Bedacht dient te worden dat een reeks meevallers en incidentele factoren de overheidsfinanciën in 2023 gunstig hebben beïnvloed.
real

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

De economische groei is in een groot deel van de wereld behoorlijk stilgevallen. Latijns-Amerika is echter een opvallende uitzondering. Brazilië en Chili profiteren van een snel dalende rente. Op valutamarkten staat de Chileense peso echter onder druk.
feest

Opinie Han de Jong

Hoera, hoera, economische groei

Heel kort vroeg ik me af of de titel van dit commentaar wel politiek correct is. De 'degrowth' beweging heeft veel aanhangers. Vervolgens werd ik boos op mijzelf. Ik bepaal zelf wel wat ik schrijf en politiek correct hoef ik niet te zijn. Ik ben een voorstander van economische groei en schaam me daar helemaal niet voor.
Lira

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Turkije heeft begin deze maand Fatih Karahan aangesteld als nieuwe voorzitter van de centrale bank. Hij streeft ernaar om de inflatie stevig terug te dringen. Maar het niveau waar hij voor eind dit jaar op mikt, is zowel absurd hoog als behoorlijk ambitieus.
slachterij varkensvlees

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nederland kan slachterijen missen als kiespijn. Zo hard zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank het nog net niet, maar hij liet in het programma Buitenhof recent wel doorschemeren dat de vleessector wat hem betreft moet inschikken. De Volkskrant ging er deze week nog even op door, waarbij ook andere experts hun ongenoegen uitten over bepaalde sectoren die volgens hen weinig waarde toevoegen.
Duitsland

Opinie Han de Jong

Het gaat niet zo lekker met de Duitse industrie

Dit is een kort commentaar. Vandaag heb ik andere drukke bezigheden, maar een blik op de industrie bij onze oosterburen wilde ik toch verschaffen. Duitsland is een economie met een relatief zwaar gewicht in de industrie en het gaat al een tijd niet zo lekker met de Duitse industrie.
rechtspraak rechtbank rechtzaak

Opinie Marianne Adema

De relevantie van een goed maatschapscontract

Menig agrariër is bekend met een maatschapscontract of een VOF-contract (vennootschap onder firma). In de praktijk blijkt echter dat een maatschapscontract vaak 'tussen een bakje koffie door' wordt getekend en dat men weinig kritisch is op de inhoud.
dollar

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

De Federal Reserve heeft in het voorjaar van 2023 nagelaten om een oplaaiend brandje in de Amerikaanse bankensector goed na te blussen. Als het vuur weer oplaait, is dat gunstig voor de dollar. Bovendien kunnen inflatiecijfers de Amerikaanse munt ook een duw in de rug geven.
boerenprotest

Opinie Kasper Walet

Laat boerenprotest groene plannen verdampen?

De boerenprotesten die deze periode in ons land en de buurlanden plaats vinden, gaan niet alleen over stikstof bij ons of het afbouwen van de subsidie op agrarische diesel in andere landen. Maar vooral ook tegen het klimaat -en natuurbeleid van de EU, dat de boeren keihard in hun bestaanszekerheid raakt.
bedrijf

Opinie Jasper Timmerman

Liever geen verzekerdrama door goed risico's managen

Ondernemen is van bedreigingen kansen maken. Ondernemen is ook risico's nemen en die vooral goed managen. Sommige risico's kun je zelf dragen. Er zijn ook risico's waarvoor dat niet geldt, en die dek je af bij een verzekeraar. Soms vraag ik me af of ondernemers zich daar wel voldoende van bewust zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden