Opinies

Zwitserse Frank

Opinie Joost Derks

Frank en vrij? Daar klopt niets van

De Zwitserse frank heeft als veilige haven al langere tijd de wind in de rug van een groeiende onrust in de financiële wereld. Daar komt nu ook nog een rentevoordeel bovenop. Maar waarom vliegt de munt dan niet veel sneller omhoog?
oog

Opinie Dick Veerman

Niet melkkoe, maar heilige koe in het stikstofdossier

Niet de melkkoe maar de heilige koe zou dus de oorzaak van de minpunten in de trend naar verbetering van stikstofreductie zijn. Dat concludeert korstmosexpert Kok van Herk op basis van onderzoek uit een netwerk van 3.500 meetpunten op eikenbomen door heel Nederland. Om de natuur in Nederland te helpen, moeten we naar onze buurlanden kijken.
Christianne van der Wal

Opinie Stefan te Selle

Briefje aan Christianne van der Wal

De opinie-artikelen over en sinds de brieven van 10 juni duikelen over elkaar heen. De één sterker dan de ander, maar allen helpen ze niet om verder te komen. Ik heb dus ook geen behoefte om nog weer iets te gaan schrijven over wat ík er van vind. Ik geef daarom veel liever een advies. Een advies dat wél ergens toe kan leiden.
Brexit Londen

Opinie Joost Derks

Zo doet Brexit pond opnieuw pijn

Het pond had de eerste maanden van dit jaar de wind in de rug van een stijgende rente. Hoewel de Britse rente nog steeds oploopt, is de focus op valutamarkten verschoven naar de economische problemen en de dreiging van een nieuwe Brexit-ruzie.
ecb

Opinie Edin Mujagic

Spoedvergadering bij ECB, lang hoge inflatie dreigt

Groot nieuws uit het ECB-land. Ik heb het over de belofte dat de bank niet achterover blijft leunen als de renteverschillen tussen de zwakke en sterke eurolanden, denk Italië versus Duitsland, te groot worden.
koeien

Opinie Jaap Majoor

Er is maar één oplossing voor het stikstofdebacle

Christianne van der Wal, de minister van Natuur en Stikstof, heeft haar plannen bekendgemaakt. In verschillende gebieden van Nederland moeten de boeren verdwijnen, vrijwillig of niet. Zij heeft een kaart bijgevoegd, die de toekomst van onze boeren aangeeft.
financieel valuta china yen Chinese economie

Opinie Joost Derks

Rake klappen voor de yen minder erg dan het lijkt

Hogere prijzen van voedingsgewassen en energie maken het leven een stuk duurder. Dat geldt helemaal voor Japan, waar een gestaag dalende yen ervoor zorgt dat consumenten en bedrijven steeds meer betalen voor importproducten.
Christine Lagarde

Opinie Edin Mujagic

Beste mevrouw Lagarde, geldmoord ECB doet pijn

Geachte mevrouw Lagarde, welkom in Nederland. U lijkt er ondertussen een gewoonte van de maken ons landje te bezoeken. Leuk. Sta mij toe u iets over Nederland te vertellen, een soort economische gids te spelen zeg maar. 
stal koeien weidegang Agrifoto2

Opinie Krijn J. Poppe

Ontlok de creatieve energie van innovatieve boeren

De veranderende prijzen geven aan dat de economie niet erg in balans is. Ze maken ook weer eens duidelijk dat de kostprijs van de productie niet bepalend is voor de marktprijs: die wordt bepaald door vraag en aanbod. Alleen in een stabiele wereld zonder schokken en innovaties zijn de marktprijzen en kostprijzen aan elkaar gelijk.
euro

Opinie Joost Derks

Pas op, de euro maakt een schijnbeweging

Je euro wordt steeds minder waard, niet alleen in Nederland maar ook over de grens. Langzaam maar zeker krijgt de munt echter weer de wind in de rug op valutamarkten.
Bitcoin

Opinie Edin Mujagic

Crypto’s een gevaar voor de stabiliteit volgens de ECB

Cryptomunten vormen een gevaar voor de financiële stabiliteit. Dat is de conclusie van de Europese Centrale bank (ECB), in een rapport over cryptovaluta's. Christine Lagarde, president van de ECB, zei in een TV-programma dat cryptomunten niets waard zijn, omdat ze op niets zijn gebaseerd.
financieel pond valuta munt

Opinie Joost Derks

Wankele balans voor het Britse pond

De bereidheid van de Britse centrale bank om de rente relatief snel en overtuigend te verhogen, heeft het pond een flinke duw in de rug gegeven. Het groeiende recessiegevaar resulteert er echter in dat dit beeld snel verandert.

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief