Shutterstock

Opinie Johan Geeroms

Agrarische sector moet op Turkije en Egypte letten

31 Januari 2019 - Johan Geeroms - 13 reacties

Vergeet de waan van de dag en kijk naar de toekomst, want wat staat ons te wachten? Onlangs zag ik wat opmerkelijke toekomstcijfers die de multinationale bankengroep Standard Chartered publiceerde. Deze gingen onder meer over de stand van zaken van de wereldeconomie in 2030.

Standard Chartered becijferde onder andere welke landen momenteel de grootste groeiers zijn. "De absolute grootmacht is dan China", zo stelt de bank. Niet verrassend, maar mijn fascinatie groeide door de bewering dat in 2030 ook India de Verenigde Staten zal zijn gepasseerd. De groep gaat daarbij uit van een combinatie van koopkrachtpariteiten en het geschatte nominale bruto binnenlands product. "Het weerspiegelt dat Azië in 2030 de meest dominante economische regio van de planeet is: 7 van de 10 grootste economieën zijn dan Aziatisch", zo spreekt de bankengroep over de opkomst van India.

Opkomende markten
Echter, wat mij betreft moet het meest interessante nog komen. Standard Chartered stelt bijvoorbeeld dat de opkomende markten van vandaag de 'powerhouses from tomorrow' zijn. Vervolgens komt er een top 10 van de grootste economieën. Met op de vijfde plaats Turkije en op de zevende plaats Egypte. Duitsland staat in deze lijst op de tiende plaats.

  Land Bruto nationaal
product in 2030
Bruto nationaal
product in 2017
2030 versus 2017
1. China $64.2 biljoen $23.2 biljoen +177%
2. India $46,9 biljoen $9,5 biljoen +387%
3. Verenigde Staten $31 biljoen $19.4 biljoen +60%
4. Indonesië $10 biljoen $3,2 biljoen +216%
5. Turkije $9 biljoen $2,2 biljoen +314%
6. Brazilië $8,6 biljoen $3,2 biljoen +169%
7. Egypte $8,2 biljoen $1,2 biljoen +583%
8. Rusland $7.9 biljoen  $4 biljoen +98%
9. Japan $7,2 biljoen $5,4 biljoen +33%
10. Duitsland $6,9 biljoen $4,2 biljoen +64%

Eigenlijk zijn alle posities opmerkelijk te noemen. Zo duikelt Japan van de vierde naar de negende plaats en zakt Duitsland van plaats 5 naar plaats 10. Daarentegen laat Egypte een gigantische sprong zien: van plaats 21 tot plaats 7. Waar komt die gigantische groei vandaan? Als verklaring koppelt de bankengroep de Egyptische bevolkingsgroei aan het snel stijgende welvaartsniveau.

Egypte groeit hard
Volgens het onderzoek van Standard Chartered telt Egypte in 2030 ruim 128 miljoen inwoners, een stijging van 30% ten opzichte van nu. Ik denk dan meteen: 128 miljoen monden die gevoed moeten worden. Kan onze agrarische sector hier niet van meeprofiteren?

Neem bijvoorbeeld de aardappelsector. Egypte is momenteel de tweede grootste afnemer van Nederlandse pootaardappelen (buiten de Europese Unie). De verwachting is zelfs dat Egypte zal uitgroeien tot de nummer 1 importeur van onze pootaardappelen. Ook is de Egyptenaar tuk op onze bewerkte aardappelproducten, zoals frites. Kijk daarbij maar naar Farm Frites: die willen hun productiecapaciteit in Egypte verdubbelen.

En Turkije dan?
Ook Turkije toont een waanzinnige stijging. De handel tussen Nederland en Turkije zit al stevig in de lift: ondanks de behoorlijke waardedaling van de lira, behoorde Turkije in 2017 tot de top 10 van snelst groeiende grote exportbestemmingen voor Nederlandse bedrijven, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Ook op agrarisch gebied heeft Turkije aardig wat te bieden. Zo is het land sterk in de productie van onder meer meloenen, aardbeien, prei, honing, linzen en paprika. Volgens de voorzitter van de Turkse landbouwkamers staat Turkije bij 55 landbouwproducten in de top 10 van grootste producenten.

Een graantje meepikken
Uitgaande van de groei die Standard Chartered in het vooruitzicht stelt, moet de Nederlandse agri- en foodsector sector dus zowel in Egypte als in Turkije een aardig graantje mee kunnen pikken van de enorme economische opmars die daar op uitbreken staat.  

Johan Geeroms

Johan Geeroms is Risk Director bij Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso. In zijn blogs richt Geeroms zich veelal op ontwikkelingen in de agrarische sector.
Reacties
13 reacties
Boer 31 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881201/agrarische-sector-moet-op-turkije-en-egypte-letten]Agrarische sector moet op Turkije en Egypte letten[/url]
Ooit in egypte geweest?
Abonnee
Kjol 31 Januari 2019
Egypte loopt vast in een tekort aan zoetwater voor irrigatie, de huidige pivots in de woestijn trekken het grondwaterpeil ieder jaar al met 6 meter omlaag, is dus niet vol te houden.
Ton Westgeest 31 Januari 2019
Stuur Schouten er maar heen, kan ze net als in Ghana slimme landbouw promoten. Wat ze daarmee bedoeld???? Misschien ook fosfaatrechten?? Of kringloop??
Hier zie je steeds minder, hier is het nu waarschijnlijk slim genoeg....
Wat een bende!
hans 31 Januari 2019
Kjol, kan men in Egypte niet de woestijn bewateren op de manier die Kadaffi in Lybie introduceerde?
Abonnee
Kjol 31 Januari 2019
Ja, dat was een project van Bijbelse proporties, de potentie is enorm. Helaas zag het Westen daarin het gevaar dat Kadaffi te onafhankelijk zou worden. De volledig infrastructuur is echter nog grotendeels weer te herstellen en kan nog veel meer uitgebreid worden als er ooit weer een stabiele regering in Libië gaat zetelen.
Egypte ontbeert het aan genoeg geld om zoiets op te tuigen, ze zijn daarnaast nu de grootste importeur van tarwe ter wereld, er zijn teveel Westerse belangen mee gemoeid om die geldstroom te laten opdrogen.
hans 31 Januari 2019
Ik denk dat je gelijk hebt Kjol.
Zo zie je maar dat niet honger of armoede de agenda bepalen, maar macht en geld.
Lybie is verloren, geen regering, overlopen door vluchtelingen, en leeggeroofd door de Shels in onze wereld.
Egypte heeft de snelstgroeiende bevolking in N afrika, zonder economie of voedselvoorzieningen. De wereld zal inderdaad veel graan verkopen daar, maar hoelang dat nog betaald zal worden?
Abonnee
Kjol 31 Januari 2019
Vergeet trouwens niet dat met irrigatie in de woestijn verzilting een groot probleem is, in Egypte bijvoorbeeld moet alleen al 300mm water gegeven worden (doorspoelen) voor aanvang van de teelt om het zoutgehalte enigszins omlaag te brengen zodat er iets wil groeien en dit iedere teelt weer.
J.s.BB 1 Februari 2019
Wat jullie allemaal zeggen over die problemen in Egypte kloppen niet(de mensen die gereageerd hebben) de cijfers kloppen wel maar de reacties van de mensen niet, want de Egyptische regering heeft allang bestudeert hoe ze dat aan gaan pakken. Ze hebben bijvoorbeeld 4000 kassen in de woestijn gebouwd, ze bouwen ontziltingsmachines om het water uit de zee te ontzilten(heel duur maar ze doen het wel) en over de verzakking van de grond en het zoute water wat alles dood kan maken zijn al heel veel studies gedaan en het is ook al geïmplementeerd door het Ministeria van Economische zaken en infrastructuur(zo heet dat bij ons ik weet niet hoe het bij hun zit) bovendien over het betalen wat sommige mensen zeggen; dat gaat zeker lukken! De Egyptische regering is bezig met economische hervormingen wat voorspoed met zich mee zal brengen(je ziet het an de cijfers) en ook onder het lange regime van Mubarak kon Egypte het betalen ondanks al de corruptie die er was, onder Sisi wordt Egypte weer opgebouwd, ik minacht nog wel de status van de mensenrechten, dat moet zeker beter maar dat zal zeker wel komen vergeet niet dat Egypte een groot land is met veel inwoners en problemen(religieus bijvoorbeeld) dus dan is het ook veel moeilijker om onder controle te houden maar Egypte is sterk want zoals je ziet zijn alle omringende landen al kappot(Libië en Sudan) dus Egypte houdt de regio in stand, er was een keer een Nederlands artikel over Egypte die zei: “als Egypte valt dan zal dat gevaar betekenen voor de hele wereld” jongens Egypte is heel belangrijk en al die dingen waar jullie je zorgen over maken komen goed(lees bovenstaande dingen) ook is Egypte nu in de woestijn aan het uitbreiden met 43 nieuwe steden die momenteel uit de grond worden gestampt(waaronder de nieuwe hoofdstad, bezoek de site van thecapitalcairo.com ) dus Egypte weet echt wel wat het aan het doen is(ja de mensen hebben het nu moeilijk maar dat komt door alle hervormingen) als wij Europeanen nou niet de hele tijd naar andere landen wijzen en even onze eigen zaakjes op orde hebben, bezoek zeker Egypte het is een fantastisch land! Wij Nederlanders moeten niet zo bang zijn, de media maakt het alleen erger maar ik ben er zelf geweest en er is niets aan de hand, bovendien als er ergens iets met je gebeurt, dan gebeurt het ook gewoon, of het nou hier of in Egypte gebeurt. Ik raad jullie zeker aan naar Egypte te gaan!

Mvg
Abonnee
Kjol 1 Februari 2019
Ze doen hun best zeker, echter geldgebrek en tekort zoet water is hun grootste probleem om de bevolking te kunnen blijven voeden.
Het tekort op de handelsbalans van Egypte is echt astronomisch, zolang Amerika hun de hand boven het hoofd houdt loopt het wel een beetje door, maar daarvoor moeten ze hun onafhankelijkheid opgeven vooral omdat er geen andere uitweg is.
zandbak 1 Februari 2019
Egypte is net als zoveel andere midden oosten landen te vergelijken met een testosteronbom. Er is een relatief grote jonge bevolking die onder de heersende moraal niet de middelen heeft om openlijk samen te leven met het andere geslacht.
Politiek gezien blijft het dus een mijnenveld. Een grote 4kante zandbak van 1000 bij 1000 km met heel veel mensen op de oevers van de enige rivier die er is.
J.s.BB 2 Februari 2019
Kjol, ik ben het niet met jou eens, zoals ik al zei zijn ze bezig met al die ontziltingsplekken voor zoet water en alle kassen die gebouwd worden voor voedsel, handelsbalans is idd zeker niet positief maar dat komt wel als Egypte minder afhankelijk gaat worden van de import en meer gaat exporteren, echter zijn de exporten al flink toegenomen in Egypte! En over Amerika; die bemoeit zich overal mee, die heeft echt geen invloed op Egypte hoor want volgensmij zit de regering biet te wachten om westerse bemoeienissen want wij als westerse wereld bemoeien ons met dingen en maken alles kappot; kijk naar Syrië en Irak en dat komt doordat al deze landen(Egypte) ook zoveel grondstoffen hebben en zoveel goede posities dat de westerse wereld dat wil hebben omdat wij dat allemaal niet hebben, Europa is rijk geworden van goed handelen maar ook zeker van oneerlijke handel(Nederland tijdens de VOC, dat noem je gewoon stelen) dus ben het niet met jou eens over het geldgebrek, het zoete water enz. Bovendien vroeg iemand hierboven waarom Egypte niet de woestijn wilde groen maken, ten eerste: dat is vet duur en het geld gaat liever naar andere dure projecten(maar ze doen het wel hoor) ten tweede: er was een heel groot project om een deel van de woestijn groen te maken maar dat is mislukt; mede door extremistische groeperingen die niet willen dat de Egyptische regering vooruit gaat(dit was onder president Mubarak) maar president Sisi probeert dit nig een keer maar dan niet alleen roej maken van de woestijn maar vooral kassen, dan kan het ook niet mislukken.
Djem 2 Februari 2019
Heeft iemand ervaring in Turkse agrisectoor?
Abdelgalil Dowib 3 Februari 2019
Het gaat goed met Egypte met alle sector en ook met de niew ontdeking gas van delta Egypte en middilans zee en rood zee en na de catastrophe van 2011 nu de economie groiet met 5.7 %2019 en verwacht Meer dan 6% 2020 .de ontwikling groiet hart .het is positive Lang verhalen en Egypte is de slutel van Africa .
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden