Shutterstock

Opinie Joost Derks

20 jaar euro, tijd om de balans op te maken

3 Januari 2019 - Joost Derks

Na 20 jaar euro is het een mooi moment om de balans op te maken. Dankzij de nieuwe munt kreeg de Nederlandse export een boost en hoeven we op vakantie vaak niet meer lastig te rekenen met vreemde valuta. De munt is echter nog lang niet perfect.

Op 1 januari was het precies 20 jaar geleden dat de euro werd ingevoerd. Aanvankelijk werd de munt alleen gebruikt in het giraal betalingsverkeer en pas in 2002 kon in winkels en cafés met de munt worden afgerekend. Op papier is de euro een groot succes. De omvang van de economie van de eurozone is sinds 1998 met 72% gegroeid tot €11,2 biljoen. Hier lag de groei zelfs nog hoger en dus is onze economie nu grofweg 2 keer zo groot als 20 jaar geleden.

Het aantal Europese landen waarin je met de munt kan betalen, is van 11 naar 19 gestegen. In dit gebied zegt 75% van de bevolking tevreden te zijn met de euro. In Nederland hoeven we bovendien geen heimwee meer te hebben naar de gulden. Op 8 april 2014 werd de digitale gulden namelijk geïntroduceerd als cryptovaluta.

Moeilijke tijden
De euro is echter geen onverdeeld succesverhaal. De schuldencrisis in de Europese Unie heeft enkele jaren terug de nadelen van een gezamenlijke munt volop in de schijnwerpers gezet. Op obligatiemarkten werden de staatsobligaties van alle eurolanden aanvankelijk over 1 kam geschoren. Hierdoor kreeg Griekenland de mogelijkheid om de staatsschuld zover op te laten lopen dat het land onder deze last dreigde te bezwijken.

Daar komt bij dat het niet langer mogelijk is om via de eigen wisselkoers en rentebeleid economische problemen in eigen land aan te pakken. Die rol is nu weggelegd voor de Europese Centrale Bank (ECB). In de praktijk is het bepalen van de ideale rente een lastige taak. Het huidige tarief van 0% is bijvoorbeeld ideaal voor Italië en Griekenland, maar voor Nederland, Duitsland en andere Noord-Europese landen is de rente veel te laag. Daar zullen veel spaarders ongetwijfeld hetzelfde over denken.

Terug bij af?
Een Europese bankenunie moet de eurozone beschermen tegen nieuwe schokken, zoals het Griekse schuldendrama. Dit soort maatregelen zorgen er eveneens voor dat de euro over 20 jaar nog steeds bestaat. De grote vraag is uiteraard wat de munt dan waard is. Wanneer het verleden een aanwijzing is, hoeft het verschil met de dollar niet zo groot te zijn. Op 1 januari kreeg je $1,15 voor €1: precies hetzelfde niveau als 20 jaar terug.

In de tussentijd schommelde de wisselkoers tussen $0,85 (2000) en $1,60 (2008). Met het oog op de stijgende Amerikaanse overheidsschuld en een mogelijke eerste rentezet door de ECB rond de zomer, kan de euro in de komende periode zomaar wat terrein winnen ten opzichte van de dollar. Hoe dat over 20 jaar is, laat zich echter een stuk lastiger voorspellen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox