Shutterstock

Opinie Joost Derks

Brexit-ramp komt steeds dichterbij

10 Januari 2019 - Joost Derks - 1 reactie

Het Britse Lagerhuis stemt dinsdag 15 januari over het brexit-akkoord. Krijgt de Britse premier Theresa May op bijzondere wijze toch groen licht voor haar plannen? En valt de schade te overzien als de afspraken worden weggestemd?

Een brexit zonder goede afspraken kost de Nederlandse economie (volgens de Algemene Rekenkamer) €2,3 miljard aan extra EU-bijdragen, hogere douanekosten en andere zaken. Dat is kinderspel vergeleken bij datgene dat er voor Groot-Brittannië op het spel staat. Volgens de regering komt het prijskaartje op £252 miljard (€280 miljard). Zijn Britse parlementariërs bereid om hun trots opzij te zetten om een gigantische financiële strop te voorkomen?

Het antwoord op deze vraag komt waarschijnlijk dinsdag 15 januari. Op dit moment wijst alles erop dat het akkoord van May wordt weggestemd. Iedereen die zaken doet met partijen aan de andere kant van het Kanaal of een stedentrip naar Londen in het vizier heeft, moet zich schrap zetten.

Vernietigende nederlaag
Het is daarentegen niet de eerste keer dat het Britse Lagerhuis zich moet opmaken voor een stemronde over het akkoord. Aanvankelijk zou dat op dinsdag 11 december al gebeuren, maar op het laatste moment blies May die stemming af. Dit omdat ze op een vernietigende nederlaag afstevende.

Afgelopen maand is er weinig veranderd. De Europese Unie (EU) weigert nog steeds de bestaande afspraken aan te passen en biedt May weinig zekerheden over toekomstige handelsrelaties. Aan de andere kant lijken Britse politici niet gevoelig voor de tijdsdruk. Groot-Brittannië vertrekt per slot van rekening op 29 maart al uit de EU.

Enorme belangen
Als een wonder uitblijft en het Lagerhuis het akkoord wegstemt, krijgt het pond ongetwijfeld een nieuwe tik. Sinds half november is de munt al met bijna 4% gedaald. De schade sinds het referendum in juni 2016 komt zelfs op meer dan 15%. Bij een enorme nederlaag voor May is het overigens nog niet zeker dat het tot een zogeheten harde brexit komt. Daarvoor zijn de belangen simpelweg te groot.

Behalve enorme financiële bedragen, staat ook de gezondheid van veel Europeanen op het spel. Nederlandse ziekenhuizen waarschuwden dat ze bezorgd zijn over een tekort aan geneesmiddelen. Nederland importeert jaarlijks meer dan €2 miljard aan medicijnen en medische hulpmiddelen uit Groot-Brittannië, waarvan een deel weer wordt doorgevoerd.

Nieuwe scenario’s
Wanneer het akkoord wordt weggestemd, liggen verschillende scenario’s open. May zou de eer aan zichzelf kunnen houden, waarna een opvolger razendsnel probeert om nieuwe afspraken met de EU te sluiten. Het is waarschijnlijker dat May slim op de Europese zenuwen inspeelt en toch nog enkele wijzigingen in het huidige akkoord erdoor drukt bij de EU.

Ten slotte kan een nieuw referendum niet worden uitgesloten. Volgens Britse wedkantoren is de kans daarop bijna 20%. Voordat er duidelijkheid komt over hoe de route naar brexit er daadwerkelijk uitziet, moet er natuurlijk eerst nog gestemd worden. Riemen vast!

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
Paul Henzen 10 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881002/brexit-ramp-komt-steeds-dichterbij]Brexit-ramp komt steeds dichterbij[/url]
Een groter gevaar van de Brexit vind ik de kans op spanningen in Noord-Ierland. De vrede daar hangt voor een groot deel samen met het EU-lidmaatschap van Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Er is nu een intensieve grensoverschrijdende samenwerking en de EU subsideert allerlei vredesprojecten. Noord-Ierland, Schotland en Gibraltar stemden tegen de Brexit, maar worden wel meegesleurd door de Little Englanders.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox