Shutterstock

Opinie Joost Derks

Brexit: dit gaat er nu gebeuren

13 Maart 2019 - Joost Derks

Het Britse Lagerhuis heeft het akkoord van de Britse premier Theresa May voor de tweede keer weggestemd. De kans is dan ook heel groot dat de regering nu aanstuurt op uitstel van het vertrek uit de Europese Unie (EU).

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdag 12 maart weer een dikke streep gezet door het akkoord dat May vorig jaar sloot. Een paar haastig toegevoegde inlegvellen en de ontsnappingsmechanisme voor een oplossing met een open grens tussen Ierland en Noord-Ierland, waren lang niet voldoende om parlementariërs op andere gedachten te brengen.

Het akkoord met de EU werd dus weggestemd: 391 stemmen tegen en 242 stemmen voor. Het verschil van 149 stemmen was iets kleiner dan de 230 stemmen waarmee May in januari verloor. De enorme kloof geeft wel aan dat nieuwe onderhandelingen weinig zin hebben. Ondertussen tikt de klok door. Op 29 maart, over iets meer dan 2 weken, stapt Groot-Brittannië al uit de EU.

Prijskaartje van €300 miljard
Zonder akkoord met de EU dreigt de brexit uit te draaien op chaos. Als de grenzen van de ene op de andere dag dicht gaan, dan komt het Verenigd Koninkrijk (VK) in een recessie terecht. De Britse rekenkamer becijferde al dat de economische schade de komende jaren dan oploopt tot ongeveer €300 miljard. Dat wil natuurlijk geen enkele politicus op zijn geweten hebben.

De Conservatieve Partij raakte de meerderheid in het Lagerhuis al kwijt bij de verkiezingen in 2017. Bij een harde brexit is een pijnlijke nederlaag in de verkiezingen van 2022 bijna onvermijdelijk. De partij kan al wel een voorschot nemen op het vermijden van dat scenario. Woensdag 13 maart wordt er namelijk gestemd over een motie om een chaotisch vertrek uit de EU te voorkomen.

Zo voorkomen we een harde brexit
Een harde brexit kan op 2 manieren worden afgewend. Premier May moet met de EU onderhandelen over een uitstel van het vertrek, al zei premier Mark Rutte dinsdag 12 maart razendsnel dat het land dan wel met heel goede argumenten moest komen. De andere optie is om het zogenaamde 'Artikel 50' opnieuw in te dienen en de procedure van voor af aan te beginnen.

Er is goede kans dat het Britse Lagerhuis donderdag 14 maart een route kiest. Het pond kreeg een tik toen duidelijk werd dat het akkoord op een nieuwe nederlaag afstevende. Dinsdagavond kreeg je slechts €1,156 voor £1, terwijl dat dinsdagochtend nog €1,177 was. Met het oog op vandaag en morgen, is er een goede kans dat die schade snel weer wordt ingelopen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox