Shutterstock

Opinie Joost Derks

Pijn aan de pomp, feest op valutamarkt?

5 Mei 2019 - Joost Derks - 3 reacties

De flinke stijging van de olieprijs lijkt dit keer minder invloed dan anders te hebben op de valuta's van diverse olielanden als Canada, Noorwegen en Rusland.

Voorlopig wordt de hogere prijs aan de pomp (nog) niet weerspiegeld in een opmars van de olie-gerelateerde valuta's. Het koersverloop van de Canadese dollar, de Noorse kroon en de Russische roebel kon tot enkele jaren geleden bijna precies over de prijsschommelingen van 1 vat Brent-olie worden gelegd.

Daar kwam vorig jaar echter verandering in. Andere factoren gingen een doorslaggevende rol spelen op de valutamarkten. De Russische centrale bank stopte bijvoorbeeld in het najaar van 2018 met het opkopen van de buitenlandse valuta's. Dit in een poging de vrije val van de eigen munt te stoppen. In Canada kreeg juist het lokale rentebeleid meer invloed op de 'loonie', zoals de Canadese munt ook wel genoemd wordt.

Olie maakt achtbaanrit
De achtbaanrit die het zwarte goud het afgelopen halfjaar maakte, had hierdoor minder impact op olievaluta's dan in het verleden het geval was. De prijs van 1 vat Brent-olie daalde van ruim $86 (oktober) tot $50 (Kerst). Om vervolgens weer op te veren tot boven de $70. Dat roept de vraag op waarom de benzineprijs bijna op recordhoogtes staat, terwijl de olieprijs nog niet in de buurt komt van het niveau van afgelopen herfst.

Voor een deel heeft dat te maken met de accijnsverhoging die aan het begin van dit werd doorgevoerd. Daarnaast speelt mee dat de dollar de afgelopen weken terrein heeft gewonnen, ten opzichte van de euro. Olie wordt verhandeld in dollars, vooral zodat de vertaalslag naar goedkopere euro's een versnelling inzet op de rally van de olieprijs. De dollar bereikte op donderdag 25 april het hoogste niveau in bijna 2 jaar, ten opzichte van de euro.

Deze opmars wordt met name veroorzaakt door de opvallend sterke groei van de Amerikaanse economie in de eerste maanden van dit jaar. De Fed (Federal Reserve) heeft hierdoor voorlopig eigenlijk geen argumenten om de renteverlaging door te voeren, welke de valutahandelaren eigenlijk al hadden ingeprijsd voor 2019.

Benzineprijs in de lift
Zolang de Amerikaanse economie doorgroeit en de inflatie laag is, zal de Fed niet sleutelen aan de rentestand. Dat was de heldere boodschap van voorzitter Jerome Powell na de vergadering op woensdag 1 mei. Hierdoor zit de dollar nu nog even in de lift, maar het is twijfelachtig of de onderliggende stijging van de olieprijs ook doorzet.

De recente rally is deels het gevolg van een aanbodonderbrekingen door een revolutie in Venezuela, strengere Amerikaanse sancties voor Iran en gevechten in Libië. Het komt zelden voor dat zoveel factoren het aanbod van olie tijdelijk verstoren. In het verleden duurde een samenloop van omstandigheden vaak niet lang. Voorlopig hoeft er dan ook geen vuurwerk verwacht te worden van olievaluta’s.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
3 reacties
\asds 5 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882308/pijn-aan-de-pomp-feest-op-valutamarkt]Pijn aan de pomp, feest op valutamarkt?[/url]
EGEGSSS
truus 5 Mei 2019
weer un rede om in België benzine te tanke
Dodo 6 Mei 2019
Beetje ver vanaf Hengelo..
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox