Shutterstock

Opinie Joost Derks

Zo komt de brexit stukje bij beetje dichterbij

24 Oktober 2019

Kun jij binnen 48 uur een goed oordeel geven over meer dan 100 pagina's met juridische vaktaal, die ook nog de toekomst van je land zal bepalen? Het Britse Lagerhuis ook niet. Dat maakt dat het nieuwe uitstel van de brexit niet als verrassing komt. De vooruitzichten voor de lange termijn worden echter langzaamaan steeds beter.

Het gaat de Britse premier Boris Johnson niet lukken om Groot-Brittannië donderdag 31 oktober uit de Europese Unie te leiden. Een meerderheid in het Britse Lagerhuis stemde op dinsdag 22 oktober tegen het tijdschema dat hij in gedachten had. Er was vervolgens heel veel aandacht voor deze nederlaag, waardoor je bijna zou vergeten dat het hem eerder wel gelukt is zijn akkoord door het Lagerhuis te loodsen. Daarmee heeft hij binnen 3 maanden een vertrek uit de Europese Unie dichterbij gebracht dan zijn voorgangster Theresa May in de 3 jaar daarvoor. De vraag is echter of het hem ook gaat lukken om de brexit-soap daadwerkelijk tot een goed einde te brengen.

Deadline naar achteren
Het goede nieuws is dat het ernaar uitziet dat premier Johnson daarvoor ruim voldoende tijd krijgt. De Europese Unie zet namelijk in op uitstel tot vrijdag 31 januari. Johnson zou het liefst de druk op de ketel houden en inzetten op een vertraging van slechts enkele weken. Hij dreigde met het uitschrijven van nieuwe verkiezingen als er een uitstel tot begin volgend jaar zou komen. Er zijn echter diverse redenen waarom hij daar mogelijk vanaf ziet. In de eerste plaats dreigt zijn Conservatieve Partij concurrentie te krijgen van de Brexit Party van Nigel Farage. Daar komt bij dat politici er gebruikelijk weinig voor voelen om in de wintermaanden verkiezingen te houden en zeker niet in de feestmaand december.

Overigens heeft Johnson steun nodig van oppositiepartij Labour voor het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Ondanks de toezeggingen is het nog maar de vraag of hij die krijgt. Niet voor niets prijzen de wedkantoren de kans op verkiezingen voor het einde van het jaar beduidend kleiner in dan in 2020. Het Britse pond wijst er in ieder geval op dat een deal er op korte termijn niet inzit. De munt ging 2 weken geleden nog met ruim 3% omhoog ten opzichte van de euro toen premier Johnson plotseling goede voortgang boekte in de gesprekken over de Ierse grens. Ondanks de deal en opsteker in het Lagerhuis is er sindsdien slechts 1% bij gekomen.

Even adem halen
Mogelijk ontstaat nu even een rustmoment in de brexit-achtbaan, waarin Johnson peilt waar zijn kansen liggen. Dit terwijl de parlementariërs zich door de 110 pagina's juridische tekst van het wetsvoorstel worstelen. De brexit-wereld ziet er al met al wel weer wat beter uit dan een paar weken geleden. De no-deal-brexit waar Johnson mee dreigde, is van de baan en het Lagerhuis bewijst dat het niet elk vertrekakkoord wegstemt. Tevens is de Europese Unie bereid om de Britten nog meer tijd te gunnen. Het zou zomaar kunnen dat brexit er uiteindelijk toch gaat komen. Maar voor het zover is, wordt het geduld van de financiële wereld eerst nog flink op de proef gesteld.

boerenbusiness.nl

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Pondrally kan Brexitpijn niet verhullen

Opinie Joost Derks

Het valutageheim van Zwitserland

Podcast Valuta met Joost Derks

'Euro wordt sterker, maar dollar blijft veilige haven'

Opinie Joost Derks

Gaat olie ook in uitverkoop op Black Friday?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief