Shutterstock

Opinie Joost Derks

Weekendje Londen? Even wachten met boeken!

3 Februari 2020 - 1 reactie

Om middernacht afgelopen vrijdag was het eindelijk zover: Groot-Brittannië verlaat de EU. Het was vooral een symbolisch moment. In het voorjaar begint het hele circus weer opnieuw. En deze keer staat er meer op het spel dan ooit.

Aan de overkant van de Noordzee vierden ze Brexit vrijdagavond als een overwinning. Op de ambtswoning van premier Boris Johnson werd een klok geprojecteerd die aftelde tot het moment dat Groot-Brittannië officieel de EU verlaat. Om het vertrek te vieren, verkoopt de Conservatieve Partij zelfs speciale theedoeken met de afbeelding van Johnson en de Britse vlag.

Wie denkt dat er nu eindelijk een einde komt aan alle Brexit-onzekerheid, komt echter bedrogen uit. Voor het eind van dit jaar moeten goede handelsafspraken worden gemaakt met de EU. Als dat niet lukt, doemt op 31 december alsnog het rampscenario op: dat de grens van de ene op de andere dag volledig op slot gaat.

Vis voor finance
Het wordt heel lastig om een akkoord te vinden, aangezien Johnson veel waarde hecht aan enkele symbolische zaken. Een voorbeeld daarvan is het sluiten van de Britse wateren. Om Europese vissers te beschermen, hebben onderhandelaars al door laten schemeren dat ze als tegenprestatie de deur open houden voor Britse banken en verzekeraars.

De waarde van die financiële sector is 169 keer zo groot als de visserij. Er werken meer dan een miljoen mensen, tegenover ongeveer 8.000 vissers. Toch heeft het er alle schijn van dat Johnson niets voelt voor ‘fish for finance’. Als hij vasthoudt aan het op slot zetten van de Britse viswateren, dreigen Nederlandse vissers 38% van hun opbrengst mis te lopen. De schade in het zakencentrum van Londen is dan natuurlijk nog veel groter.

Komt er een akkoord?
Volgens onderhandelaars is de kans dat er voor 31 december een akkoord ligt heel klein. Je verwacht dan ook dat beide partijen geen seconde willen verspelen en direct met elkaar aan tafel schuiven. De eerste gesprekken staan echter pas gepland voor 3 maart. Als die niet vlot verlopen, neemt de druk op Johnson snel toe om de deadline naar achteren te schuiven. Het brexit-akkoord schrijft voor dat hij die beslissing voor eind juni moet nemen. Johnson vraagt echter alleen uitstel aan als hij echt niet anders kan. Hij wil namelijk dolgraag nog dit jaar het hele Brexit-boek sluiten.

Wanneer boek ik mijn weekendje Londen?
Aangezien de onderhandelingen pas in maart van start gaan, blijft het pond de komende weken waarschijnlijk nog in rustiger vaarwater. Dat kan veranderen als in april of mei blijkt dat een akkoord nog heel ver weg is. Vorig jaar daalde de munt in de lente met bijna 10%, toen de vrees voor een No deal-brexit toenam. Dat kan zomaar weer gebeuren.

Wie nog even zonder visumplicht een weekendje naar Londen wil, is mogelijk goedkoper uit als hij het hotel in het voorjaar boekt in plaats van nu. Natuurlijk is er ook een (piepkleine) kans dat beide partijen er razendsnel uitkomen. Dan kan het pond - net als in de tweede helft van 2019 – met 10% opveren. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

boerenbusiness.nl

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
hans 4 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10885747/weekendje-londen-even-wachten-met-boeken]Weekendje Londen? Even wachten met boeken![/url]
Vis is een product met echte waarde, gebakken lucht gevangen in die financiele wereld voedt niet echt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Joost Derks

Pondrally kan Brexitpijn niet verhullen

Opinie Joost Derks

Het valutageheim van Zwitserland

Podcast Valuta met Joost Derks

'Euro wordt sterker, maar dollar blijft veilige haven'

Opinie Joost Derks

Gaat olie ook in uitverkoop op Black Friday?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief