Shutterstock

Opinie Joost Derks

Brexit wordt geen chaos, ondanks moddergooien

4 September 2020 - Joost Derks - 2 reacties

Groot-Brittannië en Europa hebben nog circa 60 dagen om te bepalen hoe de handelsrelatie er na de jaarwisseling uitziet. In plaats van vaart te maken met de besprekingen, ruziën beide partijen echter nog over de volgorde van de onderhandelingen.

Brexit had eigenlijk deze week al een prominente plaats moeten hebben in de nieuwsstroom. Het vertrek van Groot-Brittannië was op papier namelijk een belangrijk onderwerp van een Europese top die nu wordt gehouden. Bovendien staat er een nieuwe onderhandelingsronde voor de deur. Maar zoals vaker met brexit, ziet de werkelijkheid er heel anders uit dan de mooie plannen.

Op voordracht van Duitse bondskanselier Angela Merkel - in haar rol van EU-voorzitter – is brexit van de agenda gehaald voor de EU-bijeenkomst. Er valt volgens haar niets te bespreken, aangezien er deze zomer bijna geen vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen. Van de nieuwe gespreksronde mag ook niet veel worden verwacht. Beide kampen zijn meer bezig met moddergooien, dan met het treffen van goede voorbereidingen.

Met stomheid geslagen
Een goed voorbeeld is de verontwaardiging van Michel Barnier, de Europese toponderhandelaar, toen de Britse delegatie opnieuw wilde onderhandelen over merkbescherming in de voedingsbranche. In een eerdere ronde waren al afspraken gemaakt, dat bijvoorbeeld Parmezaanse kaas alleen zo mag heten als deze ook echt afkomstig is uit de omgeving van Parma.

Groot-Brittannië wil daar in de toekomst wat soepeler mee omgaan. Behalve dan wat betreft Britse producten. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat alleen whisky uit Schotland het predicaat 'Scotch' houdt. Aan de andere kant wekt de Europese onderhandelingsstrategie weer frustraties op bij premier Boris Johnson. De Europese delegatie wil namelijk eerst 2 grote struikelblokken wegnemen, voordat er verder wordt gepraat.

Vis voor iedereen, eerlijk speelveld
De 2 struikelblokken zijn het visserijbeleid en overheidssteun. De EU wil voorkomen dat Britse viswateren straks verboden gebied zijn voor de vissersvloot. Bovendien is het ook niet de bedoeling dat Britse bedrijven op het internationale speelveld een streepje voor krijgen. Bijvoorbeeld door minder strenge regelgeving voor veiligheid.

Johnson wil juist eerst praten over onderwerpen waar beide partijen dicht bij elkaar liggen. Hierdoor komt er vaart in de besprekingen, zodat het makkelijker wordt om gevoelige onderwerpen aan te pakken. Het is te hopen dat er niet te lang wordt getwijfeld over de ideale volgorde van onderhandelingen. Op 31 december moet er namelijk een getekend akkoord liggen. Aangezien er ongeveer 2 maanden nodig zijn om die tekst op te stellen, begint de tijd heel erg te dringen.

60… 59… 58…
Binnen ongeveer 60 dagen moet duidelijk worden hoe de Brits-Europese handelsrelatie er in de toekomst uitziet. Dat wordt een heel lastige opgave, als je ziet hoe groot de tegenstellingen zijn en hoe makkelijk beide partijen de tijd door de vingers laten glippen. Toch is de kans vrij klein dat het echt tot een No Deal-brexit komt.

Voor Groot-Brittannië is de economische schade dan niet te overzien. Het is geen toeval dat Johnson flink water bij de wijn deed om brexit er per 29 februari erdoor te krijgen. De valutamarkt geeft in ieder geval een duidelijk signaal af dat we ons voorlopig niet te veel zorgen hoeven te maken. De wisselkoers euro/pond schommelt de afgelopen weken veel minder sterk dan tijdens eerdere hoofdstukken van de brexit-saga.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
2 reacties
hans 6 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10889050/brexit-wordt-geen-chaos-ondanks-moddergooien]Brexit wordt geen chaos, ondanks moddergooien[/url]
Moddergooien?

"De Europese Unie (EU) eist een vetorecht over wet- en regelgeving van het Verenigd Koninkrijk na de Brexit, meldt het Britse dagblad The Times zaterdag."

https://www.nu.nl/economie/6075483/eu-eist-vetorecht-over-post-brexit-regelgeving-van-het-verenigd-koninkrijk.html .

Ik dacht dat Brexit gestemd was?
Boertje 6 September 2020
Als Brexit niet doorgaat is dat een RAMP voor een laatste land wat nog werkelijk van de bevolking is, zonder een hypocriet koningshuis en media die (onze) cultuurgenocide zien en lafhartig zwijgen.

Met democratische rechten waarbij ministers geen landverraders zijn van onverkozen leiders met onhaalbare onderwerpingsnormen!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Joost Derks

Nokkie en loonie voelen de pijn van OPEC-uitstel

Opinie Joost Derks

Verkiezingsjaar 2024: op deze munten moet je letten

Opinie Joost Derks

Zwitserse frank voorlopig niet kapot te krijgen

Opinie Joost Derks

In 2024 staat de renminbi weer op eigen benen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox