Shutterstock

Opinie Joost Derks

Gratis geld is niet voor iedereen leuk

25 September 2020 - Joost Derks - 2 reacties

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. De Nederlandse overheid kan geld lenen voor maar liefst 30 jaar, zonder daar rente over te betalen. Hierdoor krijgt de regering alle kans om de economie een flinke coronaboost te geven. Intussen betaalt onder meer de pensioensector de prijs van de lage rente.

Ga jij je geld steken in een bedrijf dat er binnen een kwartaal miljarden en miljarden euro's doorheen jaagt? Het koersverloop van veel olieaandelen doet vermoeden dat weinig beleggers daar iets voor voelen. De beurswaarde van ondernemingen als BP en Shell, die in het tweede kwartaal een verlies boekten van ruim €15 miljard, is sinds de jaarwisseling met meer dan de helft gedaald.

Bij overheden ligt dat echter anders. Het begrotingstekort van Nederland kwam in het tweede kwartaal uit op €24 miljard, meldde het CBS op woensdag. Toch stonden beleggers deze week in de rij om Nederlandse staatsobligaties te kopen.

Geld lenen? Geld toe!
Onze overheid haalde deze week €5,96 miljard op via het plaatsen van een lening met een looptijd tot 2052 en een rente van slechts 0,028%. Inmiddels is die rente zelfs nog verder gedaald. En voor obligaties met een kortere looptijd, krijgt Nederland zelfs geld toe. Een belangrijke reden voor die extreem lage rente is het beleid van de Europese Centrale Bank.

De ECB heeft de vergoeding voor banken die hun geld tijdelijk stallen – de zogeheten korte rente – al in 2014 tot onder het nulpunt teruggeschroefd. Daarnaast koopt de bank massaal staatsleningen van Europese landen. Dit drijft de prijzen van die leningen op, zodat de rente omlaag wordt geduwd.

Pijn in de pensioensector
De ECB is door dit beleid uitgegroeid tot een van de kopers van Nederlandse staatsobligaties. Daarnaast zijn het vooral pensioenfondsen en verzekeraars die deze leningen kopen. Deze partijen willen hun geld veilig wegzetten om toekomstige verplichtingen na te komen. Door de lage rente is de prijs van veiligheid echter heel hoog geworden.

De lage rente was 10 jaar geleden ongeveer 4%. Bij een dergelijk tarief groeit een bedrag van €300 binnen 30 jaar uit tot bijna €1.000. Een pensioenfonds dat er nu zeker van wil zijn dat het in 2050 jaar €1.000 kan uitkeren, moet bij een rente van 0% €1.000 opzij zetten. Dat enorme verschil laat zien waarom de lage rente zoveel pijn doet in de pensioensector.

Lage rente en de euro
Uiteraard zijn er ook voordelen. De overheid kan bijvoorbeeld heel goedkoop aan geld komen om de economie een flinke duw in de rug te geven. Meestal leidt een lage rente ook tot een goedkopere munt, wat weer goed is voor de exportsector. In het geval van de euro is daar echter weinig van te merken.

Sinds de jaarwisseling is de euro met 4% gestegen ten opzichte van de dollar. De winst op het Britse pond komt zelfs op 7% uit. De kracht van de euro is echter voor een groot deel ook de zwakte van de andere munten. De dollar staat onder druk door de onvoorspelbare presidentsverkiezingen, terwijl de onzekerheid over brexit het Britse pond parten speelt. In beide zaken gaat voor de jaarwisseling duidelijkheid komen. Dan wordt duidelijk waar de euro echt staat.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
2 reacties
Boerenverstand 26 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10889437/gratis-geld-is-niet-voor-iedereen-leuk]Gratis geld is niet voor iedereen leuk[/url]
volgens mij heet dit gewoon diefstal
Abonnee
Kjol 26 September 2020
Als geld niks kost wordt het aan de meest onzinnige projecten uitgegeven die geen enkel structureel economisch voordeel opleveren. Het is puur verbranden van gratis euro’s en koren op de molen van politici. Uiteindelijk gaat de gewone man opdraaien voor deze compleet doorgedraaide valutaire waanzin en zullen de schuldigen er zonder problemen mee weg komen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rentes lokken economische onrust uit

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox