Shutterstock

Opinie Joost Derks

Het Britse pond viert ook een coronafeestje

27 Januari 2022 - Joost Derks - 1 reactie

Terwijl Groot-Brittannië vol spanning het onderzoek naar de coronafeestjes van premier Boris Johnson afwacht, loopt het pond verder op. De stijgende rente die schuilgaat achter die opmars, kan voor BoJo in de toekomst een nog groter probleem worden dan zijn lockdownescapades.

Een paar weken geleden had bijna niemand van haar gehoord, maar straks zijn alle ogen op Sue Gray gericht. Deze Britse topambtenaar heeft onderzoek gedaan naar de wijze waarop Johnson de eigen coronaregels heeft overtreden. De boulevardpers zal ongetwijfeld smullen van haar rapport over de 'lockdownfeestjes' in Downing Street 10. Die variëren van afscheidsborrels, vrijmibo's tot online kerstquizen. Het wordt spannend om te zien of Johnson erin slaagt om zichzelf weer uit de problemen te praten. Als hij over een paar weken nog steeds premier is, komt Johnson in de loop van het jaar mogelijk voor een heel andere uitdaging te staan.

Johnson? Nee: BoE!
Terwijl alle ogen gericht zijn op Johnson, viert het pond namelijk zijn eigen feestje. Ten opzichte van de euro is de munt sinds begin december met 2% gestegen. En over de afgelopen twaalf maanden komt die winst zelfs uit op meer dan 6%. Die opleving heeft niets te maken met de escapades van Johnson en alles met het beleid van de Britse centrale Bank. De Bank of England (BoE) heeft in december al met een kwart procent verhoogd. De kans is heel groot dat daar tijdens de bijeenkomst volgende week donderdag nog een kwart procent bovenop. Die rentestappen zijn nodig om de inflatie te beteugelen, die in de loop van vorig jaar is opgelopen tot meer dan 5%.

Inflatie krijgt eerst nog een boost
De hoge inflatie heeft voor een deel een tijdelijk karakter. De prijs voor een vat Brent-olie is bijvoorbeeld in de afgelopen twaalf maanden met 60% omhoog geschoten. Als dat niet nog een keer gebeurt, valt het effect van hogere brandstofprijzen geleidelijk weg. Maar dat kost tijd. Voor het zover is, kan de inflatie juist nog wat verder oplopen aangezien Johnson alle coronaregels heeft ingetrokken. Aangezien veel distributieketens nog onder druk staan als gevolg van containertekorten en de nasleep van de Brexit, kan de groeiende economische activiteit zich al snel vertalen in oplopende prijzen. Een nieuwe renteverhoging is voor de BoE een opstap om ook in andere opzichten de geldkraan dicht te draaien.

Wie koopt straks nog Britse staatsleningen?
De afgelopen jaren heeft de bank voor honderden miljarden ponden staatsobligaties en andere activa opgekocht. Een eerste stap is om niet meer automatisch nieuwe aankopen te doen zodra deze obligaties worden afgelost. Vervolgens kan er gedacht worden over het afbouwen van de flink uitgedijde balans. De grote vraag is welke partijen zich dan ontpoppen als grote opkopers van Britse staatsobligaties. Het laat zich nu al uittekenen dat die partijen een hogere rentevergoeding willen dan de 1,1% die nu voor tienjaarsleningen wordt betaald. En die hogere vergoeding vertaalt zich straks in zwaardere rentelasten voor de Britse overheid. Voorlopig hebben valutamarkten echter veel meer oog voor de komende renteverhoging dan voor de oplopende Britse financieringslasten en de coronafeestjes van Johnson.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
Abonnee
Jan Veltkamp 28 Januari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10896407/het-britse-pond-viert-ook-een-coronafeestje]Het Britse pond viert ook een coronafeestje[/url]
Of zou het kunnen zijn dat de wereld toch meer vertrouwen heeft in het beleid van BOJO en het VK dan in het verkwistende beleid van Brussel?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox