Voor paprika's

Eerste oogstrobot gaat eindelijk levenslicht zien

6 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De paprika-oogstrobot, waar onderzoekers van de WUR al zo’n tien jaar aan werken, gaat eindelijk het levenslicht zien. In een nieuw programma genaamd Sweeper gaan drie universiteiten samen met onderzoeksinstituten en een Nederlandse paprikateler het systeem verder ontwikkelen om de oogstrobot praktijkrijp maken.

De oogstrobot voor paprika’s is voortgekomen uit het Europese project Crops. Daar schreven we op Boerenbusiness al meerdere malen over. Dat onderzoek heeft genoeg kennis voortgebracht om de robot verder te ontwikkelen en uiteindelijk commercieel in te zetten. De ontwikkelaars hopen zo een leidende rol op te kunnen zetten voor landbouwrobotica binnen Europa.

Een oogstrobot moet telers minder afhankelijk maken van arbeidskrachten. Bovendien spaart het veel kosten uit. De first-generation oogstrobot zal zich alleen op paprika’s gaan concentreren. Die markt is groot genoeg om een robot voor te lanceren. Is de Sweeper een succes, dan hopen de ontwikkelaars het concept ook op andere kasgewassen te kunnen toepassen.

Tot het Sweeper-innovatieprogramma behoren de Umea Universiteit in Zweden, Ben-Gurion Universiteit in Israël, WUR in Nederland, Proefstation voor Groenteteelt in België, Irmato Industrial Solutions uit Veghel en paprikateler De Tuidershoek uit IJsselmuiden.

Vanuit het Horizon 2020 programma ondersteunt de EU het Sweeper-project met 4 miljoen euro voor onderzoek en innovatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden