Carré Anatis

Fransen ontwikkelen praktijkrijpe schoffelrobot

25 Februari 2015 - Niels van der Boom

De grootste innovatie op de Sima show loop je misschien snel voorbij. Tussen alle grote trekkers - waarbij de pk’s je om de oren vliegen - zie je hem zeker snel over het hoofd. Het is een kleine blauwe robot van de Franse schoffelspecialist Carré. Het is zeker niet de eerste robot die wordt gepresenteerd binnen de agrarische sector. Echter, het is wél een praktijkrijp exemplaar.

De Anatis schoffelrobot is de eerste praktijkrijpe robottrekker en vanaf eind 2015 leverbaar in Europa

Robots op het land, die het werk van trekkers overnemen, zijn een soort heilige graal voor fabrikanten. Het is dan ook zeker niet de eerste keer dat een dergelijk concept wordt getoond. Maar, die van Carré lijkt wel enkele stappen verder te zijn ontwikkeld dan wat we tot nog toe zagen. Het is misschien niet de meest baanbrekende technologie, maar wel techniek die de praktijk benaderd.

Carré kreeg een eervolle vermelding van de Sima organisatie voor hun Anatis robot. Misschien had het apparaatje wel een iets grotere prijs mogen ontvangen. Onder de kap liggen drie standaard 12 volt accu’s. Die drijven vier 600 watt wielmotoren aan. Met volledig opgeladen accu’s kan het apparaat zo’n vier uur aan het werk gaan.

Omdat ieder wiel zijn eigen aandrijving heeft kunnen ze bijna 180 graden ronddraaien. Dat maakt hem zeer wendbaar. De Anatis is alleen te gebruiken wanneer het gewas op bedden staat. Wel kun je de spoorbreedte aanpassen van 145 tot maximaal 205 centimeter. De capaciteit ligt op ongeveer een kwart hectare per uur. Een snelheidswonder is het dus zeker niet. Ook in de rij wieden is er nog niet bij.

Voor de besturing en sensortechnologie werkt Carré samen met het Franse bedrijf Naïo Technologies. Dit is de grootste producent van robottechniek in het land. Voorop zit een camera gemonteerd die de rijen ziet en het apparaat stuurt. Een GPS systeem helpt hierbij. Voor je hem aan het werk wil zetten hoef je alleen het aantal rijen in te voeren. De robot regelt de rest zelf.

De robot heeft nog een camera aan boord. Dit extra oog verzamelt gegevens over het gewas: De populatie, gewasgroei en het percentage onkruid. Ook neemt de robot monsters om de hoeveelheid bodemvocht te meten, de temperatuur van de grond, temperatuur van de lucht en de luchtvochtigheid. Dat levert zogenaamde big data op van het perceel, die je weer kunt gebruiken om het gewas beter te managen.

Deze data kan naar een PC worden geüpload om een beter beeld te krijgen van je gewas. Ook kun je een smartphone of tablet gebruik om de data in te zien. Het resterende batterijniveau en andere belangrijke paramaters van de robot kun je volgen via een app op je mobiele apparaat.

Bijzonder aan de Anatis is dat je hem eind dit jaar daadwerkelijk aan kunt schaffen. Daar gaat hij verder dan de meeste andere projecten, die vaak al in een vroeg stadium bleven steken. De robot kost je 42.300 euro. De arbeidstijd van vier uur is voor nu voldoende. Hopelijk wordt dit in de toekomst verder uitgebreid. Hoeveel hij weegt is niet bekend, maar dat het fors minder is dan een trekker lijkt een uitgemaakte zaak. Hem aan het stopcontact hangen zal je wel zelf moeten doen.


Carré lijkt de eerste fabrikant te zijn in Europa die met een praktijkrijpe schoffelrobot op de markt komt. Vanaf eind 2015 is hij leverbaar voor de prijs van 42.300 euro. Hij werkt alleen in combinatie met teeltbedden. De capaciteit ligt op 0,25 ha per uur. Vooral gespecialiseerde vollegrondsgroentetelers hebben voordeel van het ding.


Kongskilde toonde op de Agritechnica in 2013 eveneens een schoffelrobot. Dit exemplaar staat op rupsen. Aan het apparaat wordt hard gewerkt maar de productlancering lijkt nog ver weg. Naast schoffelementen kan de robot ook met zaaielementen worden uitgerust.


Ook Amazone liet op de Agritechnica een robot zien: Bonirob. Vooral een proefballon waarbij studenten konden experimenteren met robottechniek. Net zoals de Agrifac robot van de WUR studenten.


De Amerikaanse uitvinder Terry Anderson kwam enkele jaren geleden met de ATC robot op de proppen. Flink uit de kluiten gewassen en ontworpen voor grote Amerikaanse vlaktes. Echter, uit een interview in 2014 bleek dat het project zeer veel hinder ondervond.

Bijna vijftien jaar geleden liet John Deere al een robottrekker op de Agritechnica zien. De trekker was vooral bedoeld als publiekstrekker. Deere richt zich in Amerika momenteel vooral op het master-slave principe. Hierbij wordt een standaard trekker met machine automatisch gestuurd door de GPS. Overigens lieten ook Claas en Valtra robottrekkers op beurzen zien om de aandacht te trekken. Echter, zonder serieuze achterliggende plannen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden