Dip na 7 jaar groei

Machinehandel profiteert niet van gewasprijzen

14 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks dat de prijzen voor tarwe, maïs en soja in de lift zit lijken de grote machinefabrikanten hier niet van te profiteren. Dat voorspelt Bloomberg althans. Na een periode van zeven jaar - waarin het voorspoedig ging met de machinefabrikanten - is nu duidelijk een dip merkbaar. Boeren staan gesteld met nieuw materiaal en hebben weinig trek om te investeren in nieuw ijzer.

Na zeven jaren groei zit de markt voor machines nu in het slop

Ondanks dat de prijzen voor korrelmaïs met een kwart zijn gestegen sinds half juni ligt het prijsniveau nog steeds bijna de helft lager dan in 2012 het geval was. Bloomberg relateert de prijs van korrelmaïs direct aan de verkoop van nieuwe machines, omdat het voor Amerikaanse boeren het grootste gewas is. Hoge maïsprijzen zorgen ervoor dat meer in machines wordt geïnvesteerd.

Vorige week nog meldde de USDA dat naar verwachting de gemiddelde prijs voor sojabonen met 8 procent gaat dalen in seizoen 2015-2016. Dat biedt wederom weinig uitzicht voor machinehandelaren. Zeven jaar lang kende de Amerikaanse mechanisatiesector groei. Echter, dat was vorig jaar toch echt over. Bovendien hebben ondernemers veel oude machines ingeruild en staan ze voorlopig goed gesteld.

Ondanks het matige vooruitzicht steeg het aandeel van Deere & Company met 8,8 procent dit jaar. Bij Agco is het aandeel zelfs 21 procent gestegen. Dat is volgens analisten vooral omdat investeerders verwachten dat 2015 een tijdelijke dip betekent en de verkoop in 2016 weer opgepakt zal worden.

Ondertussen kent de lange periode van groei op de Amerikaanse machinemarkt nog een groot nadeel. Dealers zijn overspoeld met gebruikte trekkers en machines. Die raken zij erg moeilijk weer kwijt. Boeren investeren liever in nieuwe machines – tegen gunstige financiële voorwaarden – en Amerika kan moeilijk exporteren als gevolg van een sterke Dollar. Bovendien loopt de verkoop naar Rusland en omringende landen nauwelijks als gevolg van het politieke klimaat aldaar.

Bij Bloomberg verwachten ze dat de machineverkoop volgend jaar eerder af dan toe zal nemen. Een zegsman van John Deere weigert op deze speculatie in te gaan. De fabrikant heeft recent wel weer een aantal medewerkers aan het werk gezet, nadat begin dit jaar een aantal (tijdelijke) massa ontslagen plaats hebben gevonden. Een zegsman van Agco wil wel kwijt dat het bedrijf probeert haar machinevoorraad terug te dringen. Zolang de voorspellingen wat betreft de oogst onzeker blijven durft de machinegigant geen uitspraken te doen over de verkoop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden