Tijdens gewasbescherming

Adama app moet water vervuiling tegengaan

20 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Een recent gelanceerde app van middelenleverancier Adama moet als een soort 'geweten' fungeren voor de Britse akkerbouwer. WaterAware is door het bedrijf in Groot-Brittannië geïntroduceerd om verontreiniging van oppervlakte- en grondwater tegen te gaan. Hij waarschuwt wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn om pesticide toe te dienen of slakkenkorrels te strooien.

70

procent

is het middelenpakket in het VK afgenomen sinds de jaren 90

Het pakket aan werkzame stoffen wat mag worden ingezet voor de gewasbescherming neemt steeds verder af. Sinds de jaren 90 met meer dan 70 procent in het Verenigd Koninkrijk, zegt Adama. Een van de redenen daarvoor is omdat steeds meer stoffen in oppervlakte- en grondwater worden gevonden. De WaterAware app moet je 'aware' maken van het gebruik.

De app combineert een aantal factoren met elkaar. De situatie op het land, de grondsoort, het weer en het vochtgehalte in de bodem. Al deze gegevens worden door elkaar gehusseld en vervolgens geeft de app een simpel advies. Ja of nee bij spuiten of slakkenkorrels strooien. Dat moet akkerbouwers twee keer laten nadenken voor ze onder de verkeerde omstandigheden aan het werk gaan.

WaterAware gebruikt de GPS locatie van je telefoon om lokaal advies te geven. Ook de grondsoort – afkomstig uit een databank – is hier aan gekoppeld. De weersverwachting kijkt naar de verwachting per dag en de komende 72 uur.

De app werkt op dit moment alleen met de gewassen wintertarwe, koolzaad en grasland. Je kunt hem in de app store van Apple downloaden voor gebruik op je iPad of iPhone. Een versie voor Android toestellen volgt volgende maand. Aangezien een soortgelijke situatie ook in Nederland speelt is er wellicht kans dat de app ook voor Nederland beschikbaar wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden