Nieuwe bewaarmethode HZPC

Onweer in bewaring houdt pootgoed ziektevrij

29 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

HZPC gaat in samenwerking met een aantal partijen praktijkonderzoek doen naar een nieuwe bewaarmethode voor pootgoed. Met behulp van ionisatie moeten partijen vrij gehouden worden van ziektes. De eerste resultaten zien er veelbelovend uit. De techniek heeft geen nadelig effect op de kwaliteit of kiemkracht van het pootgoed.

Ionisatie zorgt ervoor dat vuil wordt afgebroken zonder dat schadelijk restproduct achterblijft

Ionisatie is vergelijkbaar met onweer’, legt Gentia Lokkers van ATB Nederland uit. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de techniek. ‘In de natuur krijgt wind een elektrische lading. Die lading zorgt ervoor dat vuil wordt afgebroken. Dat is een natuurlijke vorm van reiniging, zonder dat schadelijke restproducten overblijven.’ De techniek wordt al gebruikt bij de bewaring van kaas, bierbrouwerijen en intensieve veehouderij.

‘Lucht wordt door een apparaat gevoerd. De zuurstofatomen veranderen in positief en negatief geladen ionen die zich willen binden. Door dat te doen maken ze virussen, bacteriën en schimmels onschadelijk’, legt Lokkers uit. ‘Die techniek heet koude verbranding. Een ongevaarlijke techniek zonder schadelijk restproduct. Doel is de beginconditie van de aardappel tijdens de bewaarperiode te behouden. Onder de schil lukt dat niet, maar wel wat er bovenop zit. Een uitbraak kan worden geremd of stopgezet. Denk daarbij aan zilverschurft, zwarte spikkel en fusarium. Het gebruik van chemicaliën wordt hiermee teruggebracht of in zijn geheel overbodig gemaakt.’

De komende twee jaar gaan HZPC en ATB samen verder onderzoek doen naar de effecten van ionisatie. Er komen zowel praktijktests als onderzoek in laboratoria. Hiervoor wordt samengewerkt met PPO en het Van Hall instituut. Uit de huidige testresultaten blijkt dat tot de tweede generatie pootaardappelen geen negatieve effecten worden waargenomen op kiemkracht en groei.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws aardappelen

Afzet HZPC blijft net steken onder miljoen ton

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden