Stichting Mesdag Zuivelfonds

Boerenbusiness klok

Nieuws Stikstof

Analyse stikstofdata RIVM duurt weken

De analyse van de door het RIVM vrijgegeven stikstofdata gaat enkele weken duren. Dit melden de stichtingen Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim. Uit een eerste inventarisatie blijkt volgens hen dat de data 'prima bruikbaar zijn.'
13 Januari 2020
boerenprotest

Nieuws Stikstof

RIVM geeft dataset stikstofemissie vrij

RIVM heeft afgelopen dinsdag de cijfers gepubliceerd achter stikstofsommen. De stikstofsom was volgens vele boeren niet correct en daarom spande Stikstofclaim en Mesdag zuivelfonds eind 2019 een kort geding aan tegen het RIVM. Dit kort geding moest ervoor zorgen dat de data achter de conclusie zou worden gepubliceerd. De 2 boerenorganisaties wonnen deze zaak.
8 Januari 2020
rechtspraak rechtbank Boerenbusiness

Nieuws Stikstof

Mesdag Zuivelfonds krijgt emissiedata RIVM niet snel

Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim krijgen de dataset van de stikstofemissie niet direct geleverd van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De rechter heeft in een kort geding besloten het initiatief bij de Staat en het RIVM te laten als alle data beschikbaar komt.
16 December 2019
boerenprotest

Nieuws Boerenprotest

Wat staat er deze bewogen boerenweek op stapel?

Normaal verlopen de donkere dagen voor Kerst relatief rustig voor agrarisch Nederland. Dit jaar zeer zeker niet. De week voor de Kerst belooft als alle verwachtingen worden waargemaakt een bewogen boerenweek te worden. We zetten de belangrijkste ontwikkelingen chronologisch op een rij.
16 December 2019
data

Nieuws Stikstof

Dataset stikstofemissie van RIVM is niet volledig

Het RIVM heeft niet de complete dataset van de stikstofemissie in Nederland gegeven aan Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim. Deze wordt binnenkort wel gegeven, zo werd vrijdag 13 december duidelijk op het kort geding in Den Haag.
13 December 2019
rechtbank

Nieuws Stikstof

Kort geding Mesdagfonds over stikstofdata RIVM

Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim hebben een kort geding aangespannen tegen de Staat en het RIVM. Zij eisen openheid en transparantie in de stikstofberekeningen en onderliggende data. Het kort geding dient vrijdagochtend 13 december al.
12 December 2019
boerenprotest

Nieuws Boerenprotest

Boeren krijgen nul op rekest van RIVM

Zo'n 3.000 boeren hebben met hun trekkers woensdagmorgen 16 oktober het boerenprotest bij het RIVM bijgewoond. Daarbij stond de toegangswegen bij Bilthoven vol met trekkers. Het RIVM heeft geen enkele toezegging gedaan en verklaart geen reden te zien om af te wijken van de huidige rekenmodellen.
16 Oktober 2019
koeien bos

Nieuws Mesdag

Spoedonderzoek naar stikstofuitstoot in natuur

Mesdag Zuivelfonds laat een spoedonderzoek doen naar de stikstofdepositie op natuurgebieden, onder toezicht van de Universiteit van Amsterdam. Volgens de organisatie wordt de stikstofdepositie nu alleen geschat met modellen die nooit geijkt zijn met metingen.
25 September 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox