Wageningen Economic Research

melkveebedrijf

Achtergrond Onderzoek WUR

Nederlandse boerderij is drieënhalf miljoen waard

Door schaalvergroting en waardestijging van duurzame productiemiddelen nam het gemiddelde vermogen op een agrarisch bedrijf toe van 1,5 miljoen euro in 2001 tot 3,5 miljoen euro in 2018. Dat meldt Wageningen Economic Research in een onderzoek over duurzame agrofinanciering, in opdracht van het ministerie van LNV.
24 December 2020
Alfonds Beldman

Interview Alfons Beldman

'Melkveehouder moet scherp op kosten letten'

Mede door corona zagen melkveehouders de inkomsten dalen ten opzichte van vorig jaar, al lag het inkomen wel boven het langjarig gemiddelde. Volgens Alfons Beldman, onderzoeker melkveehouderij bij Wageningen Economic Research (WUR), doen melkveehouders er goed aan om scherp op de kosten te letten, want de spreiding in inkomens is groot.
18 December 2020
Bert Smit

Nieuws Raming WUR

Sombere vooruitzichten voor inkomen akkerbouw

De Nederlandse akkerbouw is de huidige coronacrisis dit jaar over het algemeen redelijk doorgekomen. De vooruitzichten voor 2021 zijn echter somber, schetst Bert Smit (foto), onderzoeker akkerbouw bij Wageningen UR.
17 December 2020
Coronavirus

Nieuws Inkomensraming

Corona neemt hap uit boereninkomens

De coronapandemie pakt negatief uit voor de verdiensten in de land- en tuinbouwsector. Het gemiddelde inkomen van alle sectoren daalde in 2020 met €20.000 tegenover het jaar ervoor, ondanks diverse steunprogramma's die de overheid heeft opgetuigd. Vooral varkenshouders zagen hun inkomsten verdampen.
17 December 2020
ploegen

Opinie Krijn J. Poppe

Vraagstuk van kleine boer blijft actueel

Veel boeren kunnen best het perceel van de buurman erbij doen. Geen wonder dat het duur is als het te koop komt. Met andere woorden: de meeste boerderijen zijn aan de kleine kant. Dat is niets nieuws.
3 November 2020
varkensvlees vlees

Nieuws Vleesconsumptie 2019

Opmars vegaproducten drukt vleesconsumptie niet

Uit onderzoek van Wageningen Economic Research blijkt dat de vleesconsumptie in Nederland in 2019 opnieuw is toegenomen. Deze stijging staat haaks op de trends van de laatste jaren waarin vegetarisch, flexitarisch en vega-producten steeds meer terrein winnen.
22 Oktober 2020
Boerenbusiness

Nieuws Agrifoodmonitor

Consument waardeert agri- en foodsector meer

Al jarenlang daalt de waardering voor de landbouw en de voedselsector in Nederland. Daar is dit jaar verandering in gekomen, zo blijkt uit de Agrifoodmonitor die de Wageningen Economic Research uitvoert in opdracht van Topsector Agri & Food.
12 Oktober 2020
aardappelen loofdoding biologisch branden

Nieuws Landbouwtransitiefonds

'100% biologische kringloop in Nederland utopie'

Het zogenaamde Landbouwtransitiefonds van Milieudefensie, waarmee in 2030 al het vlees en zuivel in Nederland biologisch geproduceerd zou moeten worden, is niet realistisch. Dat zegt de Wagenings landbouweconoom Petra Berkhout. Nederland is geen economisch eiland.
26 Augustus 2020

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden