Fed

euro

Nieuws Valuta

Euro opnieuw behoorlijk verzwakt

De euro is deze week weer behoorlijk verzwakt ten opzichte van de dollar. Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne verzwakte de Europese munt ook al, maar daarna volgde herstel. Nu kiest de Euro opnieuw koers naar beneden. Wat is hiervan de oorzaak?
8 April 2022
melk

Opinie Edin Mujagic

Centrale bankiers zijn hun Poolster uit oog verloren

Verwar renteverhogingen van de Fed – en zeker die van de ECB – níet met daadkrachtig optreden tegen inflatie, laat staat een kruistocht ertegen.
16 Maart 2022
inflatie

Opinie Han de Jong

Paniekverhalen en te veel optimisme over economie

Hoe groot momenteel de economische onzekerheid is, blijkt uit de geluiden die uit verschillende hoeken kunnen worden opgetekend. Het CPB berekent dat het koopkrachtverlies dit jaar gemiddeld genomen 2,7% zal bedragen, maar dat de koopkracht volgend jaar weer met 1,9% toeneemt. Het CPB voorspelt verder voor dit jaar 3,7% economische groei. De ECB voorspelt voor de eurozone dit jaar toevallig ook 3,7% economische groei. Dat klinkt misschien onrealistisch veel. Maar er moet wel bij bedacht worden dat de zogeheten statistische overloop al 2,7%-punt bedraagt. Het BBP was in het laatste kwartaal van 2021 2,7% hoger dan het gemiddelde voor het jaar, dus zelfs als het BBP het hele jaar gelijk blijft aan het vierde kwartaal van 2021 komt er een groei van 2,7% in de boeken voor 2022.
11 Maart 2022
euro dollar

Opinie Joost Derks

Holt goedkope euro onze koopkracht nog verder uit?

De dalende koopkracht beheerst momenteel de economische nieuwsstroom. Er is echter vrij weinig aandacht voor een belangrijke oorzaak van de koopkrachtafname: een zwakke euro. Daar komt bij het huidige ECB-beleid niet snel verandering in.
11 Maart 2022
inflatie

Opinie Edin Mujagic

Meten is weten in het woud van de inflatiecijfers

In tegenstelling tot afstanden zijn er meerdere manieren waarop statistici en economen inflatie berekenen. Waar een meter altijd en overal 100 centimeter is, kunnen we het over inflatie op exact hetzelfde moment in hetzelfde land hebben en tóch verschillende cijfers opdreunen. 
16 Februari 2022
Boerenbusiness

Opinie Joost Derks

De Fed remt de ECB helemaal zoek

De ECB zet de deur op een kier voor het afremmen van de inflatie met een renteverhoging in 2022. Zolang andere landen veel harder op de rem trappen, is het de vraag of de euro de recente terreinwinst kan vasthouden.
10 Februari 2022

BB TV Financieel met Edin Mujagić

'Inflatie verwerken in prijs product heel legitiem'

De Europese Centrale Bank (ECB) besloot gisteren (donderdag 4 februari) om vooralsnog geen maatregelen te nemen om de torenhoge inflatie van 5,1% in de eurozone te drukken. In Nederland ligt de inflatie in januari zelfs op 7,6%. Edin Mujagić, hoofd econoom van OHV Vermogensbeheer, analyseert in een gesprek met Eric de Lijster de achtergronden van de uitzonderlijk hoge inflatie .
4 Februari 2022
Boerenbusiness

Opinie Han de Jong

Nieuw rentebeleid Fed zorgt voor onzekerheid

De persconferentie van Fed-voorzitter Powell na de laatste FOMC-vergadering is aanleiding mijn visie op het Fed-beleid te herzien. In december meende een meerderheid van de leden van het beleidscomité dat de Fed de officiële rente dit jaar drie keer zou verhogen. Tot dusver dacht ik, om redenen die ik vorige week heb toegelicht, dat de Fed zich aan dat script zou houden en de rente niet nog sterker zou verhogen. Maar de persconferentie van woensdag werpt toch een ander licht.
28 Januari 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden