Dossier Pootgoedfraude

aardappelen pootgoed aardappelen poten

Nieuws Aardappelen

Jaar gevangenisstraf na vervalsen NAK-certificaten

Een Belgische aardappelhandelaar is door het Hof van beroep Gent bestraft met één jaar gevangenisstraf en een geldboete voor het verhandelen van pootaardappelen die voorzien waren van een vals NAK-certificaat. Dit speelde in het voorjaar van 2019.
2 April 2024
Corné van Beers

Interview Corné van Beers

'Tegengaan illegaal pootgoed ook aan sector'

Corné van Beers is sinds 1 januari 2024 de nieuwe directeur van Breeders Trust. De organisatie ziet toe op het correct gebruik van pootgoed en onder meer gras-, klaver- en mosterdzaad. In een jaar met grote schaarste – in dit geval bij pootgoed – krijgt de dienst het druk zou je zeggen. 'We zijn geen politieagent', zegt van Beers. 'Handelshuizen en aardappelverwerkers hebben zelf ook een verantwoordelijkheid om het gebruik van illegaal pootgoed tegen te gaan.'
7 Februari 2024
aardappelen pootgoed NAK Proefveld

Nieuws Aardappelen

Fraude met pootgoed strenger bestraffen

LTO Nederland, Plantum NL en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) hebben bij het ministerie aan de bel getrokken over de aanpak van fraude met vervalste NAK-certificaten. De directe aanleiding voor deze oproep is een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
2 Augustus 2021
pootgoed

Nieuws Pootgoedfraude

NVWA niet bekritiseerd bij pootgoedfraude

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) erkent dat de samenwerking tussen de NAK en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beter kan. Tijdens de grootschalige pootgoedfraude, die dit voorjaar aan het licht kwam, is volgens haar adequaat gehandeld.
19 November 2019
aardappelen pootgoed NAK Proefveld

Nieuws Pootgoedfraude

Rechter: 'Besluit NAK over pootgoedfraude terecht'

Het besluit van keuringsdienst NAK om de aardappeloogst van de frauderende teler uit Kruisland dit jaar gecontroleerd af te laten zetten is terecht. Dat stelde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.
22 Augustus 2019

BB TV Geert Staring

'Dalend moraal bij sommige pootgoedtelers is zorgelijk'

Breeders Trust wil met de aanpak van pootgoedfrauders een voorbeeld stellen aan aardappeltelers, want directeur Geert Staring ziet de moraal bij sommige telers dalen. "Dat is zorgelijk", zegt hij in een interview met Boerenbusiness. Ook verwacht Staring daadkrachtig optreden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
17 Mei 2019
rechtspraak rechtzaak

Nieuws Pootgoedfraude

Breeders Trust wil strafrechtelijk onderzoek

Breeders Trust wil dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar de Zeeuwse handelaar in de pootgoedfraudezaak. In die zaak is 250 ton Fontane met vervalste certificaten verhandeld. De organisatie bereidt inmiddels een aangifte voor.
17 Mei 2019
aardappelen pootgoed

Nieuws Pootgoedfraude

Sjoemelpootgoed in België wordt gerooid

Het pootgoed van het ras Fontane dat illegaal vermeerderd en verkocht is, wordt in België al gerooid. Het grootste deel is daar gepoot en het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft gemeld dat het wil dat dit gerooid wordt.
15 Mei 2019

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden