Hoger gewicht beperkt daling

PED-virus beïnvloedt varkensvleesproductie VS

17 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft de prognose voor de varkensvleesproductie verlaagd, ondanks een toename van het gewicht en meer slachtingen. De reden voor de verlaging is het groeiende aantal gevallen van Porcine Epidemische Diarree (PED).

In het maandelijkse rapport over de vleesproductie meldt het USDA dat PED zich met een hogere snelheid verspreidt onder varkens in de VS. Uit cijfers van de Bond van Varkensdierenartsen blijkt dat in week 5 265 gevallen zijn geconstateerd. In week 3 en 4 is de ziekte 215 en 218 keer vastgesteld. Sinds 15 april 2013 is de ziekte in totaal 2.961 keer geconstateerd.

Niet iedere mogelijke uitbraak wordt onderzocht waardoor het USDA vreest dat het aantal gevallen hoger ligt dan de cijfers van het Bond van Varkensdierenartsen aangeven. Ook staat PED niet op de lijst van gevaarlijke ziekten van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid of de lijst van het USDA waardoor geen nationale of internationale quarantaine-maatregelen mogelijk zijn.

De ziekte zorgt voor een sterftepercentage dat kan oplopen van 50 tot 80 procent onder gespeende biggen. Door de aanhoudende stijging van het aantal sterfgevallen is de verwachting dat het verlies van de jonge dieren gevolgen gaat hebben voor de vleesproductie. Het USDA raamt de productie voor 2014 op 10,62 miljoen ton. Dit is 0,7 procent minder dan dat het USDA in januari verwachtte.

Hoewel het USDA de verwachting heeft verlaagd, stijgt het geproduceerde volume in 2014 met één procent ten opzichte van 2013. De reden hiervoor is een stijging van het gewicht dat de daling van het aantal slachtingen door het PED-virus compenseert. Het USDA raamt het gemiddelde gewicht van de varkens over 2014 op 95,25 kilo. Dit is een stijging van 1,36 kilo in vergelijking met 2013.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Marge vleesvarkenshouder verbetert in 2024

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden