Varkenshouders positief

Fusie Danish Crown met Tican geen gelopen race

27 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De fusie van Danish Crown en Tican houdt de gemoederen in Denemarken flink bezig. Hoewel Deense varkenshouders verwachten dat de samengang de perspectieven voor de varkenssector verbetert, vrezen werknemersorganisaties voor massaontslagen en zijn mededingingsexperts kritisch over de kans van slagen en over de gevolgen.

‘De fusie tussen Tican en Danish Crown gaat leiden tot een betere regeling voor landbouwers’, zegt Esben Skøtt, voorzitter van de vereniging van varkenshouders van Zuid-Jutland, tegenover Landbrugsavisen. Skøtt steunt de fusie, maar ziet ook de nadelen in van de fusie. ‘Door de samengang hebben Deense varkenshouders minder afzetmogelijkheden terwijl de macht van de afnemer toeneemt.’ Hierdoor zegt Skøtt dat het beleid van de slachterij extra kritisch moeten worden beoordeeld.

Hoewel Skøtt niet verwacht dat de samengang een grote kostenbesparing gaat opleveren, verwacht hij wel dat de positie van varkenssector verbetert. ‘Danish Crown en Tican zeggen dat de samenwerking een besparing oplevert van ongeveer tien øre, wat overeenkomt met ongeveer 1 tot 2 eurocent. De efficiëntieslag blijft dus beperkt, maar door te blijven zoeken naar nieuwe manieren om kosten in het slachthuis te verlagen de opbrengsten te verhogen, profiteert de varkenshouder uiteindelijk van de fusie.’

Vooral voor de lange termijn is Skøtt positief over de samengang omdat het de kansen van Danish Crown in het buitenland vergroot wat een voordeel oplevert voor de varkenshouders binnen de Deense grenzen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat door de fusie de positie van Danish Crown gaat verbeteren en dat dit op termijn gaat leiden tot betere prijzen voor varkenshouders. De fusie biedt betere marketingmogelijkheden, maar ook op de werledmarkt verbeteren de perspectieven van Danish Crown. Dit laatste punt is van groot belang, want zonder leidende positie op de wereldmarkt hebben Deense varkenshouders geen bestaansrecht’, zegt Skøtt.

Werknemersorganisaties zijn echter een stuk minder positief over plannen van Danish Crown en Tican om samen te gaan. Eén van hen is Peter Uno Anderen, vakbondsgedelegeerde en werknemer van Tican. ‘Ik voel mij bedrogen door de plannen van Tican om op te gaan in Danish Crown. Door de fusie vrees ik dat twee locaties in Thisted worden gesloten.’ Tican heeft twee slachterijen in de plaats in Noord-Jutland war in totaal 600 mensen in dienst zijn. Beide locaties verkeren in zwaar weer en dreigen slachtoffer te worden van de fusie.

Wij zien Danish Crown als de grote boze wolf, die meer bedrijven heeft gesloten dan dat open heeft gehouden

‘Wij zien Danish Crown als de grote boze wolf, die meer bedrijven heeft gesloten dan dat open heeft gehouden’, vult John Christiansen,voorzitter van de lokale afdeling van de Deense vakbond voor de levensmiddelensector, aan.

Ook specialisten op het gebeid van mededingingsrecht zijn kritisch over de fusieplannen en verklaren daarnaast dat de samenvoeging geen gelopen race is. Peter Møllgaard, als mededingingsexpert verbonden aan de Copenhagen Business School, voorspelt dat Danish Crown en Tican op extra waakzaamheid kunnen rekenen van de Deense mededingingsautoriteit. ‘De laatste keer dan Danish Crown een concurrent opslokte, kwamen er kritische geluiden van de Deense kartelwaakhond. Voor deze zaak gaat daarom extra aandacht zijn.’

Beide bedrijven hebben de fusie bestudeerd en verwachten dat de Deense mededingingsautoriteit goedkeuring verleent en ook Møllgaard verwacht dat de fusie door kan gaan, maar ziet nog wel enkele obstakels. ‘De vreest bestaat namelijk dat Danish Crown door de fusie te machtig wordt en een monopoliepositie verwerft. Dit hoeft niet te betekenen dat de fusie wordt verboden, maar de Deense mededingingsautoriteit kan Danish Crown wel verplichten verschillende onderdelen, bijvoorbeeld individuele slachthuizen, te verkopen om diversiteit in de markt te waarborgen.’

‘Bovendien moet niet alleen de Deense mededingingsautoriteit de fusie goedkeuren’, gaat Møllgaard verder. ‘Nadat de Deense kartelwaakhond de fusie heeft beoordeeld, worden de plannen voorgelegd aan de Europese mededingingsautoriteit, waar de Deense Margrethe Vestager de voorzitter van is.’ Voordat het echter zover is moeten eerst nog de leden van Tican instemmen met de plannen. De Deense slachterij telt 277 leden die 26 maart over de fusie gaan stemmen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Danish Crown sluit wederom Deense slachterij

Nieuws Varkens

Danish Crown start per direct met reorganisaties

Nieuws Samenwerking

Vion en Danish Crown sluiten pact in Duitsland

Nieuws Varkens

Danish Crown ziet omzet biologisch vlees afnemen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden