Omzet kan 300 miljoen groeien

Canadese varkenssector wil grote deal met Japan

14 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Canada is één van de twaalf landen die aan de onderhandelingstafel zit over het Trans-Pacific Partnership (TPP). Wanneer binnen dit economische samenwerkingsverband akkoorden worden gesloten over de handel in varkensvlees, dan dit enorme kansen bieden voor de Canadese varkenssector. De Canadese Varkensbond wil daarom snel afspraken maken met Japan, want anders zijn de gevolgen voor Canada groot.

Naast onder meer de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland neemt ook Japan deel aan de onderhandelingen over het TPP. Japan is ’s wereld grootste varkensvleesimporteur. In de eerste viermaanden van 2015 voerde het land 246.552 ton in. Hoewel dit een daling van 4,7 procent is ten opzichte van dezelfde periode in 2014, steeg de import uit Canada met 12,4 procent tot 53.611 ton. Uit de EU voerde Japan 80.407 ton varkensvlees in, wat een daling van 10,3 procent is ten opzichte van 2014.

300

miljoen

dollar stijgt de omzet bij een deal

Wanneer binnen de TPP-onderhandelingen afspraken worden gemaakt over de handel in varkensvlees, dan biedt dit grote kansen voor Canada. De Canadese varkensbond verwacht dat met een deal de afzet op de Japanse markt snel met 10 procent kan stijgen. Volgens de CPC levert dit 1.000 banen op en wordt 87 miljoen Amerikaanse dollar toegevoegd aan de Canadese economie. Op de lange termijn voorziet de bond dat omzet met 300 miljoen dollar groeit en dat dit nog eens 4.000 banen worden gecreëerd.

Via Japan kan Canada wellicht toegang krijgen tot andere landen in de regio, zoals Vietnam en Maleisie. In een later stadium ook treden ook Zuid-Korea en de Filippijnen toe tot het TPP, wat eveneens groeimarkten voor Canadees varkensvlees zijn.

Wil de Canadese varkenssector profiteren van het TPP-verdrag, dan is het wel zaak dat er daadwerkelijk een akkoord wordt gesloten. Gebeurt dit niet, zoals in 2007, dan loopt Canada een enorme kans mis en is het land niet in staat te concurreren met andere varkensvleesexporterende landen die wel akkoorden hebben gesloten.

Rick Bergmann, voorzitter van de Canadese varkensbond waarschuwt voor de gevolgen wanneer een akkoord uitblijft. ‘In 2007 verliet Canada vergevorderde gesprekken met Zuid-Korea die begonnen waren in 2004. Snel daarna sloten onze concurrenten, waaronder de Verenigde Staten, handelsakkoorden met de Koreanen. In korte tijd daalde de Canadese varkensvleesexport naar Zuid-Korea van een half miljard dollar in 2011, tot slechts 76 miljoen dollar in 2013.’

Als Canada geen deal sluit dan lopen Canadese varkenshou-ders jaarlijks vijf dollar per dier mis

‘Als Canada er niet in slaag akkoorden te sluiten binnen de TPP, maar de VS en Japan wel, dan heeft dit een enorme impact op de Canadese varkenssector’, zegt Bergmann. ‘Japan heeft voor ons een waarde van ongeveer één miljard dollar en is dus veel belangrijker voor ons dan enige andere markt. Als Canada geen deal met Japan sluit binnen het TPP, dan lopen Canadese varkenshouders jaarlijks vijf dollar per dier mis. De totale Canadese export naar Japan krimpt 40 procent, wat neerkomt op een omzetdaling van 330 miljoen dollar. Bovendien komen dan 4.500 banen op de tocht.’

Bergmann pleit er dan ook voor dat Canada afspraken maakt binnen het TPP. ‘van onze ervaringen in Zuid-Korea hebben wij geleerd hoe snel een belangrijke markt verloren kan gaan wanneer onze concurrenten wel tariefpreferenties verkrijgen middels verregaande handelsdeals. Canada moet daarom aan de onderhandelingstafel van het TPP blijven.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden