Wiermans

Analyse Countus Varkensindex

Vleesvarkensindex op hoogste niveau ooit

4 September 2019 - Kimberly Bakker

Het rendement van vleesvarkenshouders heeft het hoogste niveau sinds het ontstaan van de Countus Vleesvarkensindex bereikt. Uit de prognose blijkt dat wordt toegewerkt naar een piek, om vervolgens een daling in te zetten. Ook de Countus Biggenindex heeft positievere ondertoon gekregen.

De Countus Vleesvarkensindex is in de afgelopen maand met 41,1 punten gestegen naar 196,6 punten, waarbij 100 punten het langjarig gemiddelde is. Het betekent dat de Index inmiddels op het hoogste niveau sinds het ontstaan van de Countus Vleesvarkensindex staat. De stijging komt vooral door het feit dat de varkensprijzen in de afgelopen 4 weken fors gestegen zijn.

Dat de Vleesvarkensindex afgelopen 2 weken iets afgevlakt is, komt onder meer door de introductie van een Hauspreise bij de grote slachterijen. De rust op de markt keerde hierdoor wat terug. Ook de dalende voerkosten hebben momenteel een positieve invloed op het rendement van de vleesvarkenshouders.

Daling in vooruitzicht?
De prognose van de Vleesvarkensindex maakt wel duidelijk dat de Index naar momenteel een hoogtepunt toewerkt, om daarna een stevige daling in te zetten. Als we kijken naar voorgaande jaren, dan is dit overigens wel in lijn met het seizoenspatroon. Die jaarlijkse daling komt onder andere door het feit dat de zomermaanden de piekmaanden in de markt zijn (bijvoorbeeld door goed BBQ-weer).

Ook het feit dat het aanbod iets ruimer begint te worden, zet wat druk op het rendement van vleesvarkenshouders. Dit kan een aanleiding zijn voor een daling in het rendement. Toch blijkt uit de DCA Beursprijs 2.0 dat de markt voorlopig een stevige bodem kent, waardoor deze daling pas over enkele weken te verwachten is. Daarbij noteren de voerprijzen nog altijd op een relatief laag niveau.

De verwachting is dat de Vleesvarkensindex naar een hoogtepunt toewerkt.

Biggenindex kiest weg omhoog
Ook de Countus Biggenindex heeft in de afgelopen 4 weken verbetering laten zien, want de Index steeg met 7,2 punten gestegen tot 119,6 punten. Daarbij geldt 100 punten als het langjarig gemiddelde. Dat het sentiment beter is, kwam ook tot uiting in de DCA BestPigletPrice. Die steeg over de afgelopen weken naar €45,50 per big, terwijl in de weken daarvoor juist wekenlang dalingen zichtbaar waren. Dit oefende flink wat druk uit op het rendement van zeugenhouders.

Het verbeterde marktsentiment is eveneens terug te zien in de prognose van de Countus Biggenindex. De verwachting is dat het rendement van de zeugenhouders komende periode langzaam weer wat toeneemt. Dit komt deels door de stabiele varkensprijzen, waardoor de druk op de markt te overzien is. Ook speelt mee dat de voerprijzen nog altijd dalen, waardoor de kosten laag blijven.

De verwachting is dat het rendement van zeugenhouders weer iets gaat toenemen.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden