Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest breidt rap uit in Zuid-Korea

23 September 2019 - Kimberly Bakker

De veterinaire autoriteiten in Zuid-Korea schrijven dat er een tweede uitbraak van Afrikaanse varkenspest is geconstateerd in het land. De verwachting vanuit de overheid is echter dat het daar niet bij blijft. Daarnaast breidt het virus zich ook op de Filipijnen verder uit.

In Zuid-Korea is Afrikaanse varkenspest aangetroffen op een bedrijf in de provincie Gyeonggi, dat aan Noord-Korea grenst. Dit is het tweede bedrijf dat getroffen is door de dierziekte. De veterinaire autoriteiten melden dat alle 4.732 dieren op het bedrijf geruimd worden. Daarnaast laat het weten dat er nog eens 1.500 varkens in de regio preventief zijn geruimd.

De verwachting is dat er op korte termijn nog meer uitbraken bevestigd worden, gezien er nog een aantal onderzoeken lopen. Die onderzoeken focussen zich op 2 varkensbedrijven, die samen meer dan 7.000 varkens houden. "Als deze onderzoeken aantonen dat er Afrikaanse varkenspest aanwezig op de bedrijven, dan zullen alle varkens geruimd worden", zo schrijft de instantie in een verklaring.

Verdere spreiding op Filipijnen
Ook op de Filipijnen zijn nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Beide uitbraken bevonden zich in de regio rond Manilla, wat betekent dat de dierziekte zich nog niet heeft verspreid naar andere regio’s in het land. Het land heeft sinds 11 september al meer dan 7.000 varkens geruimd als gevolg van de ziekte.

Volgens de autoriteiten in het land heeft het virus zich verspreid doordat diverse varkenshouders dode varkens in de nabijgelegen rivier gedumpt hebben. Dit in een poging de uitbraak te verbergen. De burgemeester van Quezon City, het getroffen gebied nabij Manilla, heeft in navolging daarop geroepen dat het wil onderzoeken of het zogenaamde 'backyard farms' (kleinschalige, niet-geregistreerde varkensbedrijven) kan verbieden.

Japan vaccineert tegen klassieke varkenspest
Alhoewel Japan nog niet getroffen is door Afrikaanse varkenspest, kampt het land al maanden met de klassieke varkenspest. Daarom heeft het nu besloten om het vaccinatiebeleid aan te passen, waardoor de varkens in een geïnfecteerd gebied gevaccineerd kunnen worden tegen het virus. De landbouwminister in het land heeft vaccinfabrikanten daarom gevraagd de productie in de komende maanden te verhogen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox