Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Weer nieuwe uitbraken van varkenspest in Zuid-Korea

15 Oktober 2019 - Kimberly Bakker

In Zuid-Korea zijn opnieuw diverse uitbraken van Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Dit geeft volgens de media in het land aan dat de maatregelen om de dierziekte buiten de deur te houden niet effectief zijn. Daarnaast zorgt het virus ervoor dat vraag naar pluimveevlees op de Filipijnen behoorlijk is toegenomen.

Eind september besloot het Zuid-Koreaanse ministerie van Landbouw de quarantainemaatregelen aan te scherpen, waarmee het verspreiding van Afrikaanse varkenspest een halt toe wilde roepen. Zo werden belangrijke wegen gedesinfecteerd en vonden strenge controles plaats op bedrijven in getroffen regio's. Toch zijn er de afgelopen 2 weken nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest geconstateerd, waardoor de tellers inmiddels op 14 uitbraken staat.

Het ministerie meldt verder dat er half oktober 155.000 varkens geruimd zijn. Het betreft daarbij de geïnfecteerde varkens en alle varkens in een straal van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf. Daarnaast blijkt dat steeds meer Zuid-Koreaanse varkenshouders hun varkens verkopen in een poging de dierziekte te weren.

Vraag naar pluimveevlees
Op de Filipijnen blijkt inmiddels dat de consumptie van varkensvlees lijdt onder de uitbraken van de Afrikaanse varkenspest, terwijl de consumptie van pluimveevlees toeneemt. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) denkt dat de productie van varkensvlees op de Filipijnen dit jaar daarom 16% lager zal zijn dan vorig jaar. Daarmee zou de totale productie uitkomen op 1,4 miljoen ton. De consumptie daalt naar verluidt naar 1,75 miljoen ton, waar dat vorig jaar 1,94 miljoen ton was.

Daarentegen verwacht het landbouwministerie juist een stijging van 13% in de consumptie van pluimveevlees, waarmee het niveau van 2 miljoen ton geslecht wordt. Aangezien het land de volledige vraag niet zelf kan invullen, verwacht het Amerikaanse landbouwministerie een stijging van 27% in de invoer van pluimveevlees.

Lees hier alles over Afrikaanse varkenspest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Nieuws Varkens

AVP dwingt China tot nieuwe importrestricties

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox