Shutterstock

Analyse Countus Varkensindex

Varkensindexen opnieuw verder omhoog

4 December 2019 - Kimberly Bakker

De Countus Vleesvarkensindex en Countus Biggenindex zijn in de maand november weer gestegen, waardoor de Biggenindex dit jaar ook een recordniveau heeft neergezet. De verwachting is echter wel dat beide sectoren nu een stabielere periode tegemoet gaan.

Over de maand november is de Countus Biggenindex met maar liefst 36,4 punten gestegen tot 178 punten, waarbij 100 punten geldt als het 10-jarig gemiddelde. Deze forse stijging wordt mogelijk gemaakt door de extreem goede vraag naar biggen, en ook de export naar Duitsland loopt als een trein. Dat er veel vraag is naar biggen is eveneens zichtbaar in de DCA BestPigletPrice, want die ging afgelopen week voor de twaalfde week op rij omhoog.

De Countus Biggenindex noteert begin december 178 punten.

De vraag naar biggen was over november zelfs zo groot dat de toeslagen weer fors opliepen. Daarbij speelt ook mee dat de kosten stabiel blijven. Zo is de prijs voor babybiggenkorrel over november stabiel gebleven op €34,90 per 100 kilo. Kortom: de inkomsten van zeugenhouders zijn flink gestegen, terwijl de kosten relatief stabiel weten te blijven. Hierdoor is het rendement op de zeugenbedrijven sterk toegenomen.

Stabielere periode in vooruitzicht
Als we een blik werpen op de prognose van de Countus Biggenindex, dan wordt duidelijk dat er een stabielere periode (minder hevige uitschieters) in het vooruitzicht ligt. Dit wordt onder andere ondersteund door het feit dat de prijsdaling voor varkensbrok beëindigd is. Daarnaast geldt ook dat de verhogingen richting het einde van het jaar altijd wat gematigder uitpakken. Na de feestdagen kan de stijgende lijn wellicht weer opgepakt worden.

Hoewel de Biggenindex de afgelopen weken fors gestegen is, wordt nu een stabielere periode voorzien.

Vleesvarkensindex opnieuw omhoog
Niet alleen de Biggenindex, maar ook de Countus Vleesvarkensindex gaat deze maand verder omhoog. Over de maand november is deze Index met 9,7 punten gestegen tot 193,2 punten, waarbij 100 punten als het langjarig gemiddelde geldt. Diverse handelaren maken daarbij melding van grote slachtaantallen, gezien de vraag naar varkensvlees nog altijd stevig is. Dit komt onder andere door het feit dat inmiddels wordt toegewerkt naar de traditionele kerstpiek.

De verwachting is dat de vraag de komende 2 tot 3 weken nog sterk blijft, maar daarna wordt een afzwakking verwacht Dit is tevens zichtbaar in de prognose van de Countus Vleesvarkensindex, want die voorziet op korte termijn een stabielere periode. Dit komt bijvoorbeeld doordat de prijzen voor varkensbrok weer toenemen. Het is nog afwachten of de januaridip zich ook dit seizoen weer aandient.

Ook voor de Countus Vleesvarkensindex wordt een stabiele periode voorzien.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Stagnerende export duwt biggenprijs omlaag

Analyse Varkens

Biggenmarkt in het teken van balans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden