icosha / Shutterstock.com

Nieuws FAO voedselindex

Voedsel fors duurder door Chinees vleestekort

9 December 2019 - Jorine Cosse - 2 reacties

De wereldwijde voedselprijzen zijn in de achterliggende maand hard gestegen, zo blijk uit FAO voedselprijsindex van de Verenigde Naties. De reden hiervan is de snel stijgende prijs van varkensvlees, als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China.

De FAO vleesindex steeg afgelopen maand met 8,4 punten tot het hoogste niveau in jaren tijd: 190,5 punten. De FAO voedselindex steeg in november met 4,7 punten tot 177,2 punten, wat het hoogste niveau sinds 2014 is. De stijging wordt getemperd door de mondiale zuivel- en granenprijzen die stabiel bewegen.

Afrikaanse varkenspest is boosdoener
De reden van de oplopende vleesindex moet gezocht worden in China, waar sinds augustus 2018 Afrikaanse varkenspest heerst. Deze epidemie heeft miljoenen varkens het leven gekost. De totale varkenspopulatie wereldwijd telt 767 miljoen varkens, waarvan 45% in China leeft.

Volgens officiële Chinese statistieken was de varkensstapel in oktober met 41,4% gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Sommige bronnen, waaronder de Rabobank, verwachten dat de daling in 2020 uitmondt in een halvering. 

De beperkte beschikbaarheid van varkensvlees drijft ook in Europa de prijzen enorm op. Dit is een pijnpunt is voor de Europese vleesverwerkende industrie, die al diverse malen de noodklok hebben geluid. Zij hebben moeite om de stijgende inkoopprijzen door te berekenen aan hun afnemers. De varkenshouders profiteren juist van de productieuitval in China. De consument daarentegen zal dieper in de buidel moeten tasten, aangezien zij de hogere inkoopprijzen (deels) moet compenseren.

Toekomst onzeker
De toekomst van de Chinese varkenssector ziet er allesbehalve rooskleurig uit. Hoewel de Chinese regering aangeeft dat ‘de ergste dierziekte ooit’ onder controle is, klinken de geluiden vanuit het Chinese platteland toch anders. Terwijl de Chinese regering oproept om de varkensproductie een boost te geven, zijn varkenshouders in het land afwachtend. Zolang de dierziekte heerst, is de kans op verspreiding (en opnieuw moeten saneren) te groot.

Daarbij is de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest voor veel boeren een financiële strop geweest en hebben zij niet de financiële middelen om dure biggen op te leggen. De Chinese regering heeft compensatieregelingen getroffen, maar die slaan niet aan. Provinciale overheden hebben niet voldoende financiële slagkracht om aan de regels vanuit de centrale overheid te voldoen. Hierdoor zijn vele gevallen van Afrikaanse varkenspest in de doofpot beland, om uitbetaling van vergoedingen te omzeilen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
rollade 9 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10884963/voedsel-fors-duurder-door-chinees-vleestekort]Voedsel fors duurder door Chinees vleestekort[/url]
jullie MAKEN een probleem, door alleen al te zeggen dat de vleesprijs omhoog moet in de winkel. A: de prijs die wij nu beuren, is uiteindelijk maar iets boven wat we WERKELIJK moeten/mogen beuren. B; , dus dit had allang in de winkel duurder moeten zijn, maar dit zijn jullie dus vergeten of zoiets ?? en geloof nou eens dat het gros van de consument gewoon best meer wil betalen voor dat juiste stukje vlees, zelfs ongemerkt.............maar helaas missen we waarschijnlijk iemand met invloed, behalve dan diegene die het weer bij de supermarkt vor het zeggen heeft, want die dicteert toch onze inkoopprijs......... zoniet, dan zijn dus toch de slachterijen veel te makkelijk met verkoop ( willen waarschijnlijk vrijdagmiddag om 3 uur klaar zijn, ipv half vijf.) behalve nu dan met dit china syndrom.
Erik 9 December 2019
De varkenstapel in EU krimpt nog steeds, dus de hogere prijs komt niet alleen door china. Na vijftien jaar de varkenshouders uit te hollen word er nu eindelijk eens een faire prijs betaald. Ze zullen maar aan die hogere prijs moeten wennen want dir blijft voorlopig nog wel zo.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nieuws Varkens

Stijging Duitse varkensprijs zet de markt op scherp

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden